SAMİ DAYANGAÇ


Şarkıların Öyküsü-Beni Kör Kuyularda

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Ümit Yaşar Oğuzcan ülkemizin yetiştirdiği en büyük şairlerin başında gelir. Yazdığı şiirler hala günümüzde yazılamayan şiirler kategorisindedir. Son günlerde pek çok yerde duyduğumuz, severek dinlediğimiz ‘Beni kör kuyularda merdivensiz bıraktın’ şiiri hakkında yazacağız.

Kısaca şairimizi hatırlatıp şiire geçelim.

En güzel aşk ve ayrılık dolu satırları melankoli dolu bir ruhla şiirlere dönüştüren Ümit Yaşar Oğuzcan’ı bir başka pencereden tanıtmak istedim. Ümit Yaşar; babadan şair bir insan. Mersin’li olan Ümit 22 Ağustos 1926 tarihinde Tarsus’ta doğdu. Eskişehir Ticaret Lisesi’ni bitirdi. Türkiye İş Bankası’na girerek Adana, Ankara ve İstanbul’da çalıştı, otuz yılını doldurunca Halkla İlişkiler Müdür Yardımcısı görevinde iken, emekliye ayrıldı. İstanbul’da kendi adını taşıyan sanat galerisi kurdu.

Genellikle Faruk Nafiz Çamlıbel duyarlılığında ve aşk, ayrılık, özlem temaları ekseninde çoğalttığı şiirini, 1973’te büyük oğlu Vedat’ın ölmesi üzerine, hayatın boşluğu, ölüm ve acı gibi derinliklere, öz ve biçim yoğunlaştırmalarına yöneltti. Şairlik başarısını, daha etkili, aruzla yazdığı rubailerinde gösterdi. 4 Kasım 1984 tarihinde öldü.

Beni kör kuyularda merdivensiz bıraktın

Denizler ortasında bak yelkensiz bıraktın

Öylesine yıktın ki bütün inançlarımı

Beni sensiz bıraktın, beni bensiz bıraktın

Dizeleriyle başlayan sözlerini Münir Nurettin Selçuk, Kürdîlihicazkâr makamında besteledi.

Aşk ve ayrılık denince akla ilk gelen şairlerdendir Ümit Yaşar Oğuzcan.

Melankoli dolu ruhu ve bunları satırlara döktüğü şiirleriyle tanınan Oğuzcan’ın şiirlerinde, aslında yaşadıklarının etkisi çok büyük.

Çünkü Oğuzcan, 24 kez intihar etmeye teşebbüs edecek kadar karamsar bir ruh haline sahip bir şairdir.

Baba Oğuzcan’ın bu hayatı büyük oğlu Vedat Oğuzcan’ı olumsuz yönde etkiler.

Küçük oğlu Ümit ise kendini bu melankoliden daha uzak tutabilmiştir.

Babasının hayata bakış açısı, Vedat Oğuzcan’ın da aklında ‘intihar’ fikrini dolaştırır.

Babasının başarısız intihar girişimlerinin aksine, Vedat Oğuzcan ilk girişiminde Galata Kulesi’nden atlar ve 17 yaşında hayatını kaybeder.

Hayatını şiirlerine yansıtan yazar da bu acısını yine dizelere dökerek yenmeye çalışır.

Yıllardır birçok ünlü Türk Sanat Müziği sanatçısının seslendirdiği şarkılardan ‘Beni Kör Kuyularda Merdivensiz Bıraktın’ adlı şarkı da, bilinmese de aslında oğluna yazılmış bir şiir.

Hayatını, duygularını şiirlerine yansıtma konusunda usta olan şair; bu acısını yine dizelere dökerek yenmeye çalışmıştır.

Melankoli dolu ruhu ve bunları satırlara döktüğü şiirleriyle tanınan Oğuzcan’ın şiirlerinde, aslında yaşadıklarının etkisi çok büyük. Ümit Yaşar Oğuzcan, bu kadar etkili aşk şiirlerini yazmasına rağmen, çokça intihar etmeye teşebbüs edecek kadar karamsar bir ruh haline sahip bir şairdir.

Baba Ümit Yaşar Oğuzcan’ın bu hayatı büyük oğlu Vedat Oğuzcan’ı olumsuz yönde etkiler. Babasının hayata bakış açısı ve bunu uygulama çabası, Vedat Oğuzcan’ın da aklında ‘intihar’ fikrini dolaştırır. Sürekli evde Ümit Yaşar’ın başarısız intihar girişimleri ve acı sonuçları konuşulur hale gelmiştir. Söylenenlere göre Ümit Yaşar 24 kez intihara teşebbüs etmişti! Ne yazık ki bu ruh hali nedeniyle evde huzur kalmamıştı. Baba Oğuzcan’ın bu hayatı büyük oğlu Vedat Oğuzcan’ı olumsuz yönde etkiler.

Bir gün 17 yaşındaki oğlu Vedat Oğuzcan, Galata Kulesi’ne çıktı ve kendini aşağıya bıraktı. Rivayet odur ki, cansız bedeni yerde yatarken avucundaki kâğıtta bir not yazılıydı: “Baba intihar öyle edilmez böyle edilir!” Allah herkese, hayırlı evlat, hayırlı yaşam ve hayırlı ölüm nasip etsin. Kendiniz için, tüm geçmişlerimiz için bir Fatiha okuyalım...