VELİ ALTINKAYA


REİS’İN ZİYARETİNİN ARDINDAN

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kayseri ziyareti ile ilgili bazı gözlemlerimi dünkü yazımda aktarma fırsatı bulamadım. İzninizle kısa kısa o gözlemleri aktaralım.

AK Parti İl Teşkilatı’nın hazırladığı görseller güzel olmuş. AK Parti’nin gençlik oyunda malum sıkıntı var. Gençler AK Parti öncesini çok bilmediği için dünkü Türkiye ile bugünü mukayesede zorlanabiliyor. AK Parti İl  Teşkilatı’nda yapılan dijital merkezde hazırlandığını sandığım görseller güzel olmuş. Özellikle rap müziği ile tasavvuf müziğinin entegre edildiği Cumhurbaşkanı’na övgü dolu bir şiirin görselleri ilgimi çekti. İzleyin, siz de seversiniz.

Kongrede en çok gündem olan enstantane ise İl Yönetim Kurulu Üyesi Nuh Kurtsoy’un annesi Safiye Teyze ile Cumhurbaşkanı arasındaki diyalogdu. Safiye Teyze’nin doğal haliyle Cumhurbaşkanı’na çorap ördüğünü, abdest aldıktan sonra ayaklarını silmesi için havlu yaptığını söylemesi ve sonunda da mealen, ’Senin bir damadın vardı ya, neydi Bayraktar mıydı, onu benim için kucakla’ cümlesi gülüşmelere neden oldu. Demek ki Safiye Teyze diğer damat için söyleyecek bir şey bulamamış...

MHP İl Başkanı, yönetimi ve iki milletvekili ile cumhurbaşkanının programının her aşamasında ‘İttifak ruhuna’ uygun görüntü verdi.

Özhaseki’nin bağevinde ‘güveç ve fırınağzı’ ikramı vardı. Mantı ve pastırma da tabi... Bu yemeğe Cumhur İttifakı’nın il başkanları ve milletvekilleri tam kadro katıldı. TOBB, TESK ve TÜRK-İş Başkanları şehirden erken ayrıldığı için yemeğe gelemediler. Büyükşehir Belediye Başkanı da yemekte vardı. Diğer başkanlar yoktu. Bağevi olunca imkânlar da doğal olarak sınırlı.

Kumsmall AVM’ye Cumhurbaşkanı’nın geleceği beklentisi son ana kadar sürdü. Böyle bir beklentinin yaratılması doğru değil. Bir gün öncesinde bu açılışın olmayacağını ben biliyordum. Bunu ben biliyorsam ‘büyüklerimiz’ haydi haydi biliyorlar. Ya ‘Cumhurbaşkanı güvenlik, virüs ve zaman’ nedeniyle gelemiyor denecek, ya da iki programın bir yerinden görüntülü olarak bağlanılacak ve o açılış da yapılacaktı.

Yatırımlar konusunda Cumhurbaşkanı’nın yeterince enforme edilmediği gibi bende bir algı oluştu. Bir-iki örnek vereyim.

Havaalanı genişleme ihalesi yapıldı, ama Cumhurbaşkanı bundan hiç bahsetmedi. Acaba ‘10 bin liralık bir iz ödeneği’ nedeniyle mi Cumhurbaşkanı’nın gündeminde yoktu. Ama bir siyasetçi ‘Neden havaalanınızı genişletiyoruz ihalesini yaptık. Şu kadar lira harcayıp, şu sürede bitireceğiz’ demez.

Bizdeki kayıtlarla devlet kayıtları bazı konularda tam örtüşmüyor. Bakın bir-iki daha örnek vereyim.

Cumhurbaşkanı adının verildiği eski Hava İkmal arazisine yapılacak Millet Bahçesi’nden ‘Melikgazi’ diye bahsetti. Demek ki bakanlık kayıtlarında hala böyle. Yine Cumhurbaşkanı Hacılar Millet Bahçesi’nin yapılacağını söyledi. Oysa Bakanlık buraya bir milyon lira gönderdi ve Belediye de ihaleyi yaptı. Hatta müteahhide yer teslimi bile yapıldı.

Bir diğer örnek. Belsin, Otogar, NNYÜ ve Mobilyakent Raylı Sistem Hattı malum ihale edildi, biliyorsunuz YHT’nin eski projede son durağı, Kuzey Çevreyolu üzerindeydi. Demek ki Bakanlık kayıtlarında hala böyle geçiyor ki Cumhurbaşkanı bu hattın ihalesinin yapıldığını söylerken son durak olarak ‘YHT istasyonu’ cümlesini kullandı.

YHT istasyonu şehir içine, Adliye’nin karşısına alınmadı mı? Yoksa sırf Bakanlık kayıt ve kâğıtlarında böyle yazdığı için mi Cumhurbaşkanı’nın önüne böyle bir not konuldu?

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu da Kayseri’deydi. YHT konusunda ‘en kısa süre’yi yeniden beklemeye başladık. Bu ‘süre’ ne zaman bitecek bilmiyoruz. Otoyol bağlantısından hiç bahsedilmedi, keşke Bakan buradayken uygun bir ortamda Beyefendi’nin huzurunda bu konular açılsaydı...

Ama bizim ‘Büyüklerimiz’ genellikle Cumhurbaşkanlarını ağırlarken mealen söylüyorum, ‘Beyefendi’nin zaten işi yoğun, yorgun. Bir de Kayseri’nin beklentilerini anlatıp da canını sıkmayalım’ modundalar... Yıllardır bu formatın dışına çıkamadık.

Gelelim il yönetimine...

İl yönetimi asıl listesi 50 kişiden oluşuyor. Yüzde 33 gibi bir değişiklik olmuş. Yönetime yeni giren 16 isim var. İl Başkanı Şaban Çopuroğlu’nu bu satırları yazmadan önce arayarak tebrik ettim ve ‘Yürütme Kurulu’nu ne zaman oluşturacağını sordum. “Pazar günü tanışma odaklı ilk toplantımızı yaptık. Mazbatayı aldıktan sonra da görev bölümü yapacağız” dedi. Çopuroğlu Cumhurbaşkanı’nın Kayseri’ den memnun ayrıldığını da ifade etti.

Başkan Büyükkılıç’ın da Cumhurbaşkanı’nın ziyaretinden memnun olduğunu son not olarak aktaralım.

 

KULİS BULVARI

YAHYALI’DA ELMA ÜRETİMİ DÜŞMÜŞ

Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk ile ilçeyi konuştuk. 75 yataklı hastane inşaatının birkaç aya kadar tamamlanacağını söyledi Esat Başkan. Elmayı sordum. Bu yıl 80 bin ton elma üretildiğini söyledi. Don nedeniyle üretim yüzde 20 kadar düşmüş. Yahyalı, Develi ve Yeşilhisar’da toplamda 140 bin ton elma üretilmiş bu yıl. Tarım Kredi Kooperatifi’nin Yahyalı elmasına talip olduğunu aktardı. Elmanın dalında 2,2 liraya satıldığını da ifade etti Belediye Başkanı. Doğalgaz kullanımından duydukları mutluluğu ifade eden Esat Başkan Kapuzbaşı konusunda istenilen trendi yakalayamadıklarını da itiraf eti. Kapuzbaşı Kayseri’ nin en önemli güzelliklerinden biri. Topyekün şehir olarak buraya sahip çıkmamız lazım. İlçeye modern bir kapalı semt pazarı yapacaklarını da söylüyor Yahyalı’nın çalışkan ve mütevazi Belediye Başkanı Esat Öztürk.

 

Mış… Miş… Muş…

00-Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kayseri’de hemen her kesimin beklentisi haline dönüşen YHT konusunda ‘muğlak’ ifadesi üzmüş.

00- Cumhurbaşkanı ile birlikte Kayseri’ye gelen Ulaştırma Bakanı YHT ve otoyol konusunda tek kelime etmemiş.

00-Cumhurbaşkanı’nın Sahabiye’de hak sahiplerine anahtar vermesi Memduh Başkan’ı mutlu etmiş.

00-Kumsmall yönetici- işletmecilerinin açılışa Reis gelmediği için morali bozukmuş.

00-ERÜ’de hastanelerle ilgili Özhaseki’nin de katıldığı önemli bir toplantı yapılmış.

00-50 kişilik AK Parti il yönetiminden 16 isim değişmiş.

00- Virüs nedeniyle hala hastanelerin yoğun bakımları sıkıntılıymış.

00- İş dünyası ‘mücbir sebep’ nedeniyle ertelenen kamu alacaklarının da yapılandırma kapsamına dahil edilmesini istiyormuş.