VELİ ALTINKAYA


MEVCUDUN YARIDAN ÇOĞU GİDİCİ

MEVCUDUN YARIDAN ÇOĞU GİDİCİ


Partiler belediye başkan adaylarını belirledi. Adaylar, sahada.

Maşallah pehlivanlar gibiler... Kimi ısınmış halde mindere çıkmış rakibini bekliyor; kimi elense çekiyor, kimi peşrevle, perdah hazırlığında. Bakalım kimin sırtı 30 Mart’ta yere gelecek; kim tuş olacak...

Reis adayları birinci sırada ellerinin havaya kaldırılmasını beklerken, onların etrafında halka oluşturmak isteyen ve sayıları binleri geçen meclis üyesi namzetleri var...

Aşağıdaki tabloyu Aralık sonunda “Adaletsiz Meclis” başlığı ile bu sütunda yayımlamıştım. Yeniden bir incelemekte fayda var.. Bu tablo ilçe meclislerinden çok, ilçelerden Büyükşehir(Şehir) Meclisi’ne gelecek isimlerin sayılarını gösteriyor. Aslında o manada dikkate değer... Fakat bugünkü yazımızın konusu bu adaletsiz, garip yapı değil...

                       

Bu ilçe meclislerine, hele hele şehir meclisine girebilmek için yapılan kıyasıya kulis çalışmaları...

 Yukarıdaki tablodan da anlaşılacağı üzere 16 ilçe meclisinde 270 kişi seçilecek. Bu isimlerden başkanlar dahil 66 kişi de şehir meclisine gelecek...

270 kişilik meclis için tabiatıyla seçime giren partiler yedekleri ile birlikte binlerce ismi aday gösterecek...

Şimdi başta AK Parti olmak üzere MHP ve kısmen de CHP’de meclis üyeliği için başkan adayları ve parti teşkilatları üzerinde etki yapma yarışı yoğunlaştı.

YSK’nın kararına göre partiler önümüzdeki 15 günlük zaman diliminde listelerini seçim kurullarına verecek. Muhtemelen partiler bu hafta içinde listelere son şeklini verir. Zira,önümüzdeki hafta da listeye aldıkları isimlerden seçim kurullarına sunulmak üzere diploma, sabıka kaydı vs evrak isteyecekler...

MHP’de daha çok listelerin ilk yarısında, AK Parti’de ise  yarıdan fazla ki bölüm içinde yer alma yarışı başkan adaylığı kulislerini geçti. Bu arada MHP’ de İl Başkanı Mete Eke’nin, AK Parti’de de İl Başkanı Ömer Dengiz ve Büyükşehir Belediye Başkanı ve Adayı Mehmet Özhaseki’nin özellikle büyükşehir meclisine girebilecek isimler konusunda daha titiz bir çalışma yaptıkları biliniyor.

Aslında ilçe meclislerinin  köylerin, büyükşehir meclisinin de tüm vilayetin planını yapacak olması nedeniyle önümüzdeki 5 yıl için seçilecek olan üyeler çok önemli.

Adaylar ve parti yöneticileri bu hesabı değerlendirerek her meslekten insanı listeye alma çabasında...”Torpil” arayan meclis üyesi namzetlerinin ağırlıklı bölümü  ise,mecliste ne yapacaklarından çok, “Yeter ki ben bu listede olayım” hesabında..

Kamuoyu; meclis listesini yapmakla yetkili olan çevrelerin hatır, senin-benim adamımdan çok, gerçek manada ilçeye, şehre hizmet verecek, meclisin komisyonlarındaki çalışmalarına katkı sağlayacak isimlerin listelerde yer almasını istiyor.

 Son bir not daha aktaralım. Halen Büyükşehir Meclisi’nde görev yapan AK Partili ve MHP’li üyelerin  yarıdan fazlasının yeni listelerde olmayacağını söyleyelim. MHP’den belki bir isim, AK Parti’nin 5 ilçesinden ise 7-8 ismin yeniden liste Büyükşehir meclisine gelebilecek sırasına yazılabileceği, kulislerde konuşuluyor.

18 Şubat’ta  başkan adayları ile birlikte meclis listeleri de ilgili seçim kurullarına verilecek. O tarihten önce adaylık kulisi yapanların listeye girip girmediklerini, girmişlerse dahi kaçıncı sırada yer aldıklarını öğrenmeleri zor gibi...

00-Başkan Özhaseki raylı sistemin biten ve bu yıl başlanacak olan hatları için,yaklaşık bir katrilyon lira harcadıklarını söylemiş.

00-İçişleri Bakanı Ala valilere önemli uyarılarda bulunmuş.

00- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Akçadırcı Bakanlığı’nca 2013’ün başarılı müdürleri arasında  ödüllendirilmiş.

00-Aralarında Kayserili bazı isimlerin de bulunduğu Kafkas Dernekleri Federasyonu Yöneticileri Rusya Büyükelçiliği önünde tepki açıklaması yapmış.

00- CHP Büyükşehir Adayı Osman Çilsal İstanbul’dan, İl Başkanı Mustafa Ayan ise Batman’dan dönmüş.

00-   AK Parti Kocasinan Adayı Mustafa Çelik hızlı çalışmaya başlamış.

İKİ BAŞKAN,

İKİ TAKIM

İki takımımızın hali ortada. Kayserispor iyi oynadı, ama atamadı. Malum, puanı oynayana değil, yenene veriyorlar.Aslında her iki takımda da ilk  yarıya kıyasla kısmen  toparlanma var... ama,yetmiyor. İki maçta Erciyes sıfır, Kayserispor ise bir puan alabildi. Oysa her iki takımın en az 28-30 puan daha alması gerek. Bu da  kalan 15 maçın 10’unu almak demek. Birbirleriyle de maçları var... Herkesin bildiği bu hususu mevcut  kulüp başkanı ve yönetimlerden çok,  seçim sürecinde “Bu takımların hali ne olacak?” sorusuna daha fazla muhatap olacak olan Büyükşehir ve Melikgazi başkanlarımıza hatırlatmak istedim.