ASIM CENGİZ GÜR


RAZAMAN ve DUA


(Allah ondan razı olsun) Ubade ibn-i Samit´in rivayet ettiğine göre, Ramazan ayının ilk günlerinde Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.) :
?İşte bereket ayı olan Ramazan geldi. Artık Allah´ın rahmeti sizi kuşatır. Bu ayda yeryüzüne bol bol rahmet iner. Günahlar affedilir, dualar kabul olunur? buyurmuşlar.
Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.)´in muhtelif hadis-i şeriflerinden duası kabul olunanlar şöylece sayılmaktadır:
?Allah´ın kabul ettiği) üç müstecab dua vardır. Bunların icâbete mazhariyetleri hususunda hiç bir şüphe yoktur. Mazlumun duası, misâfirin duası, babanın evladına duası.?
?Üç sınıf kimsenin duaları geri çevrilmez: Oruçlunun iftar zamanında ettiği dua, adaletli hükümdarın duası, mazlumun duası.?
?İcâbete mazhar olmada gâib kimsenin gâib kimse hakkında yaptığı duadan daha süratli olanı yoktur.?
?Herhangi müslüman bir kul ki, müslüman kardeşi için, onun bulunmadığı sırada (gıyabında) dua ederse bir melek onun için şöyle der Sana da aynısı olsun.?
?Dört sınıf kimselerin duaları kabul olunur: Adil sultanın duası, din kardeşinin gıyabında edilen dua, mazlumun duası ve bir kimsenin evladına ettiği dua.?
?Babanın duası perdeyi deler (kabul makamına ulaşır.?
?hastaların duası meleklerin duası gibidir.?
?hastanın duası kabul, günahı da afvolunmuştur" buyurmuşlardır. ?
?(Allah´ın kabul ettiği) üç müstecab dua vardır. Bunların icâbete mazhariyetleri hususunda hiç bir şekk yoktur. Mazlumun duası, misâfirin duası, babanın evladına duası.?
?Üç sınıf insan vardır ki, bunların dualarını reddetmemek, Cenab-ı Allah´ın fazl ve keremindendir. İftar edinceye kadar oruçlunun duasını, zulümden kurtuluncaya kadar mazlumun duasını ve memleketine dönünceye kadar yolcunun duasını.?
"Hacda ve umrede bulunanlar Cenab-ı Allah´ın elçileridir. Dua ederlerse Allah dualarını kabul eder. İstiğfar ederlerse günahlarını afveder.?
?Allah yolunda savaşan, Hacca ve Umreye giden kimseler Allah´ın elçileridirler.
Allah kendilerini (göreve) çağırdı, onlar da O´nun davetine katıldılar. Bunlar Allah´tan istekte bulundular. Allah da kendilerine dilediklerini verdi.?
?Kur´an-ı Kerim hıfzında olan kimsenin kabul edilecek bir duası vardır. Onu eder ve kabul olunur.?
"Kur´an ehli (yani onu okuyan, onunla amel eden) cennete girdiği vakit, kendisine: "Oku ve yüksel!" denilir. O da okur ve yükselir. Her ayet için bir derece verilir. Böylece o bildiği ayetleri sonuna kadar okur (ve her biri için bir derece alır).?
"Üç sınıf insanın dualarını Allahu Teala reddetmez: Cenab-ı Allah´ı çok zikredenlerin duası, mazlumun duası, adaletli hükümdarın duası.?
"Üç kimse dua etmek üzere bir araya geldiklerinde Allah o kimselerin ellerini boş çevirmez.?
?Hiç bir kavim (toplum) bir araya gelmemiş olsunlar ki, bir kısmı dua eder ve bir kısmı da buna amin derse, Allah Celle Celaluhû , dualarına icabet eder.?
?Oruçku kimsenin uykusu ibadettir, sükût etmesi tesbihtir. İşlediği ameli iki kat sevaplıdır. Duası makbuldür ve günahı afvolunmuştur"
?Oruçlu kimsenin iftar vakti kabul olunmuş bir duası vardır.?
"Üç kimise vardır ki, bunların dualarını geri çevirmemeyi Allah Celle Celâlühû üzerine almıştır: İftar edinceye kadar oruçlunun, zafer elde edinceye kadar mazlumun, geri dönünceye kadar yolcunun duaları.?
"Beş dua var ki, onlar kabul edilir: Mazlumun duası, kurtuluncaya kadar duası kabul edilir. Hacca giden kimsenin duası, oradan dönünceye kadar kabul edilir. Mücahidin duası, cihad sona erip dönünceye kadar duası kabul edilir. Sağlığına kavuşuncaya kadar hastanın duası kabul edilir. Gıyabında kardeşi için dua eden kimsenin duası kabul edilir.?
"Dört kimse vardır ki, bunların duaları geri çevrilmez:
Adaletli devlet başkanının, (müslüman) kardeşinin gıyabında ona dua eden kimsenin, mazlumun duası ve baba (ve annesine) dua eden kimsenin.?
?Gerçekten belaya uğrayan kimsenin duasına icabet olunur.?
?Sıkıntıda (başı darda) olan kimsenin duasından sakının.?
?Kim sıkıntı ve şiddet anlarında duasının kabul edilmesini isterse, bolluk ve refah zamanlarında çok çok duada bulunsun.?
?Kim duasının kabul olunmasını ister ve sıkıntılarının kaldırılmasını arzularsa, o kimse derhal sıkıntıda olan bir kimseyi kurtarsın (ona yardım etsin.?