SAMİ DAYANGAÇ


ÖRNEK KURUM SGK

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Çalışan çalışmayan herkesi yakından ilgilendiren bir kurumdan söz edeceğiz bu gün. Kısa adı SGK ve onun son derece başarılı müdürü Hacı Ali Hasgül. Bilindiği gibi şehrimizde devlet ve özel hastaneler her gün hasta muayenesi yapmaktadır. Biz tam sayının kaç olduğunu bilmiyorduk, sorduk ve öğrendik. Kayseri merkezde gerek şehir ve gerekse özel hastanelerde 17-18 bin hasta günlük muayene oluyormuş iyi mi? Emeklilik vs gibi işleri bir kenara bırakın günlük 17-18 bin hastanın evraklarını incelemeyi, tetkik etmeyi bir düşünün. SGK’lı çalıştırıp çalıştırmamayı yapan müfettişler, çalışanlar hariç. Rakamın ve iş yoğunluğunu görüyor musunuz?

Melikgazi SGK Müdürü iken, görevden alınan il müdürü yerine ataması derhal İl Müdürlüğü’ne yapılan Hacı Ali Hasgül işe başladığı ilk gün personelini toplar ve sıkı sıkı tembihler. “Ben bu kurumda maddi suiistimali ve vatandaşa saygısızlığı asla affetmem. Ona göre kendinize dikkat edin” der. Müdürlüğe gelen herkesi müşteri olarak görmeyip misafirimiz geldi diye karşılatan, ilgilendiren bir müdürdür Hacı Ali Hasgül. Bu arada dilerseniz SGK Kurumu’nun ne olduğuna dair kısa bir bilgi sunalım. 16 Mayıs 2006 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile Bağ-kur, SSK ve Emekli Sandığı kurumlarının devredilmesi ile kurulmuştur. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın alt kurumudur. Genel kurul, yönetim kurulu ve başkanlık olmak üzere üç ana organı bulunmaktadır. Bünyesinde 26.479 personel çalışmaktadır. Temel amacı: Sosyal sigortacılık ilkelerine dayalı, etkin, adil, kolay erişilebilir, aktüeryal ve malî açıdan sürdürülebilir, çağdaş standartlarda sosyal güvenlik sistemini yürütmektir. Ayrıca kuruma Alo 170 hattını arayarak da ulaşılabilmektedir. Danışma hattı müşterilerine 7 gün 24 saat boyunca kesintisiz hizmet vermektedir.

- Ulusal kalkınma politikalarıyla yıllık uygulama programlarını dikkate alarak sosyal güvenlik politikalarını uygulamak ve bu politikaların geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak.

- Sosyal güvenlik alanında, kamu idareleri arasında koordinasyon ve işbirliğini sağlamak.

- Hizmet sunduğu gerçek ve tüzel kişileri hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirmek. Bunun yanında haklarının kullanılmasını ve yükümlülüklerinin yerine getirilmesini kolaylaştırmak.

- Sosyal güvenliğe ilişkin konularda; uluslararası gelişmeleri izlemek, Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlar ile işbirliği yapmak.

- Yabancı ülkelerle yapılacak olan sosyal güvenlik sözleşmelerine ilişkin gerekli çalışmaları yürütmek ve yürürlüğe konulmuş uluslararası antlaşmaları uygulamak.

Bunlar SGK Kurumu’nun yaptığı görevlerdir. İşlerin yoğunluğu, her gelenle yakından ilgilenmesi, sabırla dinlemesi ve çalışkanlığı nedeniyle SGK Müdürü Hacı Ali Hasgül her zaman kurumdan en son çıkan kişi olmuş. Kanuna yönetmeliklere uymayan hiçbir konuda en yakınlarına dahi iltimas geçmemesi, personelin de ayırım yapmadan herkese eşit muamele yapmasını sağlıyor. Yolunuz düşerse kibirsiz, mütevazi, işine aşık bir müdür olan Hacı Ali Hasgül'ü ziyaret edin. Asla çay içmeden, ilgilenmeden, evraklarınızla bizzat ilgilenmeden yollamayacak bir müdürle karşılaşacak, şaşıracaksınız. Dileriz işini bilen, seven, müthiş koordine eden alçak gönüllü bir müdür olan Hacı Ali Hasgül gibi değerlerin kıymeti bilinir, sayıları çoğalır. Gidin, görün.

 

Duydunuz mu?

  • Nevşehir Belediye Başkanı’nın istifasının şehrimizle ilgisinin bulunmadığını, CHP eski Genel Başkanı’nın neden istifa ettiğini hatırlayarak yorumlanması gerektiğini…
  • Gönlünde Büyükşehir bulunan 5 M’nin kimler olduğunu…
  • Başarıda susulan, başarısızlıkta gündeme gelen Kayserispor dosyasının ve Organize Bölge dosyasının akıbetinin merak edildiğini…
  • Başsavcımızın kendisine soru soran Veli Altınkaya'ya 2 dosya hakkında bilgi verdiğini…