SAMİ DAYANGAÇ


MASKENİN ÖNEMİ

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Coranavirüs dünyayı kasıp kavururken bizim gibi zamanında önlem alan ülkeler işi hafif atlatıyor denebilir. Denebilir ama kısıtlamalar kalkınca görüyoruz ki işi ciddiye almayan hala bir kitle var. Usulüne uygun maske takmayanlardan başlayalım, sosyal mesafeye uymayanlara kadar, asker uğurlama zırvalığından tutun da pazar yerlerindeki kalabalıklara kadar bu durumu şehrin her kesiminde görebiliriz. Sadece uyarıların yeterli olmadığı da çok net.

Dikkat edilmesi gereken çok önemli bir husus var. Bu illet konuşulmaya başlandığından beri ruh sağlığı bozulanları, kafayı buna takanları, tedirgin olanları da düşünerek açıklamalar yapılmalıdır.

Kayserimizin çalışkan Valisi Şehmus Günaydın, özel ve resmi iş yerlerinde maske takılmasını zorunlu kılan tamim yayınladı. Yav Valimiz ne kadar duyarlı ama bazı insanımız ne yazık ki ya maske takmıyor, ya usulüne uygun kullanmıyor. Bankamatiklerin, postanenin önünden geçerken bakın lütfen. Güvenlik görevlisi uyarırsa mesafe konuyor yoksa sırt sırta ne yazık… Yerelde bu uyarılar dikkate alınmayınca devletimiz ülke genelinde maske zorunluluğu getirdi, uyuluyor mu?

Maske nasıl kullanılmalıdır? Buyurun birlikte analiz edelim.

Maske burnu da içine alacak şekilde yüzümüze oturmalıdır. Burnu dışarıda bırakmak veya maskeyi çene altına indirmek, maskenin kirli yüzünden ağız ve buruna virüsün bulaşmasına neden olur. Çok tehlikeli, sakın yapmayın. Maske kullanmak kişinin tercihine bırakılamaz. Çünkü maske sadece kendimiz için değil, diğer insanları korumak için de gereklidir. Kendimizi önemsemesek bile, diğer insanlara saygımız gereği hepimiz maskemizi usulüne uygun şekilde takmalıyız.

“Önünüzde yürüyen kişi sigara içiyorsa verdiği nefesteki sigara dumanını görebildiğiniz veya kokusunu duyabildiğiniz mesafe virüsün bulaşabileceği mesafedir. Sokakta yürürken, kuyrukta beklerken bu mesafeyi mutlaka koruyun. Maske takıyor olmanız size yalancı güven vermesin"

Sadece sizin maske takmanız yetmez, eğer maskeyi sadece siz takıyorsanız maskesiz bir virüs taşıyıcısı veya hasta ile karşılaştığınızda cerrahi maskelerin sizi koruma gücü yüzde 5’i geçmez. Virüs taşıyıcısı veya hasta biri maskesini takmış ama eğer siz maskesiz iseniz korunma olasılığınız yüzde 30’a çıkar. Eğer hem siz hem de virüslü kişi maskesini takmışsa, sizin virüsten korunma ihtimaliniz anında yüzde 97’ye yükselir.

Bu işin şakası yok, insanlar için konulan yasak ve uyarılara insanlar uymalıdır.

Vatandaşlarımızın maske takmaları ancak bir şekilde sağlanır. Biz hastalıktan, hastalığı yaymaktan, çocuklarımıza geçirmekten korkan bir toplum değiliz. Bizi ancak para cezaları korkutur. Maske takmayan, usulüne uygun davranmayan istisnasız herkese ceza uygulansın siz o zaman görün…