VELİ ALTINKAYA


“SAĞDUYULU BİR SÜREÇ GEÇİRDİK”

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


MHP İl Kongresi 15 Nisan’da yapılacak. Daha önce MHP’nin İl Kongresi’ni AK Parti ve CHP’den önce yapacağını söylemiştim. Muhtemel ki MHP’den sonra AK Parti İl Kongresi gerçekleştirilecek.

MHP İl Başkanı Mete Eke ile kısa bir telefon görüşmesi yaptım. Bakın Başkan ne diyor:

“ İlçelere yönelik kongre sürecimizi sağduyu içerisinde tamamladık. İlçe kongrelerimizin tamamında bir uyum ve uzlaşma vardı. Hatta iki adayın yarıştığı Develi kongremiz de öyleydi. Arkadaşlarımız demokratik bir süreçte kongrelerini tamamladılar. Bu kongrelerde MHP’yi öncelikle yerel seçimlerde iktidara taşıyacak kadrolar oluşturuldu. Bazı ilçelerimizde eski arkadaşlarımızla, bazı ilçelerimizde yeni kadrolarla yola çıktık. Arkadaşlarımız şimdiden iki yıl sonra yapılacak yerel seçimlere yönelik mahalle mahalle, köy köy bir çalışma sürdürüyor. İlkbaharla birlikte bu çalışmalar daha da hızlanacak.

Bu arada il kongremizin tarihi de 15 Nisan olarak belirlendi. İnşallah bir mani olmazsa Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli de kongremizi şereflendirecekler. Daha bir aydan fazla zaman var; ama biz yine de Kadir Has Salonu’nda kongre yapmak için çalışıyoruz.

İl kongresinden hemen sonra Kayseri’de ulaşmadık tek bir ev bırakmayacak ve Hükümet’in yanlışlarını anlatıp MHP’nin alternatif politikalarını milletimizle paylaşacağız.”

Mete Eke il kongresinde aday olacağını daha önce açıklamıştı. Eke’nin karşısına aday çıkacağını sanmam. Elbette 600’den fazla delegenin oy kullanacağı kongrede, her parti üyesinin il başkanlığına aday olmak gibi bir hakkı var. Ama delege yapısının ağırlıklı olarak il Başkanı Eke ve ekibinin kontrolünde olduğunu bilmeyen yok. Böyle bir durumda Eke’nin karşısına aday çıkması benim için sürpriz olur.

MHP’de kongre yarışı il başkanlığından çok il yönetiminde yer almak ve büyük kongre delegesi olmaya yönelik gelişecek gibi. Eke’ nin yönetimindeki isimlerin % 75’i ile devam edeceğini sanıyorum. Belki 15 kadar yeni isim listeye girecektir. Eke’nin yönetimden çok büyük kongre delegeleri konusunda daha hassas olacağını söyleyebilirim.

Bir hususu daha hatırlatalım. Partide Eke’ye karşı bir ekip var. Aslında her yönetime karşı sürekli muhalif bir yapı üretiyor MHP nedense. Ve bu muhalif yapı sürekli Genel Merkeze aslı var ya da yok bilgi belge ulaştırıyor. Bu ekip delegeler üzerinde etkili değil.

SPY, SY VE PARTİ İÇİ DEMOKRASİ

MHP için değil, cümle partilerimiz için söyleyelim ki, her partide bir muhalif yapının olması demokrasinin gereği. Ama bu muhalif yapının parti içindeki yarışı çirkinleştirmeden demokratik ve şeffaf bir zeminde yürütmesi gerekir. Bu sadece ilçe, il teşkilatlarında yok. Genel merkezlerde de böyle bir yapı var. Aslında Türk demokrasisinin ve çok partili hayatının 1946’ dan beri çözemediği en önemli husus parti içi demokrasiyi uluslararası kriterlere uygun normlarda değiştirmemesidir. Maalesef muhalefetten de Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası’nın değiştirilmesini savunanlar iktidara geldikleri zaman kontrollerinde bir parti örgütü, parti yönetimi, meclis grubu istiyorlar.

Anayasadan da önce Siyasi Partiler Yasası’nı değiştirerek üyenin delegeyi, delegenin başkanları seçtiği yapıyı daha katılımcı, çoğulcu ve şeffaf bir zemine oturtmak Türk Demokrasisi’nin en önemli sorunudur. Ama bunu yapmak maalesef hiçbir genel başkanın, başbakanın işine gelmiyor.

 

BARO’DAN ANLAMLI TOPLANTI

Kayseri Barosu yarın önemli ve anlamlı bir toplantıya ev sahipliği yapacak. Tıp Hukuku Kayseri ve Kayseri dışından hukukçuların katılımıyla bir panelde değerlendirilecek. İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanı’nın yanı sıra bazı hukuk fakültesi dekanları ile birlikte öğretim üyeleri de panele konuşmacı olarak katılacaklar. Panelin oturum başkanlıklarını ise Cumhuriyet Başsavcısı ile Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı yapacaklar. Tıp Hukuku, Kayserililerin yabancı olduğu bir konu. Bu cihetle ilgi de bekliyorum.