VELİ ALTINKAYA


O MÜTEAHHİTLER DÖNDÜ MÜ?


Paralel Devlet Yapılanması denilen ?ihanet şebekesi?nin ikbal dönemlerinde, istikbal hesabı yapan çok sayıda şirket sahibi, o örgüte sponsorluk da dahil her türlü desteği verirdi.
Tabi alanen verilen himmet paraları da cabası...
Bunların kim olduğunu öğrenmek için öyle uzun boylu araştırma yapmaya gerek yok. PDY´ye yakınlığı ile bilinen iş adamları derneği, eğitim kuruluşları, sözde yardım kuruluşları, malum olimpiyatların sponsorlarına bakılırsa bunların kim olduğu daha iyi anlaşılır.
Bunlar arasında OSB´de faaliyet gösteren bazı işletmelerle birlikte, çok sayıda ünlü müteahhit de var. O müteahhitler, aslında hemen her gün farklı iletişim araçları ile yaptıkları pazarlamaya bağlı, günah çıkartıyorlar. PDY´ye Kayseri´de sağlandığı konuşulan 700 milyon dolarlık himmetteki paylarını örtmek ister gibi algı yaratmaya çalışıyorlar.
Bu müteahhitlerin hemen hepsi güvenlik ve istihbarat birimlerine verdikleri yazılı ve sözlü ifade de ?döndüklerini?, himmet paralarını öderken baskı görmediklerini söylemiş olmalılar...
Gerçekten döndüler mi?..
Paralel soruşturmayı sürdüren ilgili birimlerin ?döndük? diyen insanların attığı her adımı takip ettiğini, etmesi gerektiğini sanıyorum.
Devlet Denetleme Kurulu´nca görevlendirilmiş 5 kişilik uzman heyetin sadece bu müteahhitler değil, PDY´ye destek veren şirketlerin geçmişten bugüne, ticari faaliyetlerini irdelediğini biliyoruz.
Bu müteahhitler dahil, acaba bazı işletmeler, kısa sürede kat ettiği büyüklüğe normal bir ticari sirkülasyonla mı ulaştı?
Mesela daha düne kadar güneydeki bir ilçemizde orta halli bir esnafken, Kayseri´ye gelince nasıl bu kadar büyüyüverdiler? Kayseri´ye geldiği zaman, halen PDY soruşturmasından tutuklu bulunan bazı isimlerle ne gibi temaslarda bulundular? Mesela o tutuklu iş adamı ile bazı Afrika ülkelerinde hangi görüşmeleri yaptılar? Hatta o müteahhitlerin bazıları bir Afrika ülkesinde bu ihanet şebekesi ile bağlantılı işler yapıyor mu?
Düne kadar PDY´ye yakınlığı ile bilinen malum işadamları derneğinin yönetiminde görev yapan müteahhit, şimdilerde Ankara´da istihbaratın iki numaralı isminin 17-25 Aralık sonrasındaki ziyaretinde milyonluk bağışları için acaba ne dedi?
Güvenlik ve istihbarat elamanlarının ziyaretinden sonra ?döndüm? diyerek malum dernekten ayrılıp iktidara yakanlığı ile bilinen bir başka iş adamı derneğinin yönetime giren müteahhidin, PDY´ye yakınlığı ile bilinen bazı kuruluşlarla gerçekten teması yok mu?..
Sonradan müteahhit olanlardan bir başkası... Asıl işleri OSB´de... Baba bir zamanlar ?ihanet şebekesi?ne bina(lar) bağışlayacak kadar ilişkiliydi. Rivayete göre güvenlik birimlerinin yöneticilerine, ?Vallahi billahi ben bunları böyle bilmiyordum? diyerek dönmüş. Dedenin o tavrını, acaba oğlu, hatta yaşını başını almış torunları sürdürüyor mu?..
Dün bu müteahhitler ve hemen her kesimden destek alan ?ihanet şebekesi?, bugün farklı konseptle, bu müteahhitlerin bir bölümü ile dolaylı temasını sürdürüyor olmasın? Özellikle Afrika ve Kafkaslar´daki bazı ülkelerde dolaylı veya doğrudan inşaat yapan, malzeme satan, şirketlerle bu müteahhitlerin bağlantıları var mı?.. Bunları öğreneceğimiz günler muhtemelki çok uzak değil...
Geçmişteki sırları ile PDY´den tutuklu-tutuksuz yargılananlarla ?ilişkilerim ortaya çıkmasın´ diye niyaz edenler; dün ihanet şebekesine milyonluk bağışlarla altından servet edinenler, bugün iktidara yakın görüntü vererek kurtulabilirler mi? Dün ihanet şebekesi ile birlikte iken, su gibi ak olduklarını söyleyenler, gerçekten döndüler mi, yoksa ?etkin pişmanlıktan mı? yararlanıyorlar. Bu müteahhitler bir gün bir ödül (!) alır; ama, ne zaman bilemem.

MALUM GIDACILAR ŞİMDİ YANDI
Kayseri gıda üretiminde önemli bir şehir. Bu şehirde helal para kazanmak istemeyen epeyce bir gıdacı da var. Peynircisinden, sucukçusuna, helvacısından pastırmacısına kadar. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, kötü niyetli bu insanlarla mücadelede gayretli. Ama mevzuat zaman zaman onlarında elini bağlıyor. ?Taklit ve tağşiş? denilen ürünler başta, halkın sağlığını hiçe sayan gıda üretenlere verilen cezalar sembolikti... Kötü niyetli üreticiler mevzuatın açıklarını iyi kullanıyor, ?sorumlu müdür?ler bir kaç bin liralık cezalarla kurtuluyordu. Bakan Çelik, halkın sağlığı ile oynayanlara 100 bin lira ceza ve işyerinin bir yıl kapatılmasını düzenleyecek bir yasa taslağını TBMM´ye göndereceklerini söyledi. O yasa çıkarsa kimlerin yeni üç kağıt peşinde koşacağını hep birlikte göreceğiz.

MIŞ? MİŞ? MUŞ?
00-11. Cumhurbaşkanı Gül, ebeveyn ziyareti için iki gündür Kayseri´deymiş.
00-Bahçeli, Kayseri´ye iftara geliyormuş.
00-MHP´li belediye başkanları Dursun Ataş ve Halit?Demir´in Bahçeli´yi karşılayıp karşılamayacakları merak ediliyormuş.
00-Bakan Özhaseki Kayseri´de açılışlara ve iftara katılacakmış.
00-Enerji Bakanlığı´nın Kayseri´deki bazı bürokratları da, bavullarını hazırlasa iyi edermiş.
00-Dört rektörümüzden ikisinin tansiyonu, bugünlerde yüksekmiş.
00-Kayseripark´ın mal indiren tır ve kamyonları trafik akışını hiçe sayıyormuş.