VELİ ALTINKAYA


MGK BELGELERİ VE KAYSERİ

MGK BELGELERİ VE KAYSERİ


Elbette MGK’da çok sayıda istihbarat raporu ve devlet sırrı niteliğinde konular da ele alınıyor. Bunlarla ilgili tehdit devam ediyor. Bunların kamuoyu ile paylaşılmamasından doğal birşey olamaz..

 28 Şubat sürecinde MGK çok etkiliydi. MGK’da asker üyenin çokluğu ve ağırlığı mevcuttu. MGK Genel Sekreterliği görevini de genellikle bir orgeneral yürütürdü. Çok sonra MGK’nın başına sivil isimlerin getirilmesi kararlaştırıldı. Tıpkı MİT Müsteşarı’nda, Genelkurmay Başkanı’nda olduğu gibi MGK Genel Sekreteri’nin atanmasında da  mutlaka Başbakan ile Cumhurbaşkanı’nın bir mutabakata varması beklenir, hatta o mutabakata Genelkurmay’ da dahil olurdu.

Emniyet, jandarma ve MİT tarafından yapılan istihbari çalışmaların dışında MGK Genel Sekreterliği de doğrudan bazı faaliyetlerde bulunurdu.

Bir gün devrin valisi ile sohbet ediyordum. Baktım telaşlı ve morali bozuk.

“Hayırdır Sayın Valim?”...

”Yarın MGK Genel Sekreter Yardımcısı  paşa geliyor. Bazı çalışmalar yapılacakta...” dedi...

MGK’nın birinci elden takip ettiği illerden biri Kayseri’ydi... Devrin Cumhurbaşkanı ve  Hükümetinin özellikle Kayseri’ye gönderdiği  Vali dahi belliki MGK veya “derin yapının” baskısından, taleplerinden bunalmıştı.

Dün, MGK merkezli, BÇG yahutta diğer yapılanmanın gözetim altında tuttuğu şehrin bir evladı bugün devletin tepesinde... Bir başka evladı ise o fişlemelerin, takibatın soruşturulduğu komisyonun (alt komisyon) başkanı...

 Alt Komisyon Başkanı Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel MGK’ya o tarihte sunulan bilgi, belge ve raporları incelerken  kim bilir nelere rastlayacaktır.

VALİMİZDE FİŞLENMİŞ

Önceki gün Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak Vali Şerif Yılmaz’a “Hoşgeldin ziyaretinde” bulunduk...

Vali Yılmaz, ziyaret esnasında yaptığı değerlendirmede göreve başladığı ilk gün söylediği bir cümleyi yanlış anlaşılmalara mahal vermeme adına açma ihtiyacı hissetti.

Mealen söylüyorum, ilkgün Vali Bey Kayseri’ye atanmasının  Türk demokrasisinin geldiği nokta açısından önemli olduğunu vurgulamıştı... Doğrusu cümleyi ilk duyduğumda “Ne alaka?” diye şaşırmıştım. Sonra öğrendimki Vali Bey Kocasinan’a kaymakam olmak istemiş. Bakanlık yazıyı yazmış, ancak Ahmet Necdet Sezer’den dönmüş.

“Nefsinize ağır gelen şey hakkınızda hayırlıdır”..

Kimbilir Vali Yılmaz o gün, yani Çanakkale Vali Yardımcısı iken  Kayseri’ye atanamamasına ne kadar üzülmüştü... Ama bugün Kayseri’nin Valisi... Belki o gün Kocasinan kaymakamı olsaydı, bugün Kayseri Valisi olamayacaktı.

Elbette devletin kaymakamlık, vali yardımcılığı yapan bir bürokratını fişlemesi ne kadar ayıp. Vali Yılmaz muhtemelen hanımefendinin başörtüsü nedeniyle fişlenmiştir.

Vali Bey bugüne bakıp, haline şükretmeli. O devirde Kayseri’de valilik yapan Mevlüt Çetinkaya’ nın başına gelenleri bilse şükrünü  ve demokrasiye inancını daha da artırırdı...

Bu satırların sahibi de aynı süreçte TCK 312’den Ankara DGM’de yargılanmadı mı?. BÇG tarafından “irticacı olmakla” suçlanmadı mı?.

Bugün mağdur olduğunu söyleyenler de, yarın, benzeri gerekçeleri ortaya koymasınlar.

Mazlumun ahı yerde kalmaz, hak  mutlak tezahür edermiş. Devletin tepesinden sokaktaki hane reisine kadar, demokrasinin bir gün hepimize lazım olacağını ‘tıpkı adalet gibi’ unutmamalıyız...

Mış… Miş… Muş…

00- Bakan Yıldız yarın kız yurdu temeli atıp, şehit ailelerine anahtar verecekmiş.

00- Başkan Özhaseki, Yahyalı ve Felahiye’deki son şehitlerimizin ailelerine de tapu tahsis belgesi verecekmiş.

00- PMYO’nun ilçelere kurulma işi zormuş.

00- Hastaneler Genel Sek- reterliğine beklenenin dışın da bir ismin atanması bazı çevrelere sürpriz olmuş.

00- Baro Başkanı Murat Şirvanlı’nın yönetimi Oğuz Erinç’in adaylığında ısrarlıymış

00-   Vali Yılmaz’ın basına bilgi verme konusundaki talimatında bazı bürokratlar vur deyince öldürüyormuş.

BİR MÜDÜR

SESİ GELDİ

Önemli müdürlerimizden biri, bugün-yarın gidici... Garip, o müdürün yerine O’nun geldiği ilden bir arkadaşı gelecek. Halef selef işi yani... Bir başka gariplik daha var. Gidecek ve gelecek müdürlerimizin soyadları aynı. Kayseri’ye komşu vilayetlerden bürokrat gelmesi işi yeni değil. Rahmetli Ayvaz Gökdemir’le Talas’ta bir bağevindeydik Mevlüt Çetinkaya’nın Niğde ‘den Kayseri’ye atandığını duymuştum. Sonra uzun süredir komşularımızdan bürokrat gelmiyordu. İki yıl kadar önce  K.Maraş’tan emniyet müdürü geldi. Bir atama birkez gerçekleşirse teamül olmazmış. Ama ikincisinde o teamül haline gelirmiş. Bakalım böyle olacak mı?.Yeni müdürün biyoğrafisine baktım, Kayseri üçüncü il’i olacak.  Harp Akedemileri Komutanlığı MGA’nın 61. dönem mezunuymuşda...