VELİ ALTINKAYA


REİS’İN BİLİNEN PROGRAMI

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Yarın inşallah Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben bir ‘Açık Mektup’ yazacağım. O mektubun Cumhurbaşkanımıza ulaşmayacağını biliyorum. Ama yine de Hz. İbrahim’in yangınına su taşıyan karınca misali ‘safımızın belli olması’ adına bir meramımızı Cumhurbaşkanlığı katına ileteceğiz... Duyulsun, duyulmasın o benim meselem değil...

Sözlerimin başında şunu ifade edeyim. Cumhurbaşkanımızın her programı güvenlik açısından sıkı tutuluyor. Ama şimdi de pandemi nedeniyle bu güvenlik daha üst düzeye çıkartıldı. Mümkün olduğunca kapalı mekânlarda toplantı yapılmamasına özen gösteriliyor. Malum virüs kapalı mekânlarda daha hızlı yayılabiliyor.

Cumhurbaşkanımızın programı belli gibi... Kumsmall açılışı şimdilik yok. ‘Şimdilik’ diyorum, zira son anda Cumhurbaşkanı ‘Programa dahil edin’ dediği zaman her şey olabiliyor.

Hem Kumsmall yetkilileri, hem de devlet ve parti tarafı olası program değişikliğine göre hazır...

Cumhurbaşkanı’nın Kayseri programının bilinen üç ayağı var... Cumhurbaşkanı’nın uçağı saat 11: 30 gibi Kayseri’ye inecek. Partiden yapılan duyuruda Kadir has Stadyumu’ndaki kongre için her ne kadar saat 12: 00 denilse de Cumhurbaşkanı’nın stada intikali 13: 00’ü bulur gibi. Hatta kısmen geçer... Saat 14: 30- 15: 00 gibi stattan ayrılacak olan Cumhurbaşkanı, partide yardımcısı olan Özhaseki’ nin bağına gitmek üzere Talas’a hareket edecek. Dar çerçevede isimlerin alınacağı bağ evine varmadan Ali Dağı dibindeki paraşüt atlama alanında bir program daha var. Bu programda Büyükşehir’in Sahabiye’de dağıtacağı 622 konuttan bir bölümünün sembolik anahtarları verilecek. Ayrıca Cumhurbaşkanı burada bazı açılışları da gerçekleştirecek.

Sonra da Özhaseki’nin Vali Konağı’nın hemen yanındaki bağ evine geçecek...

Aslında kapalı bir mekânda en az 500 kişilik yemek düşünülüyordu. Ancak özellikle pandemi nedeniyle böyle bir yemeğe Cumhurbaşkanı yetkilileri izin vermedi.

Cumhurbaşkanı ile birlikte çok sayıda bakan da şehrimize gelecek. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ev sahibi sıfatıyla bir gün önce şehirde olacak. Özhaseki dahil AK Partili vekiller de öyle... Akar’ın dışında Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın da geleceğini duydum.

Keşke Ulaştırma Bakanı da gelse Cumhurbaşkanımız statta konuşurken tıpkı Sivas’ta dönemin bakanına dediği gibi “Bak Adil” diyerek bizim sevdamız ve takıntımız haline gelen YHT konusunda da talimatlar verse...

Bir yılı aşkın süredir AK Parti’de il başkanlığı hesabı yapanlara, ‘İşinize bakın, Şaban Çopuroğlu devam edecek’ diyorum ama bir türlü inanmadılar. Çopuroğlu’nun listesi hazır. İl yönetimi 50 asıl 25 yedek üyelerden oluşuyor. Mevcut il yönetiminden 33-34 kişi görevine devam edecek. 15-18 arası yeni isim yönetime girer. 25 yedekte de yarıdan fazla değişiklik olacak. Çopuroğlu’nun listesinden eskisinden fazla yönetim ve disiplin kurulları dışında kurullar oluştuğunu görürseniz şaşırmayın.

İnşallah Sayın Cumhurbaşkanı şehrimizin beklentilerine dair ‘net’ cümleler kullanır ve kazasız-belasız şehrimizden uğurlanır.

 

SEÇİM YOK...

Maşallah siyasiler ‘sanki seçim varmış’ gibi sahadalar. Daha önce defalarca yazdım her ne kadar Cumhur İttifakı liderleri seçim süresinde, yani Haziran 2023’te yapılacak dese de ben seçimlerin 2022’nin sonbaharında yapılacağına inananlardanım. 6-8 aylık bir seçim de bizi ‘kabile devleti’ yapmaz, yani ‘erken’ sayılmaz.

Cumhurbaşkanı sürekli sahada. Maşallah Ankara-İstanbul veya Anadolu’nun herhangi bir şehrinde günlük kamuya açık bir-iki etkinliğe katılıyor.

Meral Hanım ilçe ilçe, köy köy dolaşıyor. Çarşamba Kayseri’deydi 4 ayrı yerde vatandaşla bire bir temas kurdu. Seçim yokken yapılmış doğru bir temas bu. Ama İYİ Parti’de Ümit Özdağ’ın başlattığı tartışma da ‘o pilav daha çok su kaldırır’ gibi gözüküyor. Kemal Kılıçdaroğlu başkent dışında çok yok. Muhtemel ki pandemi nedeniyle böyle. Yoksa belediyelerinin hemen her gün bir etkinliğinde boy gösterebilir. Ama vekilleri Anadolu’nun dört bir yanında dert dinliyor ve insanlarla temas halindeler.

Özetle siyasi hareketliliğe bakarsanız ‘seçim var’ zannedersiniz. Ama adınız gibi emin olun daha iki yıl seçim yok. Bu arada bütçe kanunundan sonra yeni yılla birlikte Seçim ve Siyasi Partiler Kanunu’nda temel değişiklikler yapacak bir teklif TBMM gündemine gelecek. Ama Cumhur İttifakı arasında seçim metodu ve baraj konusunda hala bir uzlaşma sağlanamadı. Yani ‘seçim var’ beklentisinde olanlar işlerine baksalar daha iyi eder.

 

KULİS BULVARI

BARO SEÇİMLERİ

Baro seçimlerinin ertelenişinin hukuka uymadığını herkes biliyor. Zira siz üç ay önce çıkarttığınız kanuna kongre tarihlerini yazmışsınız, sonra da Bakanlık genelgesi ve hıfzıssıhha kurulu kararlarını YSK’ya adeta dikte ettirerek seçimleri aralık ayına erteliyorsunuz. Açık söyleyeyim seçimlerin aralıkta yapılacağından da endişeliyim. Siyasi parti kongrelerinin harıl harıl yapıldığı günümüzde Baro seçimlerinin, hatta diğer meslek örgütlerinin seçimlerinin ertelenmesinin inandırıcılık tarafı yok. Erteleme öncesinde Kayseri Barosu mevcut Başkan Cavit Dursun ve Ali Köse’nin adaylığında seçime gidecekti. Ertelemeden sonra AK Parti ve MHP yönetimlerinde yer almış isimlerin listesinde olması muhtemel Durdu Mehmet Yalçın da aday olarak çıktı. Bakalım 3. aday Baro seçimlerinde dengeleri nasıl değiştirecek? Baro seçimleri daha da renklenecek gibi.

 

Mış… Miş… Muş…

00- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ ın programı genel hatları ile belli olmuş.

00- Çok sayıda bakan ve milletvekili ile birlikte TOBB , TESK ve Türk-İş başkanları da bugün Kayseri’ye gelecekmiş.

00-MHP İl Başkanı Serkan Tok, İYİ Parti Lideri Akşener ve ekibinin Erciyes Zafer Kurultayı çadırının yanında bozkurt işareti yapmasını eleştirmiş.

00-Ümit Özdağ’ın açıklamaları canını sıksa da İYİ Parti Lideri Akşener Kayseri’den memnun ayrılmış.

00- CHP’li vekiller Kayseri’de KOBİ’leri ziyaret edip dert dinlemiş.

00-DEVA Kurucu İl Başkanı Begüm Başmısırlı yönetim listesini Genel Merkez’e sunmuş.

00-Şeker Fabrikası ile ilgili bazı çevrelerin yaratmak istediği ‘algı’ tepki çekmiş.

00-OSB Başkanı Tahir Nursaçan’ın ‘sünger üretim projesi’ ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacakmış.