VELİ ALTINKAYA


PLANLI BAŞKAN


Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu bir akademisyen... Harita mühendisliği okumuş, hatta bu noktada doktorasını tamamlamış iyi bir haritacı-plancı Palancıoğlu...
Şehirlerin imar planlarını bizde yeni yeni yaygınlaşan ?Şehir?Plancıları? yaparlar. Şehir Plancılığı, mimarlık ile harita mühendisliğinin karması bir meslektir. Hatta haddimizi aşarak, plancılar, haritacılara daha yakındır dersek herhalde yanlış bir tespit yapmış olmayız.
Talas Belediye Başkanı da ?haritacı? olunca planlayarak yapıyor işlerini... Önceki gün TV için 2 saati aşkın süredir sohbet ettiğimiz Palancıoğlu´ nun Talas´a yönelik sözlerini kademe kademe hayata geçirdiğini gördüm.
Talas müthiş gelişiyor. Bundan on yıl önce 40 bin civarında olan şehrin nüfusu, bugün neredeyse 140 bine ulaşmış. Talas diğer iki merkez ilçemize kıyasla 3-4 kat daha hızlı büyüyor... Bu dönemde ilçenin başında bir mühendisin, haritacının bulunması gelecek adına ve yeni planlanacak bölgeler adına isabetli olmuş...
Palancıoğlu ile sohbetimize ramazanla başladık. Talas´ta öyle zannediyorumki 20 bin civarında üniversite öğrencisi var. Bu büyük bir rakam. Talas bir üniversite şehri. Dolayısıyla gençlerin olduğu yerde statüko devre dışı kalıyor. Normal zamanlarda da adeta sabah ezanına kadar süren bir hayat, ezanla birlikte belli bir kesimin başladığı yeni bir hayat daha var Talas´ta...
Talas, sabah namazı sonrası yüzlerce hatta binlerce isme misafirlik ediyor. Kayseri merkezde namazını kılan insanlar gruplar halinde araçlarla geldikleri Ali Dağı´nda yürüyüş yapıyor.
Bu yürüyüşü ve talebi keşfeden Palancıoğlu, Orman bakanlığı´ndan kullanma hakkını devraldığı Ali Dağı´na yeni bir yürüyüş parkuru yapmış. 10 Km´lik parkur kademe kademe. Yol açılmış, olası bir yangın halinde gerekli müdahale merkezleri oluşturulmuş.Yakın bir zamanda bu güzergahta dinlenme, seyir ve fotoğraf çektirme alanları da oluşturulacak. Başkanla parkuru turladık, sağlı sollu devasa ağaçlar var. Uzaktan bakıldığında maki gibi gördüğünüz ağaçların bir bölümü epeyce büyümüş.
Palancıoğlu kısa süre sonra rekorlar kitabına girmek için müthiş bir kampanya başlatacaklarını söyledi. Sağlık Bakanlığı´ndan da bu kampanya çerçevesinde destek arıyorlarmış.130 bin nüfuslu Talas´ta her yaş için ?sağlıklı kilo verme? babında bir yarışma başlatacaklarmış. Özellikle hanımların yoğun ilgi göstermesi beklenilen bu yarışmada çeşitli hediyeler de verilecekmiş. Hatta birinci olana ev verileceğini söyledi Başkan...
Talas bir kültür şehri.. Bu yönde Rifat?Yıldırım zamanında başlatılan projeler sürüyor. Palancıoğlu daha önce ORAN´dan geldiği için restorasyon ve dönüşüm çalışmalarının maliyetli olması hasebiyle her fondan kaynak arıyor. Epeyce de bulmuş.
Palancıoğlu 2018´den önce Anayurt´a raylı sistemi getirmek istiyor. Büyükşehir´le ortak yürütülen bu çalışmada güzergah sıkıntısı var. Bu öncelikle ERÜ odaklı aşılmaya çalışılıyor. Mümkün olmazsa bir alternatif daha hesaplanmış.
Yol, kaldırım çalışmaları sürüyor.Tablakaya´daki eski belediye binasının bulunduğu 5 bin M2´lik alana modern bir park yapılacak. Buradaki tarihi bina ?Kabul evi? haline dünüştürülecek... Palancıoğlu Büyükşehir´ den önce (Kayseri Lisesi binası bu amaçlı düşünülüyordu) bazı özel kabullerin yapılacağı bir mekanı hizmete sokarsa şaşmam.
Kapalı çocuk parkı,hanımlara ve gençlere yönelik muhtelif merkezler,cami çevrelerinin yeniden düzünlenmesi ve modern WC´lerin inşaası, sağlık tesisleri,bazı bölgelerin okul taleplerini gerçekleştirmeye çalışıyor Plancıoğlu...?Planlı? çalışan Başkanı tebrik ediyorum.

00- Çiçeği burnunda vekil Ahmet Doğan oğlundan sonra babasını da kaybetmiş.
00- Olası bir erken seçim, yeni vekillerin kafasını karıştırıyormuş.
00- Büyükşehir´de sular durulurken, Başkan?Çelik yarın ailesi ile umreye gidecekmiş.
00- CHP´de kongre hesapları koalisyon görüşmeleri nedeniyle şimdilik ağırdan gidiyormuş.
00- KAYMOS´un ikinci fuar merkezi girişimi takdirle karşılanmış.
00- MHP´li Halaçoğlu´nun Baykal´a ?kasetli göndermesi? manidar bulunmuş.

KAYMOS´UN GİRİŞİMİ

Kısa adı KAYMOS olan?Kayseri Mobilya Sanacileri Derneği son yıllarda başarılı çalışmalara imza atıyor. Mobilyakent´in inşaasında diğer kuruluşlarla birlikte gayretli çalışmalar yapan KAYMOS, aslında OSB, KAYSO ve KTO´nun öncülük etmesi gereken bir projeye soyunmuş. Bildiğimiz büyük markların dışında hemen hemen tamamı KOSİ?olan mobilya üreticileri Kayseri´ye yakışır daha büyük, altyapısı hazırlanmış modern bir fuar alanı oluşturmak istiyor. DTM´nin yanında mobilya ve diğer fuarlar için çadırlar kurulması Kayseri´ye yakışmıyor. KAYMOS´un bu arayışına Vali Düzgün´ün katkı verdiğini görüyorum. Bu iş OSB´ye yakışır. KAYSO ve KTO´da bu girişime katkı vermelidir.


3 TEMMUZ 2015 HABER paylaşan: kaytv