VELİ ALTINKAYA


MİMARLAR VE BELEDİYELER KAZANDI

MİMARLAR VE BELEDİYELER KAZANDI


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın  imar yönetmeliği ile ilgili düzenlemesi, geçtiğimiz ay sonuna kadar mimar-mühendisleri belediyelerin ruhsat birimlerini ve tabiki inşaat yapmak isteyen müteahhit ve diğer mülk sahiplerini epeyce yormuştu.

Bakanlığın kararına göre 31 Mayıs’a kadar belediyelerden çap ya da ruhsat almayan projelerin inşaatlarında yüzde 10-20 arasında kayıp yaşanacağı söylendi. Konut ve işyerlerinin metrekarelerine balkon, asansör ve merviden boşluğu gibi alanları da dahil eden bu uygulama nedeniyle kayıba uğramak  istemeyen mülk sahipleri hummalı bir şekilde mimar ve mühendislerle proje pazarlığı yaptı, belediyelerin imar müdürlüklerinden biran önce imar çapı ve ruhsat almak için uğraştılar.

Bu yoğunluk sürerken Büyükşehir İmar Komisyonu da Serdar Altıntuğ başkanlığında şehrin yeni imar yönetmeliğini hazırlama ve Bakanlığın onayına sunma çabasındaydı. Hummalı bir çalışma sonrasında hazırlanan yönetmelik belediye meclisinden geçirilerek onay için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderildi.

Kayseri bu yönetmeliğin onayını beklerken, mimar ve mühendisler hummalı bir çalışma içindeyken, belediyelerin imar birimleri neredeyse geç saatlere kadar mesai yaparken, Bakanlık 29 Mayıs’ta bir genelge yayımlayarak 31 Mayıs’a kadar belediyelerden çap,alan ya da projelerini teslim eden kişilerin bir yıl süreyle eski yönetmeliğe bağlı olarak iş ve işlemlerini yapabileceklerini ilan etti. Bu tarihten sonrası için ise yeni bir tip imar yönetmeliği yayımladı.

Sizin anlayacağınız bizim  yönetmelik ve onca çalışma boşa gitti... Ruhsatlandırma ile inşaat alanında kayıbı olacağını düşünerek binlerce lirayı mimar ve mühendislere ve dahi harç olarak belediye ve diğer kurumlara aktaranlar “Canım böyle de olmazki “ dedi ama yapacak birşey de yoktu.

Artık yeni projeler için herkes tip yönetmeliğe uyacak. 31 Mayıs’tan önce projelerini verenler eski yönetmeliğe göre bir yıl içinde temel atmak durumunda. Yoksa onların aldıkları çapta geçersiz hale geliyor.

Türkiye’nin her şehrinde aynı tip yönetmeliğin uygulanması fikri garip. Zira, her şehrin şartları eşit değil. Keşke Sakanlık imar yönetmeliklerinde temel kriterleri,yani omurgaları belirledikten sonra bu omurgalar üzerine detaylandırmayı Belediye Meclisleri ve kendi denetimine bırakmış olsaydı...

Şimdi çok sayıda ruhsat alındı. Bir süre bu ruhsatlar imalata dönüşecek, sonrasında tip yönetmelik yeniden tartışmaya açılırsa şaşırmam...

SEÇİMLERİN 2. YILI

Genel seçimlerin üzerinden tam iki yıl geçmiş... Bundan tam iki yıl önce, yani 12 Haziran 2011’ de sandık başına gittik. 50 milyon kadar seçmenden 43 milyonu oy kullandı.

Türkiye’nin sokak eylemlerini tartıştığı o seçimlerin sonucunu üç parti açısından bir hatırlayalım.

AK Parti: %49.83

CHP       : %25.98

MHP      : %13.01

İki yıl ne de çabuk geçmiş. Kayseri’de yaşanan seçim heyacanını daha dün gibi hatırlıyorum. MHP’liler en az üç milletvekili çıkartacaklarını hatta 4.sünün de seçilebileceğine inanmışlardı.Ya da bizleri inandırmaya çalışıyordu. CHP iki vekili çantada keklik görüyordu. “9” diyen AK Parti yöneticilerinin ayakları biraz daha yere basıyor “7’yi çıkarttık, acaba 8’i alabilir miyiz?”sorusunu soruyorlardı.

 Önümüzde yerel seçimler var. Sonrasında Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve 4 Haziran 2015’te de genel seçimler. Yani genel seçimlere iki yıldan az bir zaman kaldı. Hem iktidarın, hem de muhalefetin zamanı iyi kullanması ve sorgulaması gerekir.

Bunu yapmayanlar iktidar yüzü görmez.Ya da iktidarda kalamazlar.

Yerel seçimler bir yana milletvekili seçiminin hesabını bile şimdiden yapmak gerek.

Bugün Kayseri için, yaklaşan yerel seçimlerde AK Parti kayıtsız şartsız “Ttüm ilçeleri alırım” hesabı yaparsa yanılır. MHP ve CHP’de oylarını olduğundan fazla gösteren anket sonuçları ya da söylemlere itibar ederlerse 30 Mart akşamı 1 Nisan şakasını erken yaşarlar. Yerel seçimlerde Meclis’te grubu bulunan partilerin başarılı olacağı kanaati doğru olmaz. İyi adaylarla yola çıkan herkes kazanabilir.

Zafer her zaman tarihten ders çıkartanların olur.

Mış… Miş… Muş…

00-Pancar Kooperatifi seçimlerinde siyaset rengini belli ediyormuş.

00-Pancar Kooperatifi seçimlerinde farklı siyasi görüşten kişiler aynı safta birleşmiş.

00- Pancar Kooperatifi ve Şeker’in Kayyum Heyeti Başka- nı Akay aday olacakmış.

00-MHP’nin üç merkez ilçedeki 20 aday adayının isimleri merak ediliyormuş.

00-MHP’nin iki ilçe belediye başkanını yeniden aday göstermesi beklenirken, CHP üç ilçe belediye başkanından birini aday göstermeyecekmiş.

00- AK Parti ve MHP’de halen görev yapan İGM üyeleri ilçelerin yanısıra büyükşehir meclisine gelecek sıralamada yer alabilmek için kulis yapıyormuş.

AHD’NİN AÇILIŞI

ERTELENDİ Mİ?

 Anadolu Harikalar Diyarı’ nın Cumhurbakanı Gül’ün Kayseri’ye yaptığı ziyarette açılması gündemdeydi. Çalışmalar yetişmedi. U 20 Dünya Kupası açılış maçına Başbakan Erdoğan’ın katılacağı söylenmişti. Katılmayacağı kesinleşince bu açılışın 10 Ağustos’ta yapılması kararlaştırıldı.10 Ağustos Ramazan Bayramı’nın 3. günü. Sanıyorum yeni adliye binasının açılışı da aynı tarihte gerçekleştirilecek. Başbakan böylece yıl içinde Kayseri’ye 2. kez gelmiş olacak. Bu yıl Başbakanın daha geleceğini sanmam. Ama yerel seçimler öncesi Kayseri’ye mitinge gelmesi kesin. Onun için belediyeler açılışını istediği tesisler varsa onları 10 Ağustos’a yetiştirmeye baksın. Yerel seçimlere üç hafta kala yapılacak bir açılış güme gider; miting öne çıkar.