VELİ ALTINKAYA


ODA BAŞKANLARI AYM’Yİ BEKLİYOR

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


TOBB’a bağlı oda ve borsalarda yeni yılla birlikte seçim yapılacak. Seçim takvimi 1 Şubatta başlıyor 31 Mart’ta da bitiyor.

18 Mayıs 2004 tarih ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun 16. maddesi “Üst üste iki dönem başkanlık yapmış olanlar, iki dönem geçmedikçe aynı göreve yeniden seçilemezler” hükmünü ihtiva ediyor.

Kanuna bu madde TOBB Başkanı hemşehrimiz Rifat Hisarcıklıoğlu’nun isteği üzerine konuldu... Yerinde bir hüküm...

TOBB’a bağlı odalar, sendikalar, bazı dernek ve vakıflarda onlarca yıldır bu görevi sürdüren yöneticiler var. Bunların mutlaka sınırlandırılması gerekir... Hatta AK Parti’nin yaptığı gibi diğer partilerin de genel başkanlık, milletvekilliği, belediye başkanlığı için aynı doğrultuda bir sınırlandırma getirmesi yerinde olur.

Kanunun bu hükmüne göre, başta TOBB Başkanı hemşehrimiz Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere ülke genelinde mevcut oda ve borsa başkanlarının % 80’i yeniden aday olamıyor.

TOBB Kanunu’nun yukarıda zikrettiğim ilgili maddesinin Anayasanın “Eşitlik hükmüne aykırı olduğu “İddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ nde açılmış bir iptal davası var.

Mahkeme uzun süredir bu konuyu gündeme almıyordu. Seçimler yaklaşınca “Esastan görüşülmek üzere” gündeme alınmış. 27 Aralık perşembe günü Yüksek Mahkeme konuyu görüşecek. Mahkeme’nin iptal kararı vermesini bekleyen çok. Hükümet cenahı ise kanunda ısrarlı.

Bana göre doğru olan da bu...

Aslında bu kanunla ilgili hüküm Borsa dışında Kayseri’yi çok etkilemeyecek.

KTO eski Başkanı Kilci “Ben o defteri kapattım” dedi. Asaf Mehmetbeyoğlu’nun yeniden adaylığı ile ilgili kanuni bir engel yok. Geriye iki oda başkanı kalıyor. KAYSO Başkanı Mustafa Boydak ve KTB Başkanı Şaban Ünlü... Mustafa Boydak’la epeyce bir süre önce yaptığımız sohbette “ Kanuni bir engel olmasa dahi bir daha aday olmayacağını söylemişti.” Yakın tarihte görüşmedim, ama aynı yerde durduğunu sanıyorum.

Borsa Başkanı Şaban Ünlü AYM’nin iptal kararı halinde yeniden aday olabilir.

Bu arada özellikle KTO seçimlerine yönelik kulis çalışmaları hararetli. Geçtiğimiz hafta KTO Meclis ve Yönetim Kurulu Başkanları  Ankara’da TOBB Başkanı ile görüştüler. Sanıyorum hem yoklama, hem de strateji peşindeler.

İnşallah üç odamızda da seçimler, kırıp dökmeden gerçekleşir.

 

“ŞEREFSİZ”

Başbakan Erdoğan Kayseri Meydanı’ndaki mitingde, mealen “Partimizin Bölücübaşı ile görüştüğünü söyleyenler iddialarını ispatlamazlarsa şerefsizdirler” demişti. Başbakanın bu sözleri üzerine CHP ve MHP sözcüleri Başbakana aradan geçen iki yılı aşkın sürede çok yüklendi. Başbakan daha sonra “Biz görüşmedik, devlet görüştü, dün de görüşüyordu, yarında görüşecektir” dedi. Bu sözler üzerine MHP Lideri Bahçeli Alanya’da yaptığı bir konuşmada Başbakana aynı sertlikte cevap vermişti. O sözcüğünde geçtiği konuşma nedeniyle Bahçeli Erdoğan’a 20 milyar ödemeye mahkûm edilmiş.