VELİ ALTINKAYA


PASTIRMACILAR NİHAYET ADIM ATIYOR

PASTIRMACILAR NİHAYET ADIM ATIYOR


Pastırma ve sucuk üretimi Kayseri için önemli. Sucuk bir çok ilde üretiliyor; ancak pastırmanın merkezi Kayseri gibi...

Pastırma ve sucuk üreticilerinin önemli bir bölümü Karpuzatan bölgesindeler. Geçmişe kıyasla teknolojilerini yenilemiş, hijyen kurallarına riayet eden üreticiler olduğu gibi, maalesef sıkıntılı olanlar da var.

 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yayımladığı yönetmelik pastırma ve sucuk üreticilerini doğrudan ilgilendiriyor. Bu yönetmelikte birçok husus olmasına rağmen  kesimhane ve üretim bölümünün ayrı ayrı mekanlarda  faaliyeti en temel göstergelerden biri. Tabi bu mekanlar için belli m2 oranları da öngürülüyor.

Bakanlığın bu kararı Kayseri’den giden sızlanma üzerine yanılmıyorsam iki kez uzatıldı.Yeni yılda, ikinci uzatmanın süresi doluyor. Yeni yılla birlikte  yeni bir uzatma gündeme gelmezse bir işletme hariç diğerlerinin tamamı özellikle işletme alanı itibariyle kapatılma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirler. Bu yönde resmi makamların defalarca toplantı yaptığını ve ilgilileri uyardığını biliyorum.

 Aslında Büyükşehir ve Kocasinan belediye başkanlarımızın toplu ve bireysel halde pastırma sucuk üreticileri ile defalarca biraraya geldikleri ve şehrin iki ayrı bölgesinde üreticilerin standartlara uygun yapılanmaya gitmeleri için gerekli kolaylığı göstereceklerini söylemelerine rağmen, maalesef üreticilerin çoğunluğunun “Kaçak güreşmesi” ile yapılması gereken olmadı.

 Önceki Valimiz Şerif Yılmaz  bu sıkıntılar kendisine intikal ettirildiği zaman  Karpuzatan’da incelemelerde bulunmuş ve esnafı toplayarak hem onların derdini dinlemiş, hem de mevzuatı yeniden hatırlatmıştı.

  İki hafta önce Vali Orhan Düzgün  Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü, Büyükşehir ve Kocasinan Belediyesi yetkilileri ile esnafı birkez daha dinledi. Vali  de diğer bürokratlar da konuştu, mevzuatı hatırlattı. Esnaflardan söz alanlar da beklentilerini aktardı.

Özetle, bugün geldiğimiz noktada bir-iki işletme hariç diğerlerinin Karpuzatan’da yılbaşından itibaren (yeni bir uzatma olmazsa) faaliyet göstermeleri çok zor. Tarım Müdürlüğü yetkililerini bu noktada kararlı gördüm. Şimdi bir de devreye Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri girdi. Bu Müdürlüğün kestiği “Çevre cezaları” çok ağır.

Vali’nin başkanlığında yapılan son toplantıda hala bazı üreticilerin yaklaşan sürecin farkında olmadığını  şahsen gördüm. Sayın Vali de bunu görmüş olmalı ki üreticilere süratle bir dernek ya da kooperatifleşme telkininde bulundu.

Karpuzatan’ın kuş uçumu batıya doğru 2 km uzağında mobilyacılar, oto galericiler, demirciler, ağırlıklı bölümü  hazine arsası olmak üzere modern tesisler kuruyorlar. Maalesef bir “Birlik-dayanışma”  görüntüsü veremeyen bu meslek mensupları bunu başaramadı.

 Gelinen noktanın sıkıntılı olduğunu görenler geçtiğimiz hafta Ticaret Borsası’nda toplanarak bir kooperatif kurma kararı almış. Kayseri Et ve Et Ürünleri Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi adıyla kurulacak olan yapının başına Borsa Meclis Başkanı Recep Bağlamış’ın geleceğini duydum.

Çok geç kalmış bir karar. Bırakın çeşitli meslek gruplarını onlarca şahıs bile çeşitli meslek grupları adı altında hazineden, belediyelerden ya da şahıslardan aldıkları arsalar üzerine siteler yapıyorlar. Karpuzatan esnafı bu zamana kadar bu adımı atmamış olmanın bedelini ağır öder.

Bazı işletmelerin Mimarsinan OSB’de yer aldıkları ve inşaat çalışmalarını başlattıklarını biliyorum. Bu doğru bir karar. Eğer kollektif bir hareket yapılamayacaksa bu münferit adımların atılması kaçınılmaz.

İnşallah bugünlerde kuruluş çalışmaları sürdürülen kooperatif geçmişten kalan mesleki rekabet ve bazı husumetlere kurban giderek kadük doğmaz... Bu  cümle ile ne demek istediğimi, inşallah pastırma-sucuk üreticileri iyi anlamıştır.Anlamamazlıktan gelirlerse bunun bedelini ağır öderler.

Konuyla ilgili bir hususu daha hatırlatmak isterim. Her meslek grubundaki insanlar birbirlerini iyi bilir. Her sektörde hakkaniyetle iş yapan olduğu gibi , maalesef hileli çalışanlar da var. Karpuzatan esnafının içlerindeki çürük elmaları da dışlamaları gerekir. Aksi takdirde o çürüklük zamanla hepsini zan altında bırakabilir...

 

Mış… Miş… Muş…

00- AK Parti  Genel Merkezi’ nin 4 ayrı şirkete yaptırdığı ankette Başkan Özhaseki % 60’ın üzerinde başarılı çıkmış.

00- AK Parti MYK Kayseri, Konya ve Ş.Urfa büyükşehir belediye başkanları ile devam kararı almış.

00- MHP’de bazı çevreler  resmen açıklanan Talas adayını değiştirebilmek için kulis yapıyormuş.

00- CHP’de iki il başkan adayı listelerine son şeklini vermiş.

00- CHP mevcut üç belediye başkanından birini aday göstermeyecekmiş.

00-  Enerji Bakanlığı Müsteşarı hemşehrimiz Metin Kilci yarın Kayseri’ye geliyormuş.

00- Macirastan Büyükelçisi başkanlığındaki Macar Heyeti yarın Kayseri’ye geliyormuş.

BEKLENDİĞİ GİBİ

 AK Parti Merkez Yönetim Kurulu (MYK) önceki gün Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında 6.5 saat toplandı. AK Parti’nin genel kuruldan sonraki en yetkili organı olan MYK üyelerinin de içinden çıktığı Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK)... Başbakan MKYK’yı cuma günü toplantıya çağırmış. Bu toplantının temel konusunun yerel seçimler olduğu muhakkak. Parti’den henüz resmi bir açıklama yapılmamasına rağmen 6.5 saatlik MYK’da Kayseri başta Konya ve Şanlıurfa büyükşehir belediye başkanları ile devam kararı alınmış. Parti’nin 4 ayrı şirkete yaptırdığı ankette bu üç belediye başkanı da  % 60’ın üzerinde başaralıymış. Bunları takip eden 5 kadar diğer il var. Bu üç ilin  mevcut başkanları ile devam kararı iki haftaya resmen açıklanır.