VELİ ALTINKAYA


ODA SEÇİMLERİ ERTELENMEZ

ODA SEÇİMLERİ ERTELENMEZ


Aslında seçimlerin normal süresi 2012’nin Ekim-Kasım ayıydı. TOBB yönetimi o tarihte Gümrük ve  Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile yaptığı görüşmeler çerçevesinde süreyi altı ay kadar uzattı... Bakanlar Kurulu isterse bir yıl daha süreyi uzatabilir. Bakan Yazıcı ve Başbakan’a yakın kaynaklar nezdinde yapılan girişimler sonucunda böyle bir süre uzatımının olmayacağı TOBB yetkililerine net olarak bildirildi...

 

 TOBB yönetimi ve bağlı odaların % 80’i bir daha seçilemiyorlar. Şimdi başta Başkan hemşehrimiz Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere çok sayıda Oda başkanı Anayasa Mahkemesi’ne açılan davanın sonucunu bekliyor.

 

İlgili kanunda “iki dönem üst üste görev yapanlar, iki dönem geçmeden bir daha aday olamazlar” hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesine başvuru yapıldı. Bu başvuru fikri  bir (Kayseri Odası değil) makina mühendisleri Odası’ndan geldi. Mimar ve mühendis odaları içinde  TOBB’a bağlı odalar gibi bir hüküm vardı. Bir küçük ilde yapılan başvuruyu yerel mahkeme uygun görerek kanunun iligili hükmünün iptali için Yüksek Mahkeme’ye dava açtı. Ferdi dava, kararları ile birlikte Kayseri’nin doğusundaki bir ilçemizin Odası’da aynı gerekçelerle mahkemeye dava açmış. O dava sonucu da Yüksek Mahkemeye taşındı.

 

 Yüksek Mahkeme’nin nasıl bir karar vereceğini bilemem. Ama inşallah yeniden adaylığın önünü açmaz...

 

Parti genel başkanları, milletvekilleri, belediye başkanları, oda başkanları, sendika başkanları, dernek başkanları hatta apartman yönetimi başkanları kıyamete kadar aday olmamalıdır.”Kıyamete kadar” diyerek olayı abartıyorum, demem o ki, iki, bilemediniz üç dönemle bu iş sınırlandırılmalıdır.

 

Bizim mesleğimizde de 35 yıldır gazeteciler cemiyeti başkanlığı yapan insanlar var. Keşke kanun koyucu dernekler içinde iki-üç dönem sınırlaması getirse. Biz 2006 yılında tüzüğümüzde yaptığımız bir değişiklikle başkanlık işini iki dönemle sınırlandırdık. Bir dönem ara verdikten sonra yeniden aday olabiliyoruz.

 

Meslek örgütlerinde insanların kendi işlerleri var... Çoğunda da başkan ve yöneticiler herhangi bir ücret filan almıyor...Bu durumda bu görevleri günü geldiğinde bırakmalıyız ki daha genç  kişiler yapabilsin...

 

 Bakanlığın AB standartları çerçevesinde sınıflandırılan NACE sistemine bağlı olarak grup oluşturulması yönündeki talimatına bağlı olarak TOBB tüm üyelere  hangi grupta olduklarına dair yazılarını gönderiyor. Sanıyorum on güne kadar bütün üyelerin yazısı gelmiş olacak. Yani eskisi gibi bir keyfilik yok. Bir grup bin kişi, diğer grup 40 kişi olmayacak. Bazı odalar için söylüyorum, gruplar 150 üyeden az olmayacak vs...

 

Önümüzdeki ayla birlikte Kayseri’deki  üç meslek örgütünde de hareketlenmeler başlar... Bize düşen üyelerin demokratik zeminde oluşan kararlarını saygı ile karşılamaktır.

 

VALİ’NİN İLÇE GEZİLERİ

 

Vali Yılmaz ilçelere gidiyor, kaymakam ve belediye başkanlarından sorunlar, yatırımlar vs konusunda bilgi alıyor. Sanıyorum şuana kadar Pınarbaşı, Sarız, Hacılar,Yeşilhisar ve Yahyalı’ya resmi ziyaretler gerçekleşti. Bu ziyaretlere ilgili bürokratlar ve o ilçenin İGM üyeleri ile İGM Başkanı da davet ediliyor.

 

Doğru olan bu...

 

Sanıyorum Pınarbaşı ve Sarız ziyaretlerinde İGM Başkanı ve üyeleri yoktu. Yeşilhisar ve Yahyalı ziyaretlerinde hem Valilik, hem de ilgili kaymakamlardan davet gelmiş. Bu tür ziyaretlerde seçilmiş insanların bulunması doğal. Aslında  parti yöneticileri ve milletvekillerinin ilçe gezilerinde de hiç olmazsa kendi rozetini taşıyan İGM üyelerine haber vermeleri de gerekir.

 

Hatırladığım kadarı ile daha önceki dönemde İGM üyelerinin tamamı ilçelerde ara ara  sohbet ve tanımaya yönelik toplantılar yapardı... Bir başka ilçeyi görmemiş, köylerini,o ilçenin güzelliklerini bilmeyen İGM üyeleri olduğunu sanıyorum... Aslında yerel seçimlerden hemen sonra bu ziyaretler yapılmalıydı İGM üyeleri açısından...

 

 Vali Yılmaz’da belliki kar düşmeden tüm ilçeleri dolaşacak...

 

Tabi bir süre sonra Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin de ilçe-köy gezilerine başlayacağını sanıyorum. 11 ilçe ve bağlı köylerin Büyükşehir’e bağlanma işi 30 Mart 2014’ten sonra gerçekleşecek, ancak bu zamana kadar Büyükşehir’in de 2014 yatırım planını yapmak, seçim öncesi tespitlerde bulunma adına özellikle ilkbaharla birlikte  yollara düşeceklerini sanıyorum...

 

Muhtarların,  kaymakam ve belediye başkanlarının da şimdiden Vali, İGM ya da Büyükşehir yetkililerinden ilçe merkezi ve köylere yönelik taleplerini makul ve rantabl bir hale getirmeleri gerekir.

 

Mış… Miş… Muş…

 

00- AGÜ Rektörü nihayet atanmış.

 

00- Cumhurbaşkanı Gül’ün bu hafta yeni büyükşehir yasasını imzalaması bekleniyormuş.

 

00- Mehmet Tarınç Atilla Kart aleyhine açtığı tazminat davasını kazanmış.

 

00- Büyükşehir Yasasının devreye girmesi ile İl Özel İdaresi’nden Büyükşehir’e  ne kadar gayrımenkulün devredilip devredilmeyeceği merak ediliyormuş.

 

00-  İGM yatırım ağırlıklı bir bütçe hazırlıyormuş.

 

00- İGM, MHP  Grubunda sıkıntı varmış.

 

00- Kayseri’nin eski valilerinden biriyle ilgili bugün-yarın Köşk merkezli bir atama bekleniyormuş.

 

00- TOBB seçimlerin ertelenmesini ümid ediyormuş.

 

İGM VE 

 

2013 BÜTCESİ

 

İl Genel Meclisi bu günlerde hummalı bir çalışma içinde... 2013 bütçesini hazırlıyor İGM... İGM üyelerinin ağırlıklı bölümü taşra ilçelerinden, köylerden gelme.. Dilerim köylerin temel ihtiyaçlyarına yönelik bir bütçe hazırlasınlar. Kayseri genelinde içme suyunda bildiğim kadarı ile bir sıkıntı yok. Ama kanalizasyon konusu hala sıkıntılı. Bazı köylerin ana yolları kilitli parke yapıldı. Yapılmayan köyler var. Ciddi manada asfalt sıkıntısı olan köylerimiz var. Bunlara yönelik ve köylünün üretiminin kollektip pazarlamasına yönelik projelere ödenek ayrılmasını beklerim... Bu arada kaymakam ve diğer kamu görevlilerinin lojman vs giderleri  noktasında her yıl taleplerin olduğunu biliyoruz. Dilerim İGM bunlar konusunda hassas olur. Gerçi bu yönde Encümen kararı ile 500 bin liralık bir ödenek ayrılmış ya... Bu para dahi bu taleplere yetmeyebilir...