VELİ ALTINKAYA


ÖZHASEKİ’Yİ SOYLU İKNA ETMİŞ

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, 10 gün önce eşinin ve kendisinin test sonuçlarının pozitif çıktığını söylemişti.

Testi pozitif çıktıktan sonra Şehir Hastanesi’ne uğrayan ve Bilim Kurulu Üyesi de olan Başhekim Prof. Dr. İlhami Çelik tarafından muayene edilen Özhaseki eşiyle birlikte bağevinde karantinaya girmişti.

Genel gidişatı iyi olmakla birlikte tedavinin hastanede devam etmesi için aile fertleri ve yakınlarının telkinlerine direnen Özhaseki’yi hastaneye yatmaya İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ikna etmiş.

Malum Soylu daha önce ‘damdan düşmüş’, yani virüsü yenmişti. Özhaseki’ye geçmiş olsun dileklerini iletirken tedavisinin kalan kısmını mutlaka hastanede sürdürmesi telkininde bulundu.

Özhaseki de bunun üzerine geçtiğimiz perşembe Şehir Hastanesi’ne geçmişti. Özhaseki’nin genel durumu iyi. Hekimler mutad tedavilerini sürdürüyorlar.

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Külliye’deki doktorlar da Özhaseki’nin tedavi süreci ve genel verileri hakkında sürekli bilgi alıyorlar.

Özetle, Özhaseki Bakan ve eşi Neşe Hanım’ın genel durumu iyi. Muhtemelen bu hafta içerisinde taburcu olup evlerinde istirahate çekilirler.

Rabbim cümleye şifa versin. Cümleyi sevdiklerine bağışlasın. Dermansız dert vermesin.

Mümin elbette tevekkel olacak, ancak tedbiri de elden bırakmayacak.

Not: Özhaseki dün öğleden sonra Şehir Hastanesi’nden taburcu edildi. Özhaseki’nin tedavisi evinde sürecek.

 

VİRÜS TAŞIYIP ÇATIR ÇATIR GEZİYORLAR

Cuma akşam Kayseri’de yayın yapan 12 radyonun ortak yayınında Memduh Başkan ile sohbet ettik.

Bir ara toplu taşıma araçlarında yarından itibaren zorunlu uygulanacak olan HES kodu uygulamasının son durumunu sordum.

Başkan, cuma akşam itibariyle 260 bin karta HES kodu uygulamasının yüklendiğini belirterek, “Hedefimiz 300 bin” dedi. Sonrasında da beni şaşırtan müthiş cümleler kurdu. Mealen dedi ki:

“... Bu kart uygulaması çok önemli. Bu kararı keyfi almış değiliz. Biz kimseye eziyet olsun diye böyle yapmıyoruz. Derdimiz, halkın sağlığını korumak. Son günlerde virüs taşıyan, daha doğrusu sokağa çıkması yasak olan 150 kişi toplu taşıma araçlarından indirildi. Toplam rakam 400’e çıktı. Sen hem virüs taşıyacaksın, hem de bu halinle çatır çatır gezeceksin. Günah, kul hakkı. Bir kişiye virüs bulaştırsan vicdan azabı çekmez misin?”

Başkan Büyükkılıç’ın ne dediğini anladınız mı, ya testleri pozitif çıkıp en az 10 gün evlerinde kalması gereken, ya da temaslı olup da 14 gün süreyle karantinada kalması gereken 400 kişi sokağa çıkmış, yetmemiş toplu taşıma araçlarına binmiş ve HES kodu uygulamasından tespit edilerek araçlardan indirilmiş.

Bu korkunç bir şey...

Virüs taşıdığınızı veya şüpheli olduğunuzu bile bile sokağa nasıl çıkıyorsunuz? Çıkmamalısınız da, haydi çıktınız, toplu taşıma aracına binerken hiç Allah’tan korkup, kuldan utanmıyor musunuz?

Din adamları uyarıları dikkate almayıp insanlara virüs bulaştırdığınız zaman bunun ’kul hakkı’ ihlali olduğunu söylüyor. Evet, o kul hakkı. Fetva makamında değilim, ama hadsizlik edip daha ötesini söylememek istiyorum.

Eğer bir kişi virüslü olduğunu bile bile dışarı çıkmış ve bir başkasına virüs bulaştırarak onun ölümüne neden olmuşsa emin olun ‘taammüden’ yani bilerek ve isteyerek bir başkasını öldürme suçunu işlemiştir.

Kurallara uymayarak (maske-mesafe vs.) bir başkasına virüs bulaştıran da bu yolla can kaybına neden olmuşsa bilin ki o da ‘taksirle ölüm’e yol açmıştır...

Aslında hem itikadi, hem de ceza hukukumuz açısından iddialı laf ettiğimi biliyorum. Ama elinizi vicdanlarınıza koyun ve bu işin kendi başınıza geldiğini düşünün...

Memduh Başkan sokağa çıkması yasak olup da toplu taşıma araçlarında yakalanan kişilerin görevlilerce KYK yurduna veya hastaneye gönderildiğini belirtti.

Böyle giderse yarından itibaren kısıtlamalar daha da genişletilecek. Geçtiğimiz hafta AVM, pazar yeri gibi alanların tıktım tıklım dolu olduğunu söylemiştim. İl Hıfzıssıhha Kurulu bodrum katlarda bulunan ve havalandırmaları sıkıntılı olan, insanların kalabalık girip çıktığı mekânları kapattı. Dikkatli olmazsak yakında birçok işyeri kapanmak zorunda kalacak. Daha dün de AVM’lerin tıklım tıklım dolu olduğu bilgisi geldi.

Son 15 günde ısrarla şehirde, binlerce, hatta on binlerce insanın ya virüs tedavisi gördüğünü, ya da temaslı olup karantinada olduğunu yazıyorum. On binlerce rakamının hepimiz için bir anlamı olmalı. Lütfen kural ve uyarılara riayet edelim.

 

KULİS BULVARI

O YARA SARILDI

Cumartesi günü ‘Bir Yangın ve Ahırda Yatmak’ başlıklı bir yazı yazmıştım. Çocuk yaşta ahırda niye yattığımı anlatmış ve sözü Bünyan’ın Kahveci Köyü’nde Saim Demir adlı vatandaşın ahırının yanmasına getirmiştim. Ahır yangınında Saim Demir’in krediyle aldığı 5 adet 4-8 aylık, 2 adet 12 aylık dişi buzağısı ile 2 adet ineğinin yangında telef olduğunu söylemiş ve ‘Yok mu dua almak isteyen’ diye şehrin hayırseverlerine seslenmiştim. Tarım İl Müdürümüz Mustafa Şahin’den almıştım bilgileri de. Bizim yazı internete düşmeden önce İl Müdürümüz gerekli görüşmeleri yapmış ve adını vermek istemeyen 2 hayırseverimiz yanan hayvanların yenisini almış. Tarım Müdürümüz “Hayvanların yem ve saman gibi ihtiyaçları da karşılandı. Bünyan Belediyesi de ahırı yeniden yapacak” dedi. Darda kalan bir kişiye yardım eli uzatan ve sebep olan herkesten Allah razı olsun.

 

Mış… Miş… Muş…

00-Kuralları ihlal edilen AVM ve pazarlardaki vatandaşlara ceza yazılmış.

00- Başkan Büyükkılıç, testleri pozitif çıkan veya temaslı olduğu için sokağa çıkması yasak olan 400 kişinin toplu taşıma araçlarında yakalanarak KYK yurtları veya hastanelere gönderildiğini söylemiş.

00- Özhaseki Başkanı, hastanede yatmaya ‘damdan düşen’  İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ikna etmiş.

00- İl Hıfzıssıhha Kurulu, belediyelerinki dahil şehirde tüm açılışları ve temel atma törenlerini bir ay ertelemiş.

00-ERÜ Hastanesi psikiyatri servisi hekimleri, ‘güvenlik görevlisi talepleri’ kabul edilmeyip, konu CİMER’e intikal ettirilince hastane yöneticilerinin hışmına uğramış.

00-Şehir Hastanesi Başhekimi ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik mesai mefhumu gözetmeyen özverili yöneticiliği ve ekibiyle uyumlu çalışması ile takdir topluyormuş.