VELİ ALTINKAYA


OTOPARKA MÜFETTİŞ

OTOPARKA MÜFETTİŞ


Konulardan biri adliye önündeki otopark, diğeri Atsız’ın FB maçı anında makam aracını kullanması...
Her iki konuda adliyelik.
İki konunun detayına gireceğim; ancak, ondan önce geçtiğimiz hafta Sözcü Gazetesi’ nde yer alan haberle ilgili bir-iki cümle bahsedelim.
 Vali Yılmaz ile  eski genel sekreter arasındaki olay ve görevden almanın Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan arasındaki “Siyasi çekişmeye” bağlanması tamamen düzmece... İkiliyi tanıyanlar, işi bilenler buna güler. Buna inanmak isteyip de akıllarınca bulanık suda balık avlamak isteyenlerin heveslerinin kursaklarında kaldığını yakında görürsünüz. Bu noktadaki endişelerimi Sayın Vali ile 8 Ocak’ta yüzyüze yaptığım görüşmede de paylaşmıştım.
Müfettişler bildiğim kadarı ile iki konuyu sorgulayacakmış. Belki bir başka araba konusu da dahil olursa, eder üç...
Vali Yılmaz’ın Atsız’ın makam aracı ile Kayseri-FB maçına gitmesi ile başlayan olay adliyelik olmuştu. Atsız’ın şoförü kendisini bir süre takip eden ve sonra karakola götüren Valilik korumaları hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Sanırım Vali, memur olan korumaları hakkında soruşturma izni vermemiş. Savcı dava açabilmek için soruşturma izni istemişti.Vali’nin bu kararını şoför mahkameye götürür mü (veya götürdü mü) bilmiyorum.
Aslında  ilgili kanunda ve Başbakanlık genelgesinde  yerel yönetimler (İl Özel İdareleri ve belediyeler)  taşıt kullanımı ve  bu merkezli tasarruf tedbirlerinin dışında tutuluyor... Bu manada diğer kamu araçlarında olması gereken “Görev emri” yerel yönetimlerde istenmiyor diye biliyorum.
Bakalım bu noktada müfettiş ne yapacak?..
Gelelim otopark işine...
Otoparka sahip çıkan kimse yok...
 Vali Yılmaz göreve başladıktan bir süre sonra Valiliğe ulaşan yazılı bir şikayet üzerine Büyükşehir ve Kocasinan belediyeleri başta bazı kurumlara yazı yazarak otoparkın kime ve hangi şartlarda verildiğini sordu. Konu adliyeyeye intikal ettirildi. Otoparkı işleten Kayserispor çalışanı “Hak” neyse onu söyledi. Olayın adli boyutu devam ediyor. Otopark da yaklaşık bir aydır kapalı. Özel mülk sahiplerinin de bu yönde hukuki girişimleri vardı zaten.
Sizin anlayacağınız orta yerde belediyeler ve özel idare açısından alınmış resmi hiçbir karar yok. Sadece bu yazışmalardan sonra  Kocasinan otopark olarak kullanılan alanı  devralarak etrafını demirle tamamen kapattırdı...
Bakalım müfettişler burda ne bulacak?
ERDOĞANDAN TEBRİK
Başbakan Erdoğan planlanandan  bir saat geç geldi Kayseri’ye... Sabah Kayseri şehir merkezi günlük güneşlikti. Bir ara 9 buçuk gibi bağa gidiyordum, yol boyunca onlarca belediye otobüsünün tıklım tıklım mahallelerden Erciyes’e vatandaş taşıdığını gördüm.Trafik ve toplum polisi ise Başbakan’ın geçeceği güzergahta sürekli tedbirler alıyordu. İtfaiye araçları bayrak ve pankart asıyordu.
Başbakan’ın  Kayseri ziyareti ve konuşmalarının arka planını yarın bu sütunda ayrıntılı olarak aktarırız; ama ziyaretin merkezini oluşturan Erciyes Projesi’nin geldiği nokta belliki O’nu pek memnun etmişe benziyor. Bu özelde Başkan Özhaseki’ye, genelde halka söylediklerinden belli...
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da Başbakanla birlikte İstanbul’dan gelmiş. Başbakanın ucağıyla beraber de Ankara’ya döndüler. Nazar değmesin Başbakan ve TOBB Başkanı olduk- ça muhabbetli maşallah...
Şimdi Başkan Özhaseki’nin pankatlara çıkardığı gibi, Erciyes’in karının, Kayseri’nin karı olması dönemi başlıyor artık. Hayırlı olsun..

Mış… Miş… Muş…
00- Başbakan’ın Kayseri gezisini TOBB Başkanı ve İstanbul’dan gelen bazı Kayserili işadamları da takip etmiş.
00- Başbakan Erdoğan Başkan Özhaseki’nin eseri olan Erciyes Projesine her türlü katkı sözü vermiş.
00- Başbakan Erdoğan İl Başkanı Ömer Dengiz’e yerel seçimlerle ilgili hazırlık ve çalışmalarını sormuş.
00- Bakan Yıldız dernekleri bir çatı altında toplayanYozgatlılar’ın yeni binalarını hizmete açmış.
00-Bakan Yıldız Kıbrıs Rum kesimine  rest çekmiş.
00- Melikşah’a Prof Özkanca’nın yerine üniversite içinden bir ismin atanması bekleniyormuş.
00-ERÜ Rektörü yarın gen merkezini gezdirecekmiş.

BAKAN’IN RESTİ
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri’den  Kıbrıs Rum  kesimine adeta rest çekti. Yozgatlı Dernekleri Federasyonu  hizmet binasının açılışında  meslektaşlarımızın  Rum kesiminin Fransız Total firmasının yaptırdığı doğalgaz ve petrol aramalarına ilişkin sorusunu  şu cevabı veriyor.: Ya bu arama faaliyetinden normalde vazgeçer, Türkiye’nin isteği olarak, ya da buradan elde edilecek tüm gelirler, ister doğalgaz, ister petrol, Kıbrıs’ın tamamına ,Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Güney Kıbrıs bölgesel yönetimi arasındaki bütün vatandaşlara dağıtılır. Bu da bir çözümdür.” Bu konu belliki Türkiye’nin bir süre daha başını ağrıtacak gibi. Bölgede doğalgaz ya da petrol arayan sadece Fransız firmaları değil, ABD firmalarınında çalışmaları var.Türkiye yeni aldığı arama gemisi ile KKTC  karasularında her türlü arama çalışmasını hızlandırmalıdır.