VELİ ALTINKAYA


RİFAT BEY SİYASETE GİRER Mİ?

RİFAT BEY SİYASETE GİRER Mİ?


Daha önce bu sütunda yazdığımı hatırlıyorum eski patronum Mustafa Eraslan bir zamanlar DYP'de (O zaman DP daha oluşmamıştı) etkin isimlerden biriydi. Süleyman Soylu'nun genel başkan adaylığı öncesinde iki kez DYP'nin başına gelmesi için Rifat Hisarcıklıoğlu'na teklif götürdüm. Birinin içinde bende bulundum. Hisarcıklıoğlu her iki görüşmede de Eraslan'a Hemşehrim benim siyasetle işim olmaz. Ticaretle de ülkeye hizmet edilir. Senin başarılı bir işadamı olduğunu biliyorum - duyuyorum. Bana sorarsan sen de siyaseti bırak ticaretine bak” demişti.

Hisarcıklıoğlu'nun görev süresi mayısta doluyor. Daha önce yaptığı bir açıklamada süresini doldurana kadar başka işle uğraşmayacağı yolunda mesajlar vermişti. O tarihte Hisarcıklıoğlu'nu tanıyan Kayseri'deki yakın çevresi Patron siyasete girecek, ancak süresinin dolmasını bekliyor” yorumunda bulundular.

Şahsen Rifat Bey'in siyasetde etkin olmasını isterim. Ama, gelinen noktada sağlamcı anlayışı” nedeniyle risk almaktan çekinen bir tavrın sahibi olarak siyasete gireceğine de,zamanında davranmazsa başarılı olacağına da ihtimal vermem...

Aslında iyi bir kadro ile yola çıksa, şu anda merkez sağın tek partisi konumundaki AK Parti'ye, diğer iki partiyi yakın bulmadıkları için oy veren insanların ciddi bir kesiminin desteğini alır.

 Örneği Kayseri'den verelim,  Hisarcıklıoğlu ve yakın çevresi siyasete girdikleri zaman KAYSO Başkan Boydak, KTO Başkan Mehmetbeyoğlu ve KTB Başkanı Ünlü'nün kayıtsız şartsız kendisine destek vereceğini sanıyorsa yanılır. Ne Boydak'tan, ne de Ünlü' den istediği desteği alabilir. Mehmetbeyoğlu'nun durumu ise özel.

Bu örnekten hareketle hemşehrimiz TOBB'ye bağlı tüm oda ve borsa başkanlarının kendi etrafında toplanacağını hesaplıyorsa yanılır...

Hisarcıklıoğlu siyasete girecekse bunun sinyallerini şimdiden vermesi gerek...

SANSÜR...

Bugün basından sansürün kaldırılışının 104. yılı... Her 24 Temmuz bir süredir ülkemizdeki basın-yayın kuruluşları tarafından Basın Bayramı” olarak kutlanıyor.

Dün bu satırları yazarken MHP İl Başkanı Mete Eke'nin  konuyla ilgili açıklamasını okudum. Eke, 104 yıldır sansürün kaldırılışı kutlanıyor. Oysaki sansür hala tam anlamı ile kaldırılmış değil. Sansür,değişik yollarla halen devam ediyor” demiş...

 İl Başkanının sözleri maalesefki doğru...Muhtemelen bugün saat 09.45'de benzeri cümleleri Atatürk'ün huzurunda bende kullanacağım.

Bundan 104 yıl önce Absdülhamidr Han'ın memurlarına sonraki günün gazetelerini sansür ettirmeyen İkdam'dan Ahmet Cevdet ve  Sabah Gazetesi'nin Kayserili bir ecnebi olan sahibi Mihran Efendi bu günü kutlamamızın müsebbipleri...

Ama, gelin görünki bugün sansür örtülü veya dolaylı olarak hala devam ediyor... Hala merkezi güç, yerel güç odakları, patronlar, hatta genel yayın yönetmenleri şu  veya bu şekilde sansürü devam ettiriyorlar.

Gazeteci, genel yayın yönetmeninin, patronajın, yerel veya yaygın güç odaklarının uyguladığı sansürden dert yanarken acıki kendi de bir muhabir olarak yer yer sansür uyguluyor.

Bu Türkiye'de böyle de diğer ülkelerde farklı mı?. Dünyada var olan  BM üyesi 200 kadar ülkenin 150'sinde basın özgürlüğü hakgetire...Güya demokratik normlarını yükseltmiş  gibi gözüken ülkelerde de maalesef basın örtülü ve doğrudan sansürle karşı karşıya kalıyor... Zaman zaman bunun devlet eliyle dahi yapıldığına şahit oluyoruz. Bizim mahallede Biz tarafsızız, özgürüz. Ben her haberi yazarım diyenler var.Onları da vicdanına havale ediyorum.

Mış… Miş… Muş…

00- Yerel seçimlerle ilgili adaylık dekikoduları erken başlamış.

00- Lokantacılar Odası tat lı ve bazı yiyecekler için uyarmış.

00- Rektör Keleştemur yardımcılarını 4 Ağustostan sonra atayacakmış.

00- Sarız'a sağlık meslek lisesinden sonra anadolu öğretmen lisesinin kurulması için çalışılıyormuş.

00- Bakan Yıldız şehit aileleri ve halkla iftara katılıp dün öğleden sonra şehrimizden ayrılmış.

00- Bir milletvekili ile ilgili eşi ilginç şeyler söylemiş.

00-Bazı belde belediyeleri büyükşehir sınırlarının genişleyeceğini duyunca yangından mal kaçırma ya” çalışıyormuş.

YANGINDAN MAL

KAÇIRMAK

Büyükşehirlerin sınırlarını genişleten yasa sonbaharda Meclisten geçecek. Bakanlık, bu çalışmalara başlamadan  bazı arsa satışları ve ihaleleri kontrol altına almak için bir genelge yayınladı...Genelgeyle belde belediyeleri bu noktalarda kaymakamlık ve vilayetten onay alıyorlar. Ne demiş atalarımız Köşe sekiz, hırsız dokuz. ”Yasa bir çıksın,Büyükşehirlere devir başlasın bakın görün neler duyuyoruz. Hatta 11 ilçede Büyükşehir'e devredilebile cek birimlerde yeni yeni görevlendirmeler dahi yapılıyormuş. Yangından mal kaçırmayı mağrifat sanıyorlar.