VELİ ALTINKAYA


ÖZ KAYSERİ PASTIRMASI VE İLK BALON UÇUŞU

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Kayseri Gastronomi Çalıştayı bugün başlıyor. Bu minval üzere biz de Kayseri pastırması üzerine bir yazı yazalım. Pastırmanın nasıl yapıldığını, yenildiğini, iyisinin nasıl anlaşıldığını yazacak değiliz...

Bakın bu ‘pastırma’ hikayesini okuyun, şaşıracaksınız.

Geçen ay Azerbaycan’a yaptığımız ziyarette meslek büyüğümüz Yavuz Donat da vardı. Bir ara Yavuz Abi, ‘Veli sen Öz Kayseri Pastırması’nı biliyor musun?’ dedi. Ben de, ‘Abi bizde öyle bir pastırma markası yok. Ben genellikle Şahin’in pastırmasını tercih ederim’ dedim... 

Türksoy’un toplantısına geçmeden, Ankara’yı asistanını arayan Yavuz Abi, ‘Kızım benim filan tarihteki Öz Kayseri Pastırması ile ilgili yazımı bul, o yazı ile birlikte şirketin sahibinin telefonunu da Kayseri’den Veli  Başkan’a at’ dedi...

Yavuz Abi, önceki ay Almanya’ da düzenlenen gıda fuarına katılmış. Fuarda Türkiye’den 315 firma stant açmış. Ama ‘Türk firması’ sayısı daha fazlaymış. Almanya’da faaliyet gösteren soydaşlarımızın şirketleri de fuarda yer almış.

Bunlardan biri de Hilmi Selçuk’un sahibi olduğu ‘Öz Kayseri Pastırması’ firması.

Hilmi Selçuk ile önceki gün iki telefon görüşmesi yaptım. 86 yaşında 1961’de Almanya’ya giden ilk Türk kafilesindenmiş. Aslen Bursa Orhangaziliymiş. Yıllardır Almanya’da önce Hamburg, sonra Frankfurt ve çevresinde ‘Öz Kayseri Pastırması’ logosuyla dana pastırma, kuzu pastırma, dana dil, dana işkembe vs. üretimi yapıyormuş.

Hilmi Selçuk’un telefonunu çevirmeden internette adı ve şirketi üzerine bir arama yaptım. Epeyce haber var. Hürriyet Gazetesi’nden aldığım bir haberi de size aktarayım:

 “...Almanya’nın önde gelen Türk gıda şirketlerinden Öz Kayseri, Alman Tarım Birliği (DLG) tarafından ‘Üstün Kalite Ürün’ ödülü ile onurlandırıldı. Ödülünü DLG Başkanı Prof. Stiebing’ten alan Öz Kayseri’nin sahibi Hilmi Selçuk “15 yıldır altın madalya ile mükafatlandırılıyorduk. Bu ödül, işte bu altın madalyaların getirisidir” dedi.

Almanya'nın Wiesbaden kentinde 1997 yılından bu yana faaliyet gösteren Öz Kayseri şirketine, Almanya Tarım Birliği (Deutsche Landwirtschaft Gesellschaft - DLG) tarafından, dünyanın en prestijli ödüllerden biri olan 'Üstün Kalite Ürün' ödülü verildi.

Ödül töreni Würzburg’daki Maritim Otel’de yapıldı. Öz Kayseri’nin sahibi Hilmi Selçuk ve oğlu Orhan Selçuk, ödülü geniş bir katılım grubunun önünde, DLG Başkanı Prof. Achim Stiebing’in elinden aldı.

Törende, çeşitli kategorilerde ödüle değer görülen diğer şirketlere de ödülleri verildi. Öz Kayseri Pastırma ödül, alan tek Türk firması oldu...”

Hilmi Selçuk’a, ‘Beyefendi siz Bursalıymışsınız. Kayseri ile ilginiz ne? ‘Öz Kayseri Pastırması’ adı nereden çıktı? Atalarınız yoksa Kayserili mi? Daha önce Kayseri’ye hiç geldiniz mi?’ dedim.

Hilmi Selçuk bırakın Kayserili olmayı, hatta gelmeyi şöyle bir görmüş Kayseri’yi… Diyor ki:

1953’de trenle Erzurum’a askere gidiyordum. Tren, istasyonda on dakika kadar durdu. Trenden inmeden Kayseri’yi seyrettim. Hepsi bu...

Hilmi Bey, şirketinin Almanya’ daki çalışmalarından uzun uzun bahsetti. Şirket merkezinin Frankfurt’ta olduğunu duyunca, “Benim bacanağım da Wiesbaden’da” dedim. “Sor beni mutlaka bilir. Bizim tesislerin bir bölümü bu şehirde zaten” cevabını verdi.

Telefonu kapattıktan sonra beni tekrar arayarak, Kayseri eşrafından Ahmet Kadıoğlu ve oğlu Atilla’nın kendisini iyi tanıdığını söyledi...

Gastronomi Çalıştayı yarın başlıyor. Bence Belediyemiz Hilmi Selçuk Bey’le temasa geçmeli ve seneye yapılacak etkinliklere O’nu mutlaka konuşmacı olarak davet etmeli.

Pastırmasının ünü ülke sınırlarını aşmış olan bu şehir, kadim kültürü ile turizmden daha fazla pay alma adına doğru bir yolda ilerliyor. Sabırla ve azimle bu mücadelemizi sürdürerek Kayseri’nin turizm potansiyelinin varlığını herkese iyi anlatmalıyız.

Kayseri bugün turizm odaklı önemli bir adım daha atacak. Kayseri’de ilk balon uçuşu bugün 07.00’de Yeşilhisar Soğanlı’da gerçekleşecek inşallah. Bu sürece katkı veren başta, Milli Savunma Bakanımız olmak üzere, Valimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza şehrimiz adına şükran borçluyuz.

Bugün komşumuz Nevşehir’de balonla uçmak isteyen turistlerin sırada beklediklerini ve bu uçuş için kişi başı 250-350 Avro arası para ödediklerini söylersek nasıl bir doğru iş yaptığımız daha iyi anlaşılır.

İnşallah Kayseri’deki ilk balon uçuşuna ben de katılacağım. Gözlemlerimi, heyecanımı da sizlerle bu sütundan paylaşırım.

 

Mış… Miş… Muş…

00- Hava şartları müsait olursa Kayseri’de ilk balon uçuşu bugün gerçekleşecekmiş.

00-Valilik, 75. Yıl İstikbal Rehabilitasyon Merkezi’nde yaşanan çirkinlikle ilgili soruşturma açmış.

00- CHP Melikgazi ve Kocasinan üyeleri yarın mahalle bazlı kıran kırana delege seçecekmiş.

00- MHP’li Vekil Baki Ersoy, Bakanlıkların bütçesi görüşülürken şehrimizin sorun ve beklentilerine ilgili bakandan cevap ve destek istiyormuş.

00- İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı şehrimizde STK ve meslek örgütleri temsilcilerini dinlemiş.

00- MHP Melikgazi’nin yeni yönetimi basına tanıtılmış.

00- AK Parti ilçe delege seçimlerini daha şeffaf yaparak üye katılımını artırma hesabı yapıyormuş.

KULİS BULVARI

KORKMAZ ECZANESİ’NİN AÇILIŞI VE MHP’LİLER

Önceki gün MHP eski İl Başkanı, eski milletvekili ve MYK üyesi Süleyman Korkmaz’ın yeğeninin eczane açılışı vardı. Eczane açılışında MHP İl Başkanı ve iki vekili de yoktu. Vekillerden İsmail Özdemir Cumhurbaşkanı’nın ABD ziyaretindeydi. Baki Ersoy da bütçe görüşmeleri nedeniyle bir süredir Meclis’ten ayrılamıyordu. Ama İl Başkanı Serkan Tok yoktu. MYK Üyesi Serap Şule Kalın vardı, Pınarbaşı, Özvatan, Sarıoğlan Belediye Başkanlarını gördüm. Çok sayıda eski il ve ilçe başkanı ile MHP yöneticisi de açılıştaydı. Protokolden isimler, başka partilere mensup insanlar ve Korkmaz ailesinin yakınları- dostları vardı açılışta. Süleyman Korkmaz’ın 7 Haziran’da listede yer almasında dönemin il başkanı ve eski ortağı olan Baki Ersoy’un dahli çoktu. Son seçimlerde Baki Bey il başkanlığını bırakıp aday olunca Korkmaz ile yolları ayrıldı. Sonraki seçimde MHP’de vekillik mücadelesi epey zorlu geçeceğe benziyor.