VELİ ALTINKAYA


SAKİN BİR KARDEŞİMİZ OLDU: MİSKOLC

SAKİN BİR KARDEŞİMİZ OLDU: MİSKOLC


Miskolc  on milyon nüfusa sahip Macaristan’ın  3. büyük şehri. Merkez nüfusu 190 bin kadar, hinterlantı ile birlikte nüfusu 300 bin...

Macaristan’ın madencilik, kaplıcalar, sanayi  ve ormanları ile ünlü bir şehri Miskolc... Avrupa, hatta SSCB’den ayrılan ülkelerin hemen hepsinde gördüğümüz tipik yapılaşma burda da hakim. Şehrin belli bölgelerinde  işçilerin kaldığı yüksek katlı küçük metrajlı binalar, daha çok ormanlık alanlarda ise tek katlı, dik çatılı bahçeli evler. Bu  evlerde orta düzeyin üzerinde geliri olanlar oturuyor.

 Program biraz sarktı. Yol boyunca bir kez mola verdik. İki saati aşan bir yolculuktan sonra ulaştığımız kalacağımız Otel Palato 80 yıl kadar önce şato olarak yapılmış. Ormanların arasında 4 yıldızlı küçük bir Otel. Otelin yanı başında bir de göl oluşmuş. Mihmandarlarımız “Belediye başkanı bekliyor. Odalara çıkmadan önce yemeğe geçelim, ayıp olur” diyorlar. Valizlerimizi resepsiyona bırakıyor ve doğruca otelin bodrum katındaki  Matyas Salonu’na geçiyoruz. Kimin nereye oturacağı isim isim belirlenmiş.

Yemekten hemen sonra odalara çıkıp belediye ziyareti için takım elbiseler giyilip kravat takıyoruz...

 Otel şehrin biraz dışında. Şehre doğru hareket ettik. Sanki terkedilmiş bir şehir gibi. Mihmandarlarımıza  “Hafta içi olduğundan mı böyle?” diyoruz. Aldığımız cevap karşısında şaşırıyoruz. Zira hafta sonu şehir daha da boşalıyormuş. Halk haftasonları  denize sınırı olan komşu ülkelere gidiyormuş... Orta yerde ne bir korna çalan araç var, ne de gezeleyen kalabalıklar. Tek tük insan var. Çoğunluğu da yaşlı. Şehir bu haliyle Avrupa’nın en sessiz-sakin şehri ödülünü almaya aday gösterilmiş.

Seyahat boyunca İstanbul Başkonsolosu ve Türk-Macar İşadamları Derneği Başkanımız yanımızdan hiç ayrılmıyor. Belediye binasının girişinde  Miskolc Belediye Başkanı Dr. Kriza Akos karşılıyor heyetimizi. Bir salona geçiyoruz. Önce  Başkan Akos Miskolc’le ilgili bir sunum yapıyor. Sonra Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Özhaseki İlimiz ve belediye çalışmaları hakkında bilgiler veriyor. Bu sunumun Miskolc heyeti tarafından çok dikkatli takip edildiğini gözlüyoruz.

 Belediye başkanları karşılıklı olarak “Kardeş Şehir Protokolünü” imzalıyor. Belediye başkanları, iki şehir arasında ilişkilerin artırılması adına bir komisyon kurulmasında mutabık  kalıyor. Başkan Özhaseki Miskolc heyetini Kayseri’ ye davet ediyor. Türkiye’ye dönerken iade-i ziyaretin 12-15 eylül tarihlerinde gerçekleşmesinde mutabık kalınıyor.

Kısa bir şehir turu yapıyoruz. Miskolc’de Budapeşte veya diğer Avrupa şehirlerinde olduğu gibi büyük kiliseler ve çok eski binalar fazla değil. Veya varsa bile biz az bir bölümünü görüyoruz. Şehre hakim bir kuleden kısa bir seyir yapıp hatıra fotoğrafı çektiriyoruz. Takiple  mağara kaplıcaları ile meşhur  Barlangfürdo’ya geçiyoruz. Bir kireçtaşı mağarası ve içi tamamen sıcak su ile dolu. Müthiş bir turizm kapasitesi var.

Ertesi gün Miskolc’den ayrılacağız. Kahvaltıdan hemen sonra yine kravatlar takılıyor. Önce Ervin Demeter (Eyalet Valisi) Hükümet Temsilcisi ziyaret ediliyor. Burada da karşılıklı konuşmalar yapılıyor. Macaristan’ın yatırım imkanları anlatılıyor. Vali “Yatırım yapacaklara söz veriyoruz. Bir dilekçe imzalayacaklar, diğer evraklarını biz takip idip onlara vereceğiz” diyor. Ülkede yatırım yapılması halinde yüz lıralık yatırımın 62 lirasının iade edileceğini, kalan bedelin de yüzde 2 faizle kredilendirilebileceğini ifade ediyorlar.

Sonraki durağımız Miskolc Üniversitesi. Heyetimizde ERÜ Rektör yardımcısı Prof. Dr. Hasan Yetim de var... Kayseri ile Miskolc kardeş şehir protokolü imzalarken iki şehrin üniversiteleri de işbirliği anlaşmasına imza koyuyor.

Üniversite 1735’de kurulmuş. Halen 13 bin öğrencisi 800 öğretim elamanı var. Teknik ağırlıklı eğitim veren bir üniversite. Madencilik bölümünün 700 yıl önce açıldığı söylendi. Her iki rektör de üniversiteleri ile ilgili sunumlar yaptı ve protokol imzaladılar.

Miskolc’den öğleden önce ayrılıyoruz. Saat 13.30’da Macaristan Parlamentosu’nda olmamız gerek. Bu arada hem Başkonsolos Gabor, hem de rehberimiz Emre bizi yol boyunca enforme ediyor.

Yarın:Macaristan Parlamentosu’nda Resmi Karşılama