ASIM CENGİZ GÜR


O GELİYOR!-1


Kıymetli Okuyucularımız!
Bugün, Yüce Rabbimiz nezdinde kıymetli bir güne daha eriştik. Bugünkü vazifemizle ilgili olarak Aziz Kitabımız´da, Cuma Suresinde: ?Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağrıldığınızda (ezan okunduğunda) hemen Allah´ı anmaya (namaz kılmaya-hutbe dinlemeye) gidin, alım-satımı bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için çok hayırlıdır. (Hutbeyi dinleyip) namazı kılınca, yeryüzüne dağılın ve Allah´ın bol nimetinden, geniş lütfundan nasibinizi arayın. Bir de, Allah´ı çok anın; ola ki muradınıza erer, umduğunuza kavuşursunuz? buyurulmaktadır. Cuma gününüz faziletleri ile ilgili çok şey de söylenmiştir.
Kıymetli Okuyucularımız!
Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.)´in :
?Allahım! Receb ve Şabanı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan´a eriştir? diye dua eylediklerini daha önceki yazılarımızdan, hocaefendilerin kürsülerdeki vaazlarından, kitaplardan duymuş, dinlemiş, okumuşsunuzdur.
Yüce Allah´ın bize mübarek kılmasını niyaz ettiğimiz Receb ayını yaşadık ve Şaban ayının da son günlerine ulaştık. Bizi eriştir diye niyazda bulunduğumuz mübarek Ramazan-ı Şerife kavuşmak üzereyiz. Nasib olur ise, önümüzdeki pazarı pazartesiye bağlayan gece ilk teravih namazımızı kılacak, sahura kalkacak ve niyetlenecek, pazartesinin gündüzünde de bu senenin ilk ramazan orucunu tutmuş olacağız inşaallah.
Bildiğiniz gibi hicri takvim esaslı ibadetlerimiz, her sene hicri-miladi takvimdeki 10 günlük fark sebebiyle öne gelmekte ve hemen her mevsimde oruç tutabilmek mümkün olabilmektedir. Yüce Rabbimiz, sağlık sıhhat ve afiyetle nice mevsimler, yıllar oruç tutabilmeyi nasib eylesin.
Daha önceki notlarımda anlatmış olabileceğimiz bir Erzurum hatıramı yine aktarmak isterim :
Erzurum´a yapmış olduğumuz bir ziyaret esnasında epeyce yaşlı bir amca nereli olduğumuzu sorduğunda Mersin´liyiz demiştik de, ?Çukurova´dan ha!? demişti. Evet amca deyince de :
?Babam rahmetli ramazan ayında oruç açarken ?Ya Rabbi! Bu orucumu Çukurova´da, pamuk tarlalarında, güneş altında, meşakkatle çalışırken oruç tutanların orucuyla birlikte say!? diye dua ederdi demişti.
Birkaç senedir sıcak yaz günlerini bizler de oruçla geçirdik. Artık, nasib olur da Yüce Allah ömür verir ise, ramazan-ı şerifleri daha serin aylarda tutacağız.
Ramazan ayı içerisinde bildiğiniz gibi çok mübarek, çok kıymetli bir gece, Kadir Gecesi vardır. Ayrıca Ramazan ayı aynı zamanla dünya meşakketlerinden, dertlerinden biraz uzaklaşarak, Yüce Rabbimize yakın olma fırsatını elde edebileceğimiz itikaf ibadetinin de içinde bulunduğu bir aydır. Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ramazan-ı şerif ayının son on gününü, mescidde geçirir, ibadet ederlerdi. Büyük bir memnuniyetle görmekteyiz ki Diyanet İşleri Başkanlığımız birkaç senedir muhtelif camileri itikaf camileri olarak belirlemekte ve halkımızdan büyük bir teveccüh görmektedir. Bu çok sevindiricidir, çünkü Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir sünnetin ihyası ile şehitlerin sevabına erişilebileceğini bizlere bildirmektedir. Bizlerde bugün inşaallah bu bilgiyi edindikten sonra, ramazan-ı şerif´in son on günü itikafa girmeye niyet edelim. Aslında ömrümüz boyu hep hayırlara niyet edelim ve yüksek nimetlere erelim.
Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.)´den nakledilen bir hadisi şerifte şöyle buyurulmaktadır :
?Her kim iyi bir amel yapmayı diler (düşünür) de onu yapamazsa, Allah o kimse hesabına (sanki o ameli yapmış gibi) kendi katında tam bir sevap yazdırır.
Eğer o kimse, güzel bir amel işlemek ister (düşünür) ve (düşündüğünü) yaparsa, Allah o kimse hesabına kendi katında on sevaptan yediyüz misiline veya daha fazlasına kadar sevap yazdırır.
Her kim de kötü bir iş işlemek ister (düşünür) de onu yapmazsa, o kimse, Allah Teala katında tam bir sevap kazanır.
Eğer o kimse fena bir iş yapmak ister (düşünür) de, o fenalığı yaparsa, Allah Teala onun aleyhine sadece bir kötülük günahı yazar?.
Kıymetli Okuyucularımız!
Rahmeti bol padişah olan Yüce Rabbimiz´in bu ihsanını ve ikramını Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bize müjdelemektedir. O halde, tüm hayatımız boyunca iyi işler, ameller yapmayı düşünelim. Böylece peşinen daha yapmadan birer hasene sahibi olalım. Bir de gayret eder, o düşündüğümüz hayırlı, salih işi yaparsak yediyüz katına hatta daha fazlası haseneye sahip olalım. Aklımıza gelen kötü düşünceleri de gerçekleştirmeyerek birer hasene de öylece kazanalım.
Yüce Allah (c.c.) Cumanın bereketi ile bereketlenmeyi; hayırlar düşünmeye, niyetlenmeye ve gerçekleştirmeye; böylece yüksek derecelere ermeye cümlemizi müyesser eylesin.