VELİ ALTINKAYA


Niyazi Bahçecioğlu

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


Niyazi Bahçecioğlu’nun vefat haberini cumartesi saat 24’ü biraz geçe gelen bir mesajla öğrendim. Yarım saat kadar önce rahmetli olmuş.

Bu sütunda Büyükşehir’in kültür ve sanat etkinliği ile ilgili bir yazı vardı. Yazıyı cumartesi günü yazmıştım. Pazar günü değiştirdim.

Allah rahmet etsin, Niyazi Bey bu şehre önemli hizmetlerde bulunmuş bir insandı. Cenazesi bugün öğle namazından sonra Cami Kebir’den kaldırılacak.

Rahmetlinin bizim hayatımızda da yeri var. Onlardan bir bölümünü paylaşmak isterim.

Niyazi Bahçecioğlu Aralık 1973’ten Eylül 1980’e kadar iki dönem üst üste Kayseri Belediye Başkanlığı yaptı. Üçüncü dönem belediye başkanlığı ise 1989-1994 tarihleri arasındadır. Kayseri’nin ilk büyükşehir belediye başkanıdır.

Rahmetli siyaseten şanslı bir insandı. Kendisinden önceki belediye başkanı Merhum Mehmet Çalık ile AP’nin (Adalet Partisi) arası açılmamış olsaydı. Niyazi Bey’in başkanlığı fevkalade zordu. Adalet Partisi Çalık’ı aday göstermedi. Çalık bağımsız aday oldu. AP’de H.Mustafa Ömer’li aday gösterdi. Niyazi Bey’de uzun arayışlar sonrasında CHP’nin adayı oldu. Sağ oyların neredeyse ortadan ikiye bölünmesi ile Bahçecioğlu merhum, Aralık 1973’te belediye başkanı seçildi.

1980 öncesinde belediye başkanlarının görev süresi 4 yıldı. Başkan Bahçecioğlu ilk dönem belediye başkanlığında oldukça gayretli bir çalışma ortaya koydu. 1977 seçimlerine AP ve MHP ittifakla girdi ve merhum ağabeyimiz H.Ali Şapçı AP listesinden aday oldu. Belediye Meclisi karma liste halinde yapıldı. Bazı AP’liler son anda Şapçı merhumu adeta sırtından vurarak merhum Bahçecioğlu safında yer aldı ve Niyazi Bey ilk başkanlık dönemindeki hizmetleri ve herkesle iyi ilişkileri nedeniyle ikinci kez seçildi...

Çalık’ın başlattığı yeraltı çarşısının tamamlanması, BEF, Doğumevi (O tarihte belediyeye bağlıydı) yeni asfalt şantiyesi, şehrin yeni nazım imar planı, içme suyu şebekesinin kısmen yenilenmesi merhumun hatırlayabildiğim hizmetleri arasındadır. Bugünkü belediye binasının temeli de O’nun döneminde atılmıştı.

1984-1989 arasında ANAP’ tan belediye başkanlığı yapan ve Kayseri’ye çok büyük hizmetlerde bulunan Hüsamettin Çetinbulut Basın Danışmanlığı’nı yaptım. Hüsamettin Bey ‘89 yerel seçimlerinde yeniden kazanacağına çok inanıyordu. Doğrusu biz de inanmıştık... Her dönemde olduğu gibi o seçimlerde de belediye başkanı ile parti yönetimi kısmen sıkıntılıydı. Yeniden adaylıktan çok, Kayseri Büyükşehir olmuş, merkez ilçe belediye başkan adayları ve belediye meclis üyelerine yönelik sıkıntılar vardı... Rahmetli Özal ikinci iktidar döneminde olmasına rağmen rüzgar adeta ANAP’ın karşısından esiyordu.

Böyle bir süreçte 26 Mart 1989’da yerel seçimlere gidildi. O tarihte TRT’nin Kayseri muhabirliğini yapıyordum. TRT dışında televizyon olmadığı için herkes sonuçları televizyondan takip ediyordu. A.A. Bölge Müdürlüğü yeni açılmıştı. Mehmet Kocakahyaoğlu abimin başında bulunduğu A.A.’ dan TRT’ye sonuçları geçmeye çalışıyordum. TRT Türkiye genelinde farklı bir mantıkla seçim sonuçlarını bilgisayara yüklüyor, ancak izleyiciye aktarırken tek seçim çevresi olarak veriyordu. Mesela Melikgazi ilçe seçim kurulu ikiye bölünmüştü... Muhabir olarak benden sonuçları iki ayrı seçim kurulu olarak alıyor, ama izleyiciye verirken Melikgazi ilçesi olarak veriyordu. Doğrusu sağlıklı bir sonuç verebilme adına bir hayli zorlandım. Elimdeki ilk verilerde Hüsamettin Bey öndeydi. Bir ara beni aradı ve mealen “Veli biz kazandık sonuçları ve Dalan dahi kaybetti. Özal Kayseri’nin sonucunu görsün” demişti. Seçim Kurulu’nu da bizim de sonuçları bilgisayar ortamından çok, elle yazıp topladığımız bir süreçti... Geç saatlerde Hüsamettin Bey’in değil Niyazi Bey’in kazandığını ancak TRT’ye bildirebilmiştim.

Niyazi Bey kendisini tebrik edenlere karşı mealen “İyi de TRT’deki sonuçlar niye böyle?” diyormuş. Partililerde benim adımı vererek Hüsamettin Bey’in danışmanı olmam hasebiyle sanki özellikle böyle bir sonuç vermişim intibaını uyandırmışlar. Devrin SHP il Başkanı dostum Av. Mustafa Karslı’ydı galiba. Daha sonra hem Mustafa Bey hem de merhum Niyazi Bey “Bizi seçim gecesi sabaha kadar uyutmadın?” demişlerdir.

Rahmetli hiçbir zaman parti bağnazlığı içinde olmadı. Partili bir kimliği bulunmasına rağmen makul işlerde kim olursa olsun yardımcı oluyordu. Bizzat şahidimdir, çalışanların siyasi görüşleri ne olursa olsun kimsenin ekmeği ile oynamadı.

Allah rahmet etsin merhum Kayseri’ye hizmet etmiş bir insandı. 21 kadar meslektaşımız O’nun özverisiyle yasal çerçevede Belsin Basın Sitesi yoluyla ev sahibi de oldu. Bizde de mesleğimizde de hakkı vardır.

 

BAŞKAN’IN YOKLUĞUNU FARKETTİRMEMEK

Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç umredeydi. Başkan haftasonu umreden döndü. Başkan umrede iken yerine Mehmet Savruk vekalet ediyordu. Büyükkılıç’ın yokluğunu vatandaş hiç fark etmedi. Zira, Faruk Yaman’ın başındaki Belediye basın-yayın birimi mutad olduğu üzere Başkan Büyükkılıç şehirdeymiş gibi hemen her gün, bir (bazen de iki) yazılı açıklama yaptı. Büyükkılıç’ın Mukaddes Topraklara gittiğini sadece bilenler bildi. Sokaktaki halk ise medyadan başkanın hizmetlerini dinledi-okudu. Memduh Başkan o güzel yolculuktan döndü ve artık görevinin başında. Sanıyorum yeni ayın başında bir başka başkanımız yine bu topraklara yolcu. Bakalım o belediyemizin basın-yayın birimi aynısını yapacak mı? Başkanın yokluğunu hissettirmeyecek mi? Belediyelerimizde kurulu sistem tıkır tıkır işliyor...

(11 Mart 2013 tarihli tekrar yazı)