VELİ ALTINKAYA


SEÇİM SONRASININ EN ÖNEMLİ PROJESİ

SEÇİM SONRASININ EN ÖNEMLİ PROJESİ


Başkan Özhaseki geçtiğimiz günlerde ziyarete gelen Mimarlar Odası’nın yeni yönetimine “Binaların  sağlıksız olması dönüşüm projelerini ortaya çıkardı. Şehrimizde 40-50 yıllık binalar var. Bunların bir bölümü sıkıntılı. Bunların mutlaka dönüştürülmesi lazım. Bu çerçevede yapılacak çalışmalarda  mimarlara çok iş düşecek” demiş...

 Türkiye özellikle Marmara depreminden sonra, hem o depremin doğurduğu hasarı gidermek, hem de olası bir İstanbul depremine karşı tedbir amaçlı kentsel dönüşüm projelerine öncülük verildi. Belediyelerin gayreti bu işi topyekün başarmakta yeterli olmayınca TBMM devreye sokuldu. Bu çerçevede geçtiğimiz aylarda çıkan yasayla Hükümet, İstanbul başta birçok ilde kentsel dönüşümleri başlattı.

    Aslında kentsel dönüşüm Kayseri’de bundan 20 yıl kadar önce başladı. Seçildikten kısa bir süre sonra Kocasinan Belediye Başkanı Bekir Yıldız’ın Barbaros Mahallesi’nde bazı duvarları balyozla yıktığına şahit olduk...

   Bu uygulama Kocasinan ve Melikgazi bölgesinde büyük ilgi gördü. Barbaros,Yavuzlar,Yenişehir,Yeşil Mahalle, Esentepe,Yıldırım Beyazıt, Gültepe mahalleleri önemli oranda modern sağlıklı ve sağlam yapılarla donatıldı. Belediyeler vatandaşın mağdur olmaması adına müteahhitlerin kooperatiflerin önünü açtı. Çoğu zamanda risk alarak yaptılar bunu.

     Bu bölgelerde yıkılan binalar en fazla üç katlıydı. Çoğunluğu da tek katlı gecekondu yada kaçak konutlardı... Ağırlıklı olarak 30-60 yıldır kullanılan yapılardı bunlar.

    Şimdi yeni bir dönüşüm başlayacak. İstanbul başta bazı illerde uygulamaya konulan dönüşüm Yasa’nın verdiği kolaylıkla belediyelerin elini de güçlendiriyor...

Kayseri yerel seçimlerden sonra şehrin merkezi etrafındaki birçok mahallede kentsel dönüşüm uygulayacak. Bunlardan birinin eski sanayi bölgesi olduğunu Başkan Özhaseki resmen açıkladı... Cumhurbaşkanına verdiği brifingde sadece bu bölge değil, Fatih ve Sahabiye mahallelerine yönelik bazı planların olduğunu kaydetti...

    Kentsel dönüşümün sadece bu mahallelerde değil, 60 yıla yakın yapılanmanın bulunduğu Cumhuriyet, Camikebir, Sivas Caddesi’nin ilk bölümü gibi ticaret merkezi ağırlıklı bölgelerde de önümüzdeki beş yılda uygulamaya konulacağını belirtelim...

   Yeni düzenlemeye göre sadece adını zikrettiğimiz bölgeler değil, şehrimizin gözde semtlerinden bilinen Alpaslan gibi mahallelerde bile münferit talepler doğrultusunda binaların röntgeni çekilecek ve bir rapor verilecek. Bakanlığın tamamen takibi altındaki bu çalışmalar özel izinli şirketler tarafından yürütülüyor.

   Bu noktadaki kentsel dönüşümün öncelikle resmi binalardan başlayacağını belirtelim. Resmi veya özel binalarda tamamen yıkılmadan kolon ve kiriş güçlendirmesi ile kurtulacak yapılarda yıkılmadan kurtarılmaya çalışılacak...

    Seçimlerden sonra ortalama 75 kişiden oluşması beklenen yeni büyükşehir meclisinin, önümüzdeki dönemde alacağı en önemli kararlardan biri, kentsel dönüşümün uygulanacağı  bölgeleri “risk alanı” ilan etmesi olacak gibi...

   Özellikle Başkan Özhaseki’nin yerel seçim öncesinde kentsel dönüşüm uygulanabilecek bölgelerle ilgili ne kadar ayrıntılı bilgi vereceğini doğrusu ben de merak ediyorum. Zira, işin dozajının kaçması halinde vatandaşta panik de yaşanabilir. Bu cihetle seçim sürecinde konunun yüzeysel geçiştirileceğini sanıyorum.

 

     ADAYLAR VE PROJELER

    Partiler adayları birbir belirliyor. MHP Büyükşehir belediye Başkan adayı Mustafa Özsoy Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyarette yaklaşık 200 projeye yönelik çalışma yaptıklarını söyledi.

   Önümüzdeki seçimin Kayseri’ye yakışan  güzellikte geçmesini arzu ederim. Birbirlerini suçlayan isimlerden çok projeleri konuşan; yapılan iyi şeyleri takdir edip, eksik görülenleri de yapıcı bir dille eleştiren ve karşı teklif getiren bir seçim sürecinin yaşanması arzumuzdur...

   MHP Adayı Özsoy 200 projesinden biriyle ilgili ipuçları verdi. Kapadokya bölgesine yılda gelen 5 milyon kadar turistin hiç olmazsa yarısını Kayseri’ye getirebilecek çalışma olarak Kızılırmak üzerinde taşıma yapılmasını planladığını söylüyor.

   Şephesiz bunun yapılabilmesi için suyun debisi, su yatağının taşımaya uygun hale getirilmesi gibi temel verilerin ele alınması gerekir. Bunların tamamı mühendislik gerektiren bilgiler olduğu için,  muhtemel ki teknik bir ekip bununla ilgili çalışıyordur. Bu neviden projelerin  maliyet hesapları ve getirisinin de iyi yapılması gerekir. Özetle adayların projelerini, yapılabilirliğini, kaynağını ve tutarlılığını hepimiz merak ediyoruz.

 

00- Bazı çevreler ara ara başka isimler üflese de, Başkan Özhaseki’nin yeniden adaylığı önümüzdeki hafta resmen açıklanacakmış.

00- AK Parti’de Melikgazi, Kocasinan ve Talas adayları konusunda nihai kararı vekillerle konuştuktan sonra Başbakan Erdoğan verecekmiş.

00- MHP Büyükşehir Adayı Özsoy, Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaretinde Kızılırmak üzerinden Kapadokya bölgesindeki turistleri Kayseri’ye getireceğini söylemiş.

00- İldem ve Üniversite raylı sistem hattı önümüzdeki ay sonuna hizmete giriyormuş.

00- Vali Düzgün bugün THY ormanında fidan dikecekmiş.

00- İstinaf mahkemesi ve yeni vergi dairelerinin de hizmete girmesi ile adliye bölgesinde otopark sıkıntısı artacakmış.

 

“YA KEMAL BEY

ARARSA” KORKUSU

CHP Büyükşehir aday adaylığı için İsmail Yavuz’un başvurduğunu biliyoruz. Partide birçok ünlü isim büyükşehir ya da metropol adaylığına yanaşmıyor. CHP İl Başkanının doğrudan veya aracılar marifetiyle  teklif götürdüğü bazı isimler adaylık teklifini reddederken, bir yandan da “Ya Genel Başkan ararsa, nasıl yok deriz” korkusu yaşıyormuş. CHP  yöneticileri de dar kapsamlı olarak, Genel Başkana telefon ettirip ettirmemeyi aralarında tartışmış. Bazı yöneticiler“Filanın adaylığı için Genel Başkan ararsa sıkıntı olmaz” derken, bazıları ise, “Genel Başkanın arayacağı kişinin ‘hayır’ dememesi lazım. Aksi halde hepimiz rezil oluruz yorumu yapmış.