SAMİ DAYANGAÇ


MÜZİSYEN NURİ SAVRUK

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Çok başarılı bir hukuk adamı olan Mehmet Savruk'un iki oğlundan biridir. Ticaretle uğraşır, avize işi yapar. Özel zevkleri arasında müzik en başta gelir. Amatörce, arkadaşları ile müzik yapar, sözler yazar, arkadaşları ile beste çalışmaları yapar. Kendi anlatımı ile müzik adamı Nuri Savruk'a kulak verelim.

“4. Single çalışmamız ‘Başardım’ bu hafta çıkmış oluyor. Hali hazırda bestesi yapılmış 27 şarkımız daha mevcut. Biz piyasaya sürdüğümüz 3. single olan ‘Hiç’ in ardından şehirden açıkçası gerekli desteği göremediğimizi düşündüğümüz için bu çalışmalarımızı sonlandırmak istiyorduk. Ama İstanbul’dan davet aldık ve devam etmemiz konusunda kesin bir yönlendirme yaptılar. Bu daveti yapan Marşandiz Stüdyoları’nda ülkemizin hemen her önemli ses sanatçısı ile çalışmalar yapan, prodüktör, aranjör Selim Öztürk’tü. Yavaş yavaş devreye gireceklerini, ülkede ‘Kayserili iş adamlar müzik yapıyor’ haberlerinin başlığının ülkenin başka bir şehrinde başka bir alternatifinin olmadığını belirttiler. Zaten ‘Kayserili iş adamları müzik yapıyor’ başlığı altında Habertürk, Hürriyet, Milliyet gibi ulusal yazılı basında yer aldık.

Şarkıların tamamının sözleri bana ait, tüm müzikler Şehir Hastanesi Müdürü Erşan Oral’ın. Bir diğer arkadaşımız Talat Hüsrevoğlu banka müdürü ve müzik yönetmenimiz Kayserili müzik hocası Savaş Somuncu.

Çalışmaların en önemli ve en dikkat çeken yönü daha önce bütün safhaları şehrimizde yapılan ilk çalışmalar bunlar. Yani Baha vardı, Muzaffer Elitaş var Kayserili müzisyenler olarak piyasada ama bunlar bu işi İstanbul’da yapıyor. Bu şehrimiz için çok önemli ve ilk. Yani bu iş istenirse emek verilirse Kayseri’de de yapılabiliniyor. Bunun altını çizmemizde fayda var sanırım.

Biz eserlerimizi şehir değeri olarak gördüğümüz için gücümüz yettiğince şehrimizle omuz omuza vermek istedik. Buradan hareketle ‘Keşke’ isimli çalışmamızın klibini Erciyes’te çekip dağımızın tanıtımına , ‘Hiç’ isimli çalışmamızı da Talas’ta 1950-1958 arasında belediye binası olarak kullanılan tarihi Konak’ta ve Talas’ımızın tanıtımına destek olabilmek hevesiyle klipler çektik. Bu iki çalışmamızda Mustafa Palancıoğlu ve M. Cahit Cıngı abilerin çok desteğini gördük. Büyükşehir Belediyemizin sosyal etkinliklerinde yer alamamamız bizim sıkıntımız oldu. Meslek ve yaş itibariyle canlı müzik yapan cafeler bize uygun değil çok teklif var ama yapmaya çalıştığımız şey o değil tam olarak. İlk çalışmamız ‘Yoksun’ TRT Müzik ve Kral TV kanallarında yer buldu. İstanbul’da çalışmalarımızı Marşandiz Stüdyoları’nda ülkemiz için büyük ve önemli müzik adamı Selim Öztürk takip ediyor. Yine çalışmalarımız MFÖ’nün Özkan Abisi tarafından takip ediliyor. Devam etmemizde en önemli etken bu iki ismin “Devam etmelisiniz potansiyeliniz var, kasım ayına kadar 2 şarkı daha istiyoruz sizden en azından, sonrasına birlikte bakacağız” demeleriydi. Onlar böyle dedikten sonra biz Kayseri’ye dönüp tüm motivasyonumuzla bu hafta içinde çıkacak ‘Başardım’ isimli şarkıyı hazır hale getirdik. Şarkı en geç çarşamba tüm dijital müzik platformlarında satışta olacak inşallah. İnsanların ortak değerlendirmeleri tarzımızın Barış Manço, Cahit Berkay izleri taşıdığı yönünde. Ama son çalışmamız biraz daha sert bir tarz içeriyor. Cesaretin özgüvenin emeğin şarkısı diyoruz biz bu esere. Sözler de bu yönde zaten. Son çalışmamız ‘Engel ve Dünya Karşımda'nın aranjesini ülkenin en büyük müzisyenlerinden Selim Öztürk yaptı. Müzikal çalışmalarımız adına esas yükseliş trendi ve kırılma noktası da bu isimle çalışmamız ile başladı. MFÖ, Yalın, Göksel, Athena vs. gibi önemli müzikal markalarla birçok ortak projede yer almış bir isim. İlk çalışmamız ‘Yoksun’ bu şehirde sözü, müziği ve aranjesi yapılmış ilk eserdir. Bu eserle TRT ve Kral TV gibi ulusal mecralarda yer bulduk ki müzik tarzımız göz önünde bulundurulduğunda bunlar da yine şehrimiz adına ilkti. Yine şehirde bu tarz çalışmaların yapılması nasıl ilk ise bu çalışmaların tanıtımı için lansman geceleri düzenledik bu da yine ilkti şehir adına. Bu lansman gecelerini sosyal sorumluluk projesi içine sığdırıp birinde gecenin tüm gelirini Erciyes Organ Bağışı Vakfı'na bir diğerini ise Türk Eğitim Vakfı Kayseri Şubesi’ne aktardık.

Arkadaşlarımla tanışıklığımız 1990’dan gelir. Sami Yangın Anadolu Ticaret Lisesi’nde aynı sınıfta okuduk senelerce. Bu şehrin çocuklarıyız yani başka yerden gelmedik. Kayseriliyiz hepimiz de. Kayseri Ticaret Odası eski Başkanı Mahmut Hiçyılmaz yeni binanın tanıtım yüzü olarak bizi kullanmak istediğini belirtmişti, bir müzikal çalışma yapalım binanın içinde, kliplendirelim demişti. Çok mutlu olmuştuk ama görev süresi doldu, yeni Başkan’a bu fikirden bahsettik ama dönüş bile yapmadı açıkçası. Bu çalışmayı yapabilsek “Bu şehirde mimari de var sanat da var” diyebilirdik hep birlikte yazık oldu. Şehir adına hiç alışmadığımız ama duvarları yıkacağımız bir adım olabilirdi.

İkinci çalışmamız ‘Keşke’ için yine şehrimizde ilk bir lansman gecesi düzenledik. Bir single yapılıyor Kayseri’de ve lansmanı hem de hayır gecesi mantığında. Tüm gelirleri Erciyes Organ Bağışı Vakfı’na aktardık bir konser oldu orada. TRT ve tüm yerel basın mensupları katıldı. Bu lansman da şehir açısından bir ilkti, bağış yapılması daha da değer kattı geceye. Ayrıca tüm çalışmalarımız günümüz müzik dünyasının tüm müzik platformlarında satışta halen. Itunes, spootify, amazon, fizy, mood gibi. Kliplerimiz Youtube üzerinde mevcut. Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat İşleri Daire Başkanı ekim sonu ya da kasım başı gibi kongre merkezinde bir konser etkinliği sözü verdi. Bugünlerde hem yeni şarkının hem de muhtemel böyle bir organizasyonun hazırlığı için iş yerlerimizi kapattığımızda her akşam stüdyodayız. Bu çalışmalara şehrimizde devam etmek için sebebimiz hayallerimiz. “

Bu idealist müzik adamı ve arkadaşlarına başarılar diliyor, şehrimizin tanıtımı açısından da bir desteğe ihtiyaç duyduklarını belirtiyoruz.