VELİ ALTINKAYA


ONLARCA KOMİSYON KURULUYOR

ONLARCA KOMİSYON KURULUYOR


Geçtiğimiz günlerde Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nden gelen daire başkanının da verdiği bilgiler doğrultusunda oluşturulan komisyonlar epeyce çalışma yapacak. Ana Komisyona bir vali yardımcısı başkanlık ediyor. Büyükşehir’den de Genel sekreter bu komisyonda görev alacak. Tali komisyonlarda var. Aslında her ilçeyle ilgili ayrı ayrı komisyonlar görev yapacak.
 Ana Komisyon daha çok İl Özel İdaresi’nin  lağvedilmesi ile Büyükşehir belediyesi’ne devredilecek menkul ve gayrimenkullerle, personel konusunda çalışma sürdürecek. Bu arada Ankara’dan gelen daire başkanının verdiği bilgiye göre halen devam eden tahsisler süresi bitinceye kadar sürdürülecek. Sürenin bitiminde yetki Büyükşehir belediyesi’nde.. Buna bir örnek verelim. Öğretmenevi arsası Özel İdare’nin. Milli Eğitim’e tahsis edilmiş.Tahsisatın dolduğu tarihte Büyükşehir’le Milli Eğitim yeniden anlaşırsa mesele yok, yoksa tahliye devreye girecek. Bu örneği çoğaltabiliriz.
Vali yardımcısının başkanlık edeceği ana komisyon  daha çok merkezde İl Özel İdaresi-Büyükşehir Belediyesi odaklı görev yapacak. Ama her ilçeye yönelik de ayrı ayrı komisyonlar uluşuyor. Burada Valiliğin görevlendirdiği isimlerin yanısıra Büyükşehir, KASKİ ilgili ilçe ve belde belediyelerinden isimler ve bazı kamu kuruluşlarından uzman temsilciler görev yapacak.
Örnek; Sarız’la ilgili komisyonda  valilik yetkilisi, Büyükşehir ve bağlı kuruluşlar (İtfaiye gibi)  ve KASKİ temsilcisi, Sarız Belediye Başkanı, mahalleye dönüşecek Sarız’ın beldesi Yeşilkent’in belediye başkanı ve ilgili kamu kuruluşlarından uzmanlar görev alacak.
  Sarız komisyonu, önce ilçe ve belde belediyeleri ile mahalleye dönüşecek olan köylerden Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk sahasında yer alan ulaşım, altyapı, itfaiye, mezarlık, yerleşim merkezlerinin anayola bağlantılı  yolları gibi yapıla- cak hizmetleri tek tek tesbit edecek. Sonra buralardan Büyükşehir’e geçecek personel, gayrimenkul, menkul, araç ve gereçle borç ve alacağı da listeleyecek. Bu aynı zamanda ilçe belediyesi açısından da bir listelemeye tabi tutulacak.
Sarız için verdiğimiz bu örnek 16 ilçe için ayrı ayrı gerçekleştirilecek... Aslında her ilçe için bir komisyon gibi gözükmesine rağmen mali konularda ayrıca alt komisyonlar da görev yapacak.
Özetle şimdiden hazırlıkları süren ve oluşturulan komisyonlar önümüzdeki aylardan itibaren önce resmi yazışmayla, sonra mahalinde incelemeler yaparak kanunun uygulama zeminini oluşturacak, tabi Bakanlıktan nihai onayı alarak. Bu arada mal ve yük paylaşılırken epey ce sıkıntı yaşanacağı da kesin.
Mış… Miş… Muş…
00- Yeni Büyükşehir Yasası’ na bağlı olarak tasnif amaçlı  çok sayıda komisyon kurulmuş.
00-  Ankara’daki bazı büyüklerimizin de ekonomik durumunu yakından takip ettiği Şeker Fabrikası yönetimi özel yetkili mahkemeye yeni bir rapor vermeye hazırlanıyormuş.
00- Kocasinan Belediyesi  eski garaj arsasını planladığı fiyata satmış.
00- KTO başkan adaylarından Delikan için epeyce isim seferber olmuş.
00- KTO Başkanı Mehmetbeyoğlu önceki gün TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile görüşmüş.
00-KTB’de Ünlü, KAYSO’da da Boydak yeniden adaylığa sıcak bakıyormuş.
KSMMMO
   Kayseri Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası geçtiğimiz yıl iki ayrı konuda   “Muhasebe ve Sektörel Uygulamalar Sempozyumu”na ev sahipliği yapmıştı Oda... Yarından itibaren yine İstanbul, Ankara, İzmir gibi odaların dahi yapmaya cesaret edemediği bir başka organizasyonu düzenliyor.” Sağlık Sektöründe Muhasebe / Finans, Vergi, Denetim ve Hukuk” başlıklı yeni bir sempozyum düzenliyor KSMMMO. Sempozyuma Maliye ve Sağlık Bakanlığı’ndan, üniversitelerden, sektörden ve  TÜRMOB ve bağlı oda yönetimlerinden üst düzey isimler konuşmacı olarak katılıyor. Oda yetkililerini tebrik ediyorum.