ASIM CENGİZ GÜR


OL REBÎÜ´L-EVVEL ÂYIN NÎCESİ

Notlar - Asım Cengiz GÜR


Cumartesi günü akşam ezanı ile birlikte Safer Ayı´nı bitirmiş ve yeni bir aya Rebîü´l-evvel Ayı´na girmiş olduk. Bugün 2 Rebîü´l-Evvel 1439 Pazartesi günü. İslâmî ibadetlerin esas alınmış olduğu kamerî/hicri yılın safer ayından sonra gelen üçüncü aya Rebîü´l-Evvel (birinci rebî?) denilmektedir.

Sözlükte ?bahar, bahar yağmuru, bolluk ve bereket? gibi anlamlara gelen rebî? Arapça´da hem ay hem de mevsim adı olarak kullanılır. Bu kelimenin ?bir yerde ikamet etmek, bahar mevsiminde bir yerde konaklamak; bahar evi, mahalle, yurt? manalarından geldiği de belirtilmektedir. Araplar´ın havanın mutedil, su ve otun bol olduğu bu aylarda bir yerde konaklayıp hayvanlarını otlatmaları sebebiyle söz konusu bu aya ve sonraki Rebîü´l-Âhir ayına bu adların verildiği ve bu ayların o zamanlar ?rebî?? diye adlandırılan güz mevsimine rastladığı nakledilir. Araplar bu aylardan başka iki ayrı mevsim için de rebî? kelimesini kullanmışlar, çiçeklerin açıp mantarların bittiği bahar mevsimine Rebîü´l--Evvel, meyvelerin yetişip olgunlaştığı güz mevsimine de Rebî´ü-Sânî adını vermişlerdir. Bu sebeple aslında bir ay için kullanılacak ise Şehr-u Rebiü´l-Evvel (Rebîü´l-Evvel Ayı) demek gerekir ki sadece Rebîü´l-Evvel diye anılan ilkbahar mevsiminden ayırt edilebilsin.

İslâm tarihinde Rebîü´l-Evvel ayının önemli bir yeri vardır. Alemlere rahmet olarak gönderilen Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu ayın onikinci gecesinde yine bir pazartesi günü dünyaya teşrif etmişlerdir. Âhirete irtihallerinden sonraki asırlarda, Müslümanlarca bu kutlu gün Mevlid Kandili olarak kutlanır, Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.) daha bir özenle hatırlanır ve gecenin feyz ve bereketinden istifade edilir olmuştur.

Rebîü´l-Evvel ayında ayrıca, İslâm tarihinde bir dönüm noktası sayılan hicret de gerçekleşmiştir. Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Hazreti Ebu Bekir ile (Allah ondan razı olsun) Safer ayının sonlarında yola çıkmışlar ve sığındıkları Sevr mağarasından Rebîü´l-Evvel ayının ilk gününde ayrılıp Medine´ye doğru yola çıkmışlar ve önce 8 Rebîü´l-Evvel Pazartesi günü Kubâ´ya varmışlar ve burada Kubâ Mescidi inşa edilmiş ve 12 Rebîü´l-Evvel´de Medine´ye hareket etmişlerdir. Rânûnâ vadisinde ilk cuma namazını kıldırdıktan sonra aynı gün Medine´ye ulaşmıştır.

Yine Rebîü´l-Evvel ayında Mescid-i Nebevî´nin inşasına başlanmış, Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.)´in âhirete irtihali de yine bu ayda olmuştur. Meşhur ve tercih edilen görüş doğumlarının olduğu gibi irtihallerinin de 12 Rebîü´l-Evvel Pazartesi günü olduğudur.

Gerçekleşen tüm olaylar, Müslümanların bu aya ayrı bir önem vermesine ve bu ayın bolluk ve bereket ayı sayılmasına yol açmıştır.

Diyanet İşleri Başkanlığımızın öncülüğünde yıllardır kutlanan ve faydadan uzak da olmayan ?Kutlu Doğum Haftası? etkinliklerinin bu yıldan sonra artık, hicri takvim ve Mevlit Kandili odaklı olarak yapılacağına ilişkin Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş açıklamada bulundular. Diyorlar ki: "2017 yılının Kutlu Doğum Haftası kutlandı. 2017 yılının 29 Kasım´daki Mevlid Kandili gecesi biraz daha canlı etkinliklerle, belki birkaç güne yayarak, konferanslar, paneller düzenleyerek bir başlangıç yapacağız. İnşallah 2018 yılında, 19 Kasım´da Mevlid-i Nebi Haftası şeklinde kutlanmaya başlayacak. Hicri takvime göre değişecek". Böylece Müslümanlar arasında kısmen de olsa rahatsızlığa yol açan bir uygulama da kaldırılmış ve yerine yenisi ikame edilmiş olacak.

Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.)´i sadece salavatlar, mevlidler, dualarla yâd etmekle kalmayıp, O´nu, O´nun sünnetini, O´nun hayatını anlamaya yönelik etkinliklerin gerçekleştirildiği ?Kutlu Doğum Haftası? etkinliklerinin daha da etkin olarak sürdürülmesi en büyük dileğimizdir.

Mevlîd-i Şerif´in müellifi Süleyman Çelebi´nin ?Ol RebÎü´l-Evvel Âyın Nîcesi, Onikinci Gece İsneyn Gecesi? dediği 12 Rebîü´l-Evvel´i, Mevlid Kandilini bu sene inşaallah 29 Kasım´ı 30 Kasım´a bağlayan gece idrak edeceğiz. Tabiiki Kur´an ve Hadis-i Şeriflerde, sünnette olmayan ama Müslümanların kendilerini hidayet yolunu gösteren ve öğreten ve Aziz Kitabımızın ifadesi ile ?Üsve-i Hasene?, En Güzel Örnek, İdeal İnsan olan Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.)´i anma ve O´na minnetlerini ifade etmeye vesile edindikleri bu geceyi değerlendireceğiz.

Evet, cumartesi günü akşam ezanı ile birlikte girmiş olduğumuz Rebîü´l-Evvel ayı ile eskilerin tabiriyle ?Gül Kokulu Ay?a kavuştuk, hamdolsun.

Yüce Rabbimiz nice aylara ve yıllara sağlık, sıhhat, afiyetle ve sevdiklerimizle birlikte kavuşmayı, Yüce Rabbimizin bahşetmiş olduğu ve fırsat olarak sunduğu hayatımızı O´nun rızası doğrultusunda yaşamaya hepimizi muvaffak eylesin.