VELİ ALTINKAYA


SARIOĞLAN, SARIZ, ÖZVATAN, PINARBAŞI VE TOMARZA

SARIOĞLAN, SARIZ, ÖZVATAN, PINARBAŞI VE TOMARZA


Özvatan...

İlçede 2009 seçimlerinde belediye başkanlığı için AK Parti % 48.9, MHP 47.9, CHP ise % 3 oy almış. Aynı seçimin İGM sonuçları ise şöyle: AK Parti % 37.6, MHP 44,CHP % 16..

Son seçimde ise MHP % 46.1, AK Parti % 39.5 ve CHP % 10 oy almış.

Bu rakamlardan hareketle AK Parti ve MHP’nin oylarını koruduğu, CHP’nin oylarında ise düşüş olduğu görülüyor. Özvatan’ı MHP’nin kazanacağını tahmin ediyordum.

Pınarbaşı...

Yine benim MHP’nin kazanacağını tahmin ettiğim ilçelerden biri. 2009 belediye seçim sonuçlarına göre AK Parti % 42.4, MHP % 44.4, CHP ise % 7.8 oy almıştı. O seçimlerin İGM oyları ise AK Parti % 34.5, MHP % 31.2 ve CHP % 15.2..

Son seçimlerde MHP % 54.3, AK Parti % 36.5 ve CHP % 7.4 oy aldı.

Bu oranlardan hareketle Dursun Ataş’ın partisinin oylarını % 70’ın üzerinde artırdığını gürüyoruz. Kesinlikle başarılı bir sonuç... AK Parti oylarında da % 10’un biraz üzerinde bir artış var. CHP ise %  yüzden fazla oylarını düşürmüş. Dursun Ataş’ın halkla sıcak bir ilişki kurduğunu rahatlıkla söylemek mümkün.

 Sarıoğlan...

2009 seçim sonuçları şöyle: Belediye başkanlığı. AK Parti % 46.5, MHP % 39.9, CHP  aday çıkartmadı. İGM sonuçları:  AK Parti  % 34.8, MHP % 20.3, CHP % 15.9..

Son seçim :MHP % 38.9 CHP % 30.1 ve AK Parti % 28.2.

MHP oylarını neredeyse % yüz artırmış. CHP de öyle... AK Parti adayı ise  % 15 gibi oy oranını düşürmüş.

Bu sonuç, Sarıoğlan, Palas ve Çiftlik merkezli çekişmede Palas’ın hemşehrisine daha net sahip çıktığını gösteriyor. Geçen seçimde SP’den aday olan MHP adayı imam Ali Osman Yıldız beş yıl sonra da olsa kazanmayı bilmiş.

Tomarza...

2009’a baktığımızda belediye başkanlığında AK Parti % 36, MHP% 30.6 ve CHP ise 25.8 oy almıştı. İGM oyları ise AK Parti % 35, MHP 27.6 ve CHP % 15.9.

30 Mart seçim sonuçları:  AK Parti % 45.2, MHP % 33.8, CHP ise % 18.2 oy almış.

AK Parti ve MHP oylarını % 40’a varan oranda artırmış. CHP’de de kısmi bir artış var. Fahrettin Işık önceki seçime kıyasla epeyce fazla oy almış.

Gelelim Sarız’ a...

2009 belediye başkanlığı: CHP % 41.5, AK Parti % 32.8 ve MHP % 23.5. İGM sonuçları: AK Parti  % 25.6, MHP % 24.5 ve CHP % 24.6.

Son seçimin rakamları: CHP % 29.6, AK Parti %  % 26.8, MHP % 21, BBP % 20.1..

CHP’nin oylarını % 20 kadar artırdığı, AK Parti’nin koruduğu, MHP’nin 15 gibi düşürdüğü görülüyor.

Yalan söylemeye gerek yok, akrabam ve dürüst bir insan olması hasebiyle MHP adayının seçimi kazanmasını bekliyor ve istiyordum. Yarışın AK Parti ile MHP arasında geçeceğini sanıyordum.

Daha önce yaptığım yorumlarda Sarız’da bin 400 kadar olduğunu bildiğim “Aşiret oylarının” CHP’ye blok halde gitmesinin CHP’nin yolunu açabileceğini söylemiştim. Öyle de oldu. Köy köy sonuçları sormadım; ama, kazanan mevcut Belediye Başkanı Ömer Faruk Eroğlu’nun aldığı 2 bin kadar oyun yüzde 60 kadarının “aşiret” oyları olduğu kesin...

Öyle veya böyle Eroğlu’nu yeniden kazandığı için tebrik ediyorum.”Aşiret” kökenli hemşehrilerimin de blok kararını takdir etmediğimi söylersem yalan olur..

Aslında Sarız’da dengeleri BBP değiştirmiş... .Ama BBP’ ye belediye başkanlığında oy veren aile ve kesimin Büyükşehir’de Özhaseki’ye, CHP’ye ilçe başkanlığı için oy verenlerin büyükşehir ve belediye meclisinde oy vermediği kesin. Normalde CHP’nin Büyükşehir Belediye Meclisi’ne üç üye göndermesi gerekirken, belediye başkanının sadece kendisinin gelmesi, buna karşın AK Parti’nin iki üye göndermesi de  seçmenin yönlendirildiğini ve bilinçli olduğunu gösteriyor.

00- Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın bugün KAYSO’da vereceği konferans KTO Başkanı Hiçyılmaz’ın açıklaması ile tatsızlaşmış.

00- Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın Başbakanın “faiz oranları düşürülmeli” çağrısına Kayseri’den ne diyeceği merak ediliyormuş.

00- Kocasinan Belediye Başkanı Mustafa Çelik bugün ilk basın toplantısını yapacakmış.

00-MHP’yi Talas ve Develi’ de köylerden gelen oy yıkmış.

00-KESOB Başkanlığına aday olan Demirciler Odası Başkanı Ahmet Övüç bugün kendisini destekleyen oda başkanları ile projelerini açıklayacakmış.

 

KESOB

SEÇİMLERİ

Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği önümüzdeki ay başında seçime gidiyor. KESOB’ta uzun süreden beri başarılı bir şekilde başkanlık dönemi geçiren Mustafa Alan kendi isteği ile aday olmuyor. Alan ve beraberindeki çok sayıda oda başkanının Demirciler Odası Başkanı Ahmet Övüç’ü desteklediğini geçtiğimiz ay bu sütunda duyurmuştuk. Minibüs ve Servisçiler Odası Başkanı Yavuz Ay da destekçisi oda başkanları ile basın karşısına çıktı. Hangi adayın kazanabileceğini az-çok tahmin ediyorum; ama isim vermek istemem. Ama iki aday arasındaki yarışın seviyeli geçmesi yegane arzumdur.