VELİ ALTINKAYA


ÖMER DENGİZ ADAY OLACAK MI?

ÖMER DENGİZ ADAY OLACAK MI?


CHP PM-MYK’sı yerel seçimlerde parti teşkilatlarına gönderdiği genelge ile adaylık takvimini ilan etti.

MHP’nin de bayramdan hemen sonra böyle bir süreç başlatacağını duydum.

Daha önce uzun uzun YSK’ nın seçim takvimi hakkında bilgi aktarmıştım. YSK takvimini 29 Aralık’ta açıklayacak. YSK’nın devreye girmesinden sonra partilerin takvimle ilgili alacağı kararın bir anlamı olmaz. Herkes YSK’nın kararına uymak zorunda. Ama partiler YSK takvimine uyabilecekleri gibi kendi iç dinamikleri nedeniyle  takvimlerini ayrıca belirleyebilir. Bu karar bağlayıcı olmadığı için, nadir de olsa  genel başkanlar ya da genel merkezler isterlerse bu kararı deler.

Konumuz AK Parti’nin seçim takvimi...

Memur ya da kamu kurumu niteliğindeki kuruluş yöneticileri olup da belediye başkanı veya belediye meclis üyesi  aday adayı olmak isteyenler yasal olarak YSK takvimini bekleyecek. Ama parti yöneticileri yetkili organın aldığı-alac da uymakla mükellef...

AK Parti MYK üyelerinden biriyle görüştüm; Parti’de ağustosun 3. haftası gibi MKYK toplanarak hem Meclis’in yeni yasama dönemi tarih ve takvimini hem de yaklaşan yerel seçimleri enine-boyuna konuşacağını söyledi.

Öyle zannediyorum ekim, bilemediniz kasımın ilk yarısında  belediye başkan adaylığı ve belediye meclisi hesabı yapanların teşkilatlardan ayrılmasına dair bir genelge yayımlanacak.

Peki bu durumda AK Parti İl Başkanı Ömer Dengiz ne yapar?

AK Parti’nin en azından Başbakan nezdinde o tarihte Büyükşehir, Melikgazi, Kocasinan ve Talas belediye başkan adaylarını konuşacağını sanmam. Daha doğrusu  tüm Türkiye ile birlikte konuşulacağını sanmam. Elbette bugün dahi il başkanı, belediye başkanı ya da milletvekili bir şekilde Başbakan veya yakınındakilerle bu konuları konuşabilir. Ama bu işin  parti açısından resmi kararı YSK takvimine parelel işler gibi. Belki adayların seçim kurullarına bildirilmesinden az bir zaman önce  Kayseri’nin dört belediye başkan adayı açıklanabilir.

Bu süreci de hatırlattıktan sonra soruyu tekrar soralım. Ömer Dengiz ne yapar?..

Dengiz, başarılı bir il başkanı. Çalışıyor, partisinin tabanına da hakim. Elbette belediye başkan adayı olmak gibi bir hakkı var.Partili yada değil,hiç kimse Dengiz’e “Neden aday oluyor?” demez-diyemez.

Peki aday olur mu?

Renk vermiyor. Ama, bana göre Dengiz’i “belediye başkan adaylığı mı, milletvekili adaylığı mı?” diye iki tercihten birini yapmak zorunda bıraksanız, eminim birincisini diyecektir.

Varsayımdan hareketle gidiyoruz... Muhal farz böyle olursa Dengiz nereden aday olur?.. Herhalde Akkışla ya da Sarız’a aday olacak değil. Ya da meclis üyeliğine. Zaten ilçe ve büyükşehir meclis üyeliğini bırakarak il başkanlığına geçmedi mi?

Kala kala dört yer kalıyor. Büyükşehir, Melikgazi, Kocasinan, zayıfta olsa belki Talas...

Eee Büyükşehir resmen açıklanmamış olsa da dolu. Belliki Özhaseki başkan yeniden aday. Başbakan açısından da bu “tamam”  gibi.. Aksi benim için yüzde bir ihtimal bile değil. Geriye Melikgazi ve Kocasinan kalıyor. Memduh Büyükkılıç  adaylık niyetini tek kişilik görüşmelerde, mikrofonlarda alenen deklare ediyor. Bekir Yıldız bu noktada daha ketum olmakla birlikte, “aday olma” arzusunda gibi.Yakın çevresi de bunu gözlüyor ve söylüyor.

Soruya cevap verecek olan elbette Ömer Dengiz, Dengiz için MKYK’nın alacağı karar ne kadar geç olursa o kadar iyi.

Belliki AK Parti’de üç merkez ilçe belediye başkan adayı ile ilgili süreç daha çok tartışılacak gibi.

Madem varsayımlardan hareketle yorum yapıyoruz.Yine muhal farz diyelim ve soralım. Dengiz’in olası adaylık hesabı ile istifası halinde kim il başkanı olur?..

Önce “olmaz” söyleyelim. Yönetim dışından bir isim il başkanı olmaz... Mevcut yönetimden Dengiz’den boşalacak koltuğa en yakın isim bana göre Şükrü Şenkürtüncü... Bunu  yazarak, olacaksa bile Şenkürtüncü’ye kötülük ettiğimi de bilmiyor değilim.

Hayırlısı olsun... Siyasette bir saat çok uzun bir zaman.Yine siyasetin aritmediği çok farklıdır. Küçük rakam, çoğu zaman büyükten daha etkin ve büyük olur.