ASIM CENGİZ GÜR


RAMAZAN ve BEREKET


(Allah ondan razı olsun) Ubade ibn-i Samit´in rivayet ettiğine göre, Ramazan ayının ilk günlerinde Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.) :

?İşte bereket ayı olan Ramazan geldi. Artık Allah´ın rahmeti sizi kuşatır. Bu ayda yeryüzüne bol bol rahmet iner.? buyurmuş olduğunu aktarmıştık, önceki notlarımızda.

Peki, bereket nedir?

Bereket; az malın çok faydası olması, çok işe yaraması demektir. Malın bereketi faydasının artması, çoğalmasıdır. Bu sebeple bir şeyin çok olmasını değil, bereketli olmasını dilemek lazımdır.

Evin bereketi genişliği, rahatlığı, huzuru ve sakinliğidir. Gıdanın bereketi bolluğu, temizliği ve helalliğidir. Aile fertlerinin bereketi çokluğu ve güzel ahlakıdır. Aile müessesesinin bereketi eşlerin uyumlu, düzenli ve anlayışlı olmalarıdır. Zamanın bereketi genişliği ve yapılması gereken işin vaktinde yerine getirilebilmesidir. Sağlığın bereketi güçlü bir beden ve mutlu bir hayattır. Ömrün bereketi uzun olması ve iyi işlerle geçmiş olmasıdır. İlmin bereketi ise kapsam, beceri ve yetkinliktir.

Kısaca bereket, adı hayır olan her şeyin bir araya gelmesi ve nimetin çokluğudur. Bereket var olan bir nimetin gözle görülür miktar ya da şeklinden daha fazlasını kapsamasıdır.

Etkisini zaman zaman hissettiğimiz bereket, hayatımızın her alanına ve aşamasına nasıl yayılabilir. Rehberimiz ve en güzel örneğimiz olan Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.)´in hadis-i şeriflerinde hayatımızda uygulayarak, hayatımızı bereketli kılmaya ilişkin işaretler ve örnekler vardır:

Eve girince birisi olsa da olmasa da selam vermeyi evin bereketlenmesine, rızık kapılarının açılmasına vesile olduğunu bildiriyor Efendimiz (s.a.v.). O halde birisi var ise ?esselau aleyküm?, kimse yok ise ?esselamü Aleyna ve ala ibadillahissalihin? deme sünnetini ihya edelim.

Kur´an-ı Kerim okunan yere meleklerin toplanacağını ve şeytanların oradan kaçacağını, özellikle Bakara suresini okumanın berekete vesile olacağını bildiriyor Efendimiz (s.a.v.)

Her hayırlı işin başında besmele çekmenin, o işi bereketli kılacağını haber veriyor Efendimiz (s.a.v.)

Yemeği toplu olarak yemenin, yemeğe bereket getireceğini bildiriyor Efendimiz (s.a.v.). (Yemeklerde bile bir araya gelemeyen aile fertlerinin olduğu bugünün toplumuna ne güzel ikaz)

Allah´ın yasak etmediği yollardan elde edilen kazançlar ve rızıkların bereketli olacağını haber veriyor Efendimiz (s.a.v.)

Yüce Rabbimiz (c.c.); ?Andolsun ki, eğer şükrü yerine getirirseniz, elbette size (nimetimi) artırırım. Eğer nankörlük ederseniz hiç şüphesiz azabım çok çetindir? buyuruyor. Verilenlere hem dille, hem de nimeti verene nankörlük etmemekle şükrü yerine getirmeye gayret etmeliyiz.

Yüce Rabbimiz, kendi yolunda yapılan harcamaların, sadakaların, bunları yapana bire yediyüz ile karşılık verileceğini bildiriyor. Efendimiz (s.a.v.) bir hadis-i şeriflerinde: ?Her iyilik için on mislinden yedi yüz misline kadar sevap vardır. Her kötülük ise bir misli ile yazılır. Allah onu affederse o da yazılmaz? buyuruyor.

Sıla-i rahim´in yani akraba ziyartlerinin hem ömrü, hem beldeleri hem rızkı bereketlendirdiğini haber veriyor Efendimiz (s.a.v.)

İnsanların birbirlerine yaptığı yemek ikramlarının, misafir ağırlamanın rızıklarda genişliğe/berekete vesile olacağını bildiriyor, Efendimiz (s.a.v.)

Yemekten önce ve sonra ellerin yıkanmasının, yemekte israfa kaçılmamasının, yemeklerin dökülmemesinin, lokma ve kırıntıların bile heba edilmemesinin bereket getireceğini haber veriyor, Efendimiz (s.a.v.)

Günah işlemenin, rızkı daraltacağına, fakirliğe yol açacağına, ticarette yapılan aldatmaların çok da olsa kazançta bereket bırakmayacağını bildiriyor, Efendimiz (s.a.v.)

Cömertliğin, günahlara tevbe ve istiğfar etmenin, namaz kılmanın, eşlerin birbirleriyle iyi geçinmesinin, sabahları erken kalkmanın berekete vesile olduğunu haber veriyor, Efendimiz (s.a.v.)

Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.)´e salavat getirmenin de berekete vesile olacağını alimler, mürşid-i kamiller haber veriyor. Yazımızın başından bu yana yazdığımız (ve haliyle) okuduğumuz salavatlar, ömrümüze berekete vesile olsun, inşaallah.

Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.) yazımızın başına ilk cümlesini aldığımız hadis-i şeriflerinde, Ramazan ayının da bereket ayı olduğunu bildiriyor ve hemen akabinde de, Ramazan-ı Şerif´te neler yaparak bu berekete, ihsana, ikrama kavuşabileceğimizi ifade ediyor.

Gerçek mutluluk, başarı ve bereketi elde edebilmenin yolu:

Bizi yoktan var eden ve farkında olduğumuz ve olmadığımız türlü nimetlerle nimetlendiren Rabbimizin ve

Bize rehber olarak göndermiş olduğu Sevgili Peygamber Efendimizin ve onun vasıtası ile gönderdiği Aziz Kitabımız Kur´an-ı Kerimin talimatları doğrultusunda, sünnete uygun bir hayat tarzını oluşturmak ve yaşamakla mümkün olacaktır.

Yüce Allah (c.c.) hepimizi buna muvaffak eylesin, sevdiği ve razı olduğu kullar arasına bizleri de dahil eylesin.

 


17 HAZİRAN 2015 HABER paylaşan: kaytv