SAMİ DAYANGAÇ


PALANCIOĞLU’NDAN İSTEK

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Talas başarısından sonra Melikgazi’de de aynı başarıyı sürdüren Mustafa Palancıoğlu'ndan çarşı esnafının istek ve talepleri var. Gerek mail yoluyla ve gerekse de çarşıda tanıyanların taleplerini söz verdiğimiz gibi Melikgazi Belediye Başkanı’na sunalım.

Bir gurup esnaf, çarşımızın üstü kapanacaktı, unutuldu mu diye soruyor. Bir başka esnaf kardeşimizin talebi daha da acil. Bu kardeşin talebi, çarşıda bebek emzirecek yer yok, bebeklerinin altını değiştirecekleri, tuvaletlerini yapacakları uygun yer olmadığını, başkandan bu konuda çözüm beklediklerini belirtiyorlar.

Bir esnaf kardeşimiz de özellikle Millet Caddesi’nde yaya kaldırımlarının çok geniş olduğunu, bir metre küçültmenin çok faydalı olacağını, bu bir metre çekilmeden sonra da araçları şimdi olduğu gibi yatay değil, dikey park etmeleri halinde en az 150 aracın daha bu bölgeye park edebileceğini belirtiyor.

Bir başka esnaf, Millet Caddesi girişinde bulunan meşhur pastanenin önünün kışın çok kaydığını, çözüm bulunması gerektiğini söylüyor.

Bir esnaf eski Ticaret Odası Binası’nın müze diye gereksiz masraf edilmemesini, müzenin kimsenin işine yaramayacağını, buranın kurs merkezi olabileceğini iletmemizi istediler.

Bu söyleşi sırasında biz de esnaf kardeşlerden isteklerde bulunduk. Gelişmiş toplumlarda dükkanların önüne çöp sepeti dahi konmasının ayıplandığını hatırlatıp, bizde dükkan kadar da kaldırımın işgal edildiğini söyledik. Klasik cevaplar aldık, filancanın dükkanı da dışarıda, zaten iş yok, her yer böyle, gözünüzü bize mi diktiniz, vs vs. Oysa her dükkanın önü, kaldırımlar işgalli. Melikgazi Müftülüğü’nün önünden geçmeye çalışın, kaldırım dolu zaten, önü de park edilmiş araçlar. Çarşıda 25 liradan da, 80 liradan da satılan sucuk var. Hem de kaldırımlar dolusu. Dışarıdan gelenler neye göre tercih edecek?

Ne Ticaret Borsası’nın, ne odanın, ne de esnafın umurunda. Sonra da Afyon sucuğumuza sahip çıkıyor diye hopluyoruz. 25 liradan da sucuk var 80 liradan da...

Kaldırımda çekirdek, leblebi tüplü fırınlarda kavruluyor. Allah korusun tüp patlasa? Sorumlusu kim? Özür olsun ağa mı denecek?

Hiçbir esnaf da demiyor ki maske denetlemeye şehrin valisi, belediye başkanı gelecek, dışarı mal koymayalım...

Kaldırımlarda dükkan açılmış, pek çok yerde de bununla yetinilmemiş kaldırımın devamına, yani yola merdiven, çöp kovası, masa, sandalye konulmuş. Bu şehre yakışıyor mu?

Esnafların Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu'ndan isteklerini ilettik, biz de kişisel görüşlerimizi belirttik, gerisi başkana ve esnafa kalmış. Bu şehir hepimizin, sahip çıkmak, güzelleştirmek hepimizin görevi olsa gerek. Herkes dükkanının önünü temizlese müşterisi eksilmez...