VELİ ALTINKAYA


KTO’DA LİSTELER TAMAM

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


KTO maşallah, ortalık aday kaynıyor. Dün KTO Başkanı Asaf Mehmetbeyoğlu ile kısa bir telefon görüşmesi yaptım. Belli ki yoğun. Yönetim Kurulu üyelerinin neredeyse tamamı gün boyunca Oda’daydı. Mehmetbeyoğlu’nun Ankara ziyareti dönüşünde de bir toplantı yaparak “Seçim kararı” aldılar...

Seçimin tarihi henüz belli değil. Kafalarındaki tarihi Seçim Kurulu Başkanı ile görüştükten sonra kamuoyu ile de paylaşacaklar.

Mehmetbeyoğlu “Başkan adaylarına listeyi bugün (dünden için) vereceğim. Ben şeffaf bir seçim olması için ne gerekiyorsa yapacağım” dedi.

Adı kulislerde dolaşan başkan adayı sayısı bir hayli fazla.

Mehmetbeyoğlu henüz kararını vermemiş gibi duruyor. Daha doğrusu mevcut yönetim ve meclisin desteğini bekliyor. Meclis Başkanı Bekir Adıyaman’ın da adı başkan adayları arasında geçiyor.

KTO meclis üyelerinden PUİS Kayseri Şube Başkanı Nuh Mehmet Delikan’la dün kısa bir telefon görüşmesi yaptım. Daha önce bir-iki arkadaşım “Küçük Ağa” lakaplı Delikan’ın aday olacağını yazmıştı, doğrusu çok ihtimal vermemiştim. Adaylığa iyice kendini kaptırmış. ”Ekibim hazır” diyor. “Başkanım iyi düşün” diyecek oldum, baktım kararlı. Hatta o cümleyi kullandığıma da sonra pişman oldum. Küçük Ağa babayiğit bir adamdır, bakalım gün neyi gösterecek.

MÜSİAD ve GESİAD merkezli grubun bir önceki dönemin başkan adaylarından Mahmut Hiçyılmaz’ı destekleyeceği söyleniyor. Hiçyılmaz DEİK toplantısı öncesinde İstanbul’da “çocukluk arkadaşı” Rifat Hisarcıklıoğlu ile görüştü. Hiçyılmaz önümüzdeki günlerde adaylığını resmen açıklayan ilk isim olur. Hiçyılmaz dürüst, inançlı, mütevazi, vatansever bir insandır.

Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Ömer Gülsoy’un adı da bir ara kendisine “Siyaseten yakın” bir gazetenin manşetinde aday olarak çıktı. Dün Ömer Beyi aradım, ama görüşemedim. Aday mı bilmiyorum, ama Hiçyılmaz için sıraladığım aynı hasletleri O’nun içinde söyleyebilirim.

Henüz bu sütundan açıklamak istemiyorum, ama başkaca adaylık hesabı yapanlar da var. Önce meslek gruplarının, sonra meclisin, sonra da meclis içinden yönetim ve başkanın seçilmesi gerekiyor. Seçim sürecinde aday sayısının ikiye düşeceğini zannediyorum.

KTO içinde, şehrimizin içinde hayırlısı olur inşallah.

 

KİLCİ DEİK’İN DENETİMİNDE

KTO Eski Başkanı Hasan Ali Kilci cezaevinden çıktıktan sonra oğulları ile birlikte işine gücüne bakıyor. Bugünlerde fokur fokur kaynayan KTO kazanından da mümkün olduğunca uzak durmaya çalışıyor. KTO’ya yönelik kulis çalışmalarının içine arkadaşları ara ara O’nu sokmak istese de mesafeli durmaya özen gösteriyor.

Kilci’ye yeni bir görev verilmiş. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun on gün kadar önce yapılan genel kurulunda KTO eski başkanı Kilci Denetim Kurulu üyeliğine seçilmiş.

DEİK rahmetli Özal’ın talimatıyla kuruldu ve 1987 başında faaliyete geçti. DEİK’in başında TOBB Başkanı var... 26 kişilik yönetim kurulundan 9 kişilik bir icra kurulu seçiliyor. 5 kişilik denetim kurulu ve şeref kurulu da var... Yönetim Kurulu’ nda KAYSO Başkanı Mustafa Boydak’ın adını gördüm. Kilci’nin yanı sıra denetimde MÜSİAD kökenli Ömer Cihad Vardan, TUSKON kökenli Mustafa Koca, eski başkanlardan Şaban Baş ve Özcan Tülümen de var. Yeni görevinde Kilci’ye başarılar diliyorum.

Bu arada Anayasa Mahkemesi bugün TOBB ve bağlı odalarda iki dönem görev yapan başkanlarla ilgili kararını açıklayacak. Önceki gün de yazdığım gibi kararın daha önce TESK’e bağlı odalarla ilgili verilen hükümden hareketle kanunun iptali şeklinde olacağını zannediyorum. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun beklentileri de bu yönde... AYM’nin iptal kararı halinde Kilci’nin Oda başkanlığına adaylık için hukuki hiçbir engeli kalmaz. Daha önce,“KTO defterini kapattım” diyen Kilci’nin böyle bir durumda ne yapacağını da hep birlikte görürüz.