VELİ ALTINKAYA


NASIL GELİRSENİZ, ÖYLE GİDERSİNİZ

NASIL GELİRSENİZ, ÖYLE GİDERSİNİZ



Kişi nasıl gelirse öyle gider. Bu devlette de, özel sektörde de. Özel sektörde bir kişiyi kim işe almışsa o doğrudan, ya da dolaylı olarak görevine son verebilir.
 İl Özel İdare Kanunu, genel sekreterin valinin teklifi üzerine İçişleri Bakanı tarafından atanacağını söylüyor. Atanma gibi, alınma da böyle olmalıdır.
 Nitekim öyle de olmuş. Kayseri Valisi Şerif Yılmaz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Atsız’ın “Başarılı olamayacağı kanaatiyle” görevden alınmasına ilişkin yazıyı Bakanlığa göndermiş.Yazı, çarşamba günü öğleden sonra Sayın Bakan’ın oluruna sunulmuş. Bakan da Kanunun 35. ve 36. maddesine istinaden Mustafa Atsız’ı görevden almış.
Vali’nin ya da Bakan’ın iradesine hukuka uygun olduğu sürece diyecek birşeyimiz yok. Dedik ya “Kişi nasıl gelirse öyle gider.”
Peki Özel İdare Kanunu’nun 36. maddesi atamanın dışında  genel sekreterlerle ilgili ne diyor. Kanundan okuyalım.
“...Genel sekreter olarak atanan mülki idare amirlerinin bu görevde geçen süreleri meslekî kıdemlerinde geçmiş sayılır. Bu şekilde atananlar genel sekreterlik görevinin sona ermesinden itibaren bir ay içerisinde İçişleri Bakanlığı tarafından meslekî kıdemlerine uygun görevlere atanırlar....”
  Bir kişiyi göreve getirdiğiniz gibi, görevden de alabilirsiniz. Peki görevden aldıktan sonra nereye verdiniz?..
 İşte o görevden alma yazısında yok. Vali, “Nereye verileceği benim meselem değil, benim vilayetimden gitsin de, Bakanlık ne yaparsa yapsın” diye düşünebilir...
Kanun, “Bu şekilde atananlar genel sekreterlik görevinin sona ermesinden sonra bir ay içerisinde İçişleri Bakanlığı tarafından mesleki kıdemine uygun görevlere atanırlar”diyor.
Atsız’ın hangi göreve atandığı belli değil. Görevden alma yazısında yukarıda bir fıkrasını verdiğim 36. maddeye atıf yapılmış. Bu durumda bugün nerede ve hangi işe başlayacağı görevden alma yazısında belli olmayan   Mustafa Atsız’ın bir ay içinde ek göstergesine uygun bir kadroya atanması gerekiyor...
 Şimdilik Vali açısından olay bitmiştir. Vali çalışmak istemediği bir bürokratın atandığı gibi görevden alınmasını da sağlamıştır.
Hariçten edindiğim bilgiye göre Genel Sekreter’in ek göstergesi 6 bin 400 müş. Bu benim gibi insanlar için bir anlam ifade etmeyen rakam. Ama, memurlar bu işi bilir. Bir memuru görevden aldığınızda vereceğiniz yeni görev konusunda  şu veya bu şekilde ya rızasını sağlayacaksınız, ya da özlük haklarına uygun görev vereceksiniz. 6 bin 400 gösterge genel müdür ya da müsteşar yardımcısı göstergesi. Olmadı, dediğim gibi o kişiyi mülki idare görevine (Ki Atsız oradan geldiği için) ikna ederek atayacaksınız. Bu da o kişinin rıza gösterdiği kaymakamlık, ya da vali yardımcılığı olabilir. Vali yardımcılığı ya da kaymakamlık rıza dışı gerçekleşirse konu  yargıya intikal ettiği zaman, soruşturmaya dayalı bir gerekçe olmadığı müddetçe  eski göreve iade devreye girer.
Atsız’la ilgili son soruşturmadan galiba bir uyarı ya da kınama cezası kulağıma geldi. Ama bu ceza mahkemeyi tatmin eder mi bilemem...
Valilik, Özel İdare ve İGM koridorlarında Atsız’ın “Uzman ” olarak atanacağı söyleniyor. Bakanlıkta “Uzman” kadrosu var mı?.Varsa bu kadronun göstergesi kaç?. Böyle bir kadro varsa ve göstergesi 6400’se mesele yok.
 Olayın siyasi tarafı bir yana yeni görevde hakuki haklar muhafaza edilmezse yargı Atsız’ı göreve iade edebilirde... Son Büyükşehir Kanunu’na göre genel sekreterlik görevine kadrolu bir atama yapmak mümkün değil. Bundan sonra  görev vekaletle yürütülecek.
Sahi bu atama sürecinden siyasilerin haberi oldu mu?. Bakan Yıldız’ın bilgisinin olduğu kulağıma geldi.  Milletvekilleri veya diğer etkin çevreler önceden haberdar mıydı?..
Mış… Miş… Muş…
00- Vali Yılmaz’ın görevden aldırdığı Atsız’ın, Valilik, Özel İdare ve İGM kulislerinde “Uzman” olarak atanacağı söyleniyormuş.
00- Bakan Yıldız  Kayseri’ de “Enerji Hanım” ın toplantısına katılacakmış.
00- KTO’da seçim süreci kızışmış.
00- Memduh Boydak TÜSİAD yönetimine girmiş.
00- Büyükşehir Kanununa bağlı oluşturulan komisyon ları sıkıntılı bir çalışma bekliyormuş.
00-  Binaların yeni ruhsat usulü ile ilgili, kanunun 16 mayıstan sonra yeni bir statü getirmesi mimarların işini çoğaltırken, müteahhitlerin kafasını karıştırmış.
00- SMMMO bugün anlamlı bir sempozyuma ev sahipliği yapıyormuş.
SUÇTAN UZAK DURMAK
Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, geçtiğimiz hafta İGM’de yaptığı konuşmada Kayseri’nin nüfus yoğunluğu itibariyle  muadili illerle mukayese edildiğine işlenen suçların hiçte az olmadığını söyledi. Dün arkadaşlarımız haberleri getirdi. Asayiş haberleri oldukça fazla. İntihardan, kazaya, göçükten, zehirlenmeye ve kavgaya kadar ne ararsan var. Şehirler büyüdükce olaylar artıyor. Ama olayların artmasının başkaca da nedenleri olsa gerek. Eğitimin yetersizliği, ekonomik sıkıntılar, ahlaki yozlaşma, müeyyidelerin yetersizliği ve diğer altyapılar bunların başında geliyor. Bu olayların önüne geçilebilmesi için kanun korkusundan çok Allah korkusunu insanların beynine, ruhuna hakim kılmanız gerek. Aksi takdirde suçu kılıfına uydurduğunu düşünen, ya da güçlü olduğunu zanneden veya kaybedecek birşeyi bulunmayanlar her an herşey yapabilirler...