VELİ ALTINKAYA


MHP’NİN ADAY KRİTERİ

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


MHP İl Başkanı Mete Eke yerel seçimlere bir yıl olmasına rağmen, özellikle “Aday kriterleri” noktasında sessiz bir çalışma sürdürüyor.

Yerel seçimler 30 Mart 2014 pazar günü... Yüksek Seçim Kurulu resen harekete geçip 90 gün öncesinden seçim takvimini başlatacağı için, 31 Aralık 2013 itibariyle seçim startı resmen verilmiş olacak. Onun için seçimlere bir yıl var diyorum.

Anayasa Mahkemesi o tarihe kadar yeni Büyükşehir Yasası ile ilgili CHP’nin henüz yapmadığı, ama yapacağını söylediği itiraz başvurusunu nasıl bir karara bağlar bilemiyorum, ama biz yürürlükteki kanun hükmünden hareket edersek, topyekün Kayseri Büyükşehir için ilk kez oy kullanacak...

Geçtiğimiz günlerde MHP İl Başkanı Mete Eke ile kısa süreli bir sohbet ettik. O gün Kocasinan, Melikgazi ve Talas meclis üyeleri ile bir toplantı yapmış... Eke burada meclis üyesi arkadaşlarına yaptığı konuşmanın bir bölümünü paylaştı. Mealen diyor ki:

“...Bizim kapımız herkese açık. Ama, seçimlere üç ay kala bir arkadaşımız partiye gelir de ‘Ben belediye başkan adayı, meclis üyesi adayı olmak istiyorum’ derse, bizde ona ‘Sen partinin üyesi misin? Siyasi geçmişin ne? MHP’ye sıcak bakıyordun da niçin aylar, hatta yıllar önce gelip üye olmadın. Seçim arifesinde listeye girmek için böyle bir talepte bulunuyorsun ama yıllardır bu parti safında siyaset yapan, iyi günde, kötü günde parti ve ülke için maddi manevi olarak çalışan arkadaşlarımız var, bunları ne yapalım?’ sorusunu soracağız. MHP’den aday olmak isteyenler seçim arifesinde değil bugünden safımıza katılıp ülkücü harekete katkı vermelidir ki adaylık talebinde bulunabilsin...”

İl Başkanın bu değerlendirmesinden anladığıma göre MHP, özetle “Ülkücü”, en azından “Ülkücü geçmişi olan” aday arıyor.

 

KABİNE REVİZYONU

Kabine’de bir revizyon yapılacağı yorumları AK Parti’nin son büyük kongresinden bu yana konuşulup duruyor... Aslında siyasi çevreler ve meslektaşlarımız bu revizyonun kongreden kısa süre sonra yapılmasını bekliyordu.

Başbakan renk vermiyor. Hiçbir başbakan Kabine revizyonu için aylar, haftalar öncesinden renk vermez. Başbakanlar Kabine revizyonlarını 48 saat öncesine kadar kimseyle konuşmaz. Sadece imzayı atacak olan Cumhurbaşkanı ile istişare eder, o kadar... Koltuktan gidecek de, koltuğa oturacak da belki son 24 saatte bunu öğrenir. Çoğu zaman TV’den duyar bakanlar revizyonu...

Elbette bu durum gazetecilerin, siyasilerin yorum yapmasına mani değil. Meslektaşlarımızın bu manadaki yorumlarını saygı ile karşılarım. Son olarak da Rota Haber’in “Kod Adı Ömer” başlıklı bir haberi 4 yerel gazetemizde yer almıştı...

Benimki de bir zan... Ama muhtemel bir revizyonda Enerji Bakanının koltuğunu koruyacağını zannediyorum. Elitaş’ın bakanlığından ise şahsen mutlu olurum.

 

ODALARIN LİSTESİ

TOBB’a bağlı odalarda seçim takvimi başladı sayılır. Resmi takvim 1 Şubat’ta başlıyor. Bu arada 15 Ocak’tan önce listelerin askıya çıkması gerekiyor... Hala azda olsa NACE sistemine göre dizayn edilmiş gruplamalar kendisine ulaşmayan üyeler mevcut. Ama listelerin her halükarda 15’inden önce askıya çıkması gerek ki itirazlar yapılabilsin. Bu arada Rifat Hisarcıklıoğlu başta oda başkanlarının % 80’inin yeniden aday olup olmaması AYM’nin bugünlerde vereceği karara bağlı. O karar seçim sürecinde bir belirsizlik doğuruyor. Bu belirsizlik de sürecin şimdilik renksizleşmesine neden oluyor.