VELİ ALTINKAYA


KTO MECLİSİNDE GÖRDÜKLERİM

KTO MECLİSİNDE GÖRDÜKLERİM


Meslek örgütlerinin veya belediye meclislerinin toplantılarını uzun süredir takip etmiyorum... Aslında zamanı olan genç meslektaşlarımız için, büyükşehir ve ilçe belediye meclisleri ile KTO, KAYSO gibi meslek örgütlerinin meclis toplantıları “haber deposu” gibidir.

Tabi, genç meslektaşlarımız bu toplantıları takip ederken, ellerindeki cep telefonları ile oynamak ya da yanlarındaki arkadaşları ile konuşmak yerine, gündemi “adam gibi” takip ederlerse...

KTO meclis toplantılarının yapıldığı salona epey zamandır girmemişim. TOBB Başkanımızın adını taşıyan salonda başkanlık divanının oturduğu yerin sol tarafına bir kürsü daha yapılmış. Burada da yönetim kurulu üyeleri oturuyor. Yeni gördüm.

Meclis Başkanı Mehmet Filiz, Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, KTO bürokratları ve meclis üyeleri  beni toplantıda görünce şaşırdılar. Önce “hayırdır”, sonra da “hoşgeldin” dediler.

Özel bir neden yoktu. KTO meclisini takip etmek istedim o kadar. İnşallah KAYSO’nun önümüzdeki ay yapılacak ilk meclis toplantısını da takip edeceğim.

KTO Meclis Başkanı Mehmet Filiz nezaketli ve demokratik bir yaklaşımla oturumu yönetti.

KTO meclisinde söz alan hatiplerin ağırlı bölümü “amacımız siyaset yapmak” değil diye başladıkları sözlerinde “bal gibi” siyaset yapıyor. Aslında herkes kimin neyi niçin söylediğini iyi biliyor.

Meclis ve yönetim kurulu başkanı ile birlikte üyelerin hakim kısmının ortak ve haklı bir tepkileri var... Meclis’e katılımın yetersizliği... 98 kişilik KTO meclisinde her iki başkanın ifadesi ile 50-60 aralağında meclis üyesi oturumlara katılıyormuş.

Toplantıya katılmamayı alışkanlık haline getirmiş meclis üyelerinin, istifa etmesi, ya da mevzuat uygulanarak düşürülmesi yerinde olur. Kayserili tüccar bu isimleri laf     olsun diye seçmedi ya.

   Maalesef bu gibi yapılarda meclis üyesi ya da meslek komitesi üyeleri ilk günlerdeki gibi heves ve heyecanlarını korumuyor...

KTO Başkanı Hiçyılmaz toplantının sonunda soruları cevaplandırırken ilginç bir örnek verdi... Müthiş bir sitem...

Meslek komitesi toplantılarını KTO uzun süredir üyelerin de katılımıyla yapıyormuş. Ayda bir yapılan 40 meslek komitesinin toplantısına sadece komite üyeleri değil, o grupta üye olan yüzlerce isim de davet ediliyormuş. Bu toplantılarda yapılan konuşmalar, talep ve sorunlar kayda alınıyor; daha sonra birleştirilerek Yönetim Kurulu’na sunuluyormuş...

Öne çıkan en temel konu çekle ilgili son düzenlemeymiş. Sayın Hiçyılmaz diyor ki: “ Üyelerimizden gelen şikayet ve sıkıntıların arttığını görünce bankaların ortak kuruluşu olan Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü’nü Kayseri’ye davet etti. 12 bin üyemize de bu amaçlı bir toplantı yapacağımızı duyurarak davet ettik. Maalesef toplantıya 40 kişi katıldı...”

Üye, odasına sahip çıkmazsa, yönetimden, meclisten hiçbirşey bekleyemez...

Toplantıda Oda’nın ekonomi danışmanlığını yapan Dünya Gazetesi yazarlarından  Prof. Dr.Ömer Faruk Çolak’a görsel olarak bağlanıldı. Hoca dünya ve Türkiye’deki son ekonomik göstergelerle ilgili bilgiler verdi. Üyelerden Hüseyin Tekin bu bilgilere bir şekilde isteyen isimlerin ulaşabileceğini belirterek, daha çok kendilerine yerel ithalat, ihracat, üretim vs gibi konularda bilgi verilmesi gerektiğini söyledi. Sanırım bundan sonraki toplantıda böyle bir sunum yapılacak.

KTO meclis toplantısında en çok ilgimi çeken konu  “Çarşı” dediğimiz Cumhuriyet ve Cami Kebir mahallelerinden oluşan bölgede durağanlaşan ticareti hareketlendirmeye yönelik görüş ve çalışmalardı. Hüseyin Tekin, “Çarşı’ya Gecekondu AVM” yapacaksınız, derken, Başkan Hiçyılmaz ise üç anket ve 30’un üzerinde toplantı yaparak bir dizi proje geliştirdiklerini belirtti. Bunun ne olduğunu da izin verirseniz yarın irdeleyelim.

 

00- KTO ve Büyükşehir Belediyesi “çarşı” için yeni bir proje geliştiriyormuş.

00- Başbakan Yardımcısı Akdoğan’ın Kayseri’den aday olma ihtimali % bir bile değilmiş.

00- MÜSİAD başkanlığına, Derneğin kurucu Başkanı Merhum Ahmet Olgunharputlu’nun oğlu “KTO Yönetim Kurulu Üyesi” Nedim Olgunharputlu seçilmiş.

00-MHP’de yeni il başkanının kim olacağı sorusu bir-iki güne kadar cevap bulacakmış.

00- AK Parti il kongresinde önde oturan ak saçlı, iri-yarı ismin seçilecek sıradan adaylığı kesin gibiymiş.

00-  Öğrencilere takdirname vermeyi unutan okul müdürü hakkında ne işlem yapıldığı merak ediliyormuş.

 

BU MÜDÜRÜN REFERANSI KİM?

   Dünkü manşetimizden sonra inşallah idari soruşturma açılmıştır. Talas’ta bulunan 75. Yıl Muhibe Germirli İlk Öğretim Okulu’nun 4. sınıf öğrencileri takdir ve teşekkürnamelerini alamıyor. Bakanlığın eski yönetmeliğinde 4. sınıflara takdir ve teşekkür yokmuş. Bakanlık yönetmelik değişikliği yaparak 4. sınıflarda da hak eden öğrencilere takdir-teşekkürlerinin verilmesini hükme bağlamış. Ama bu okulun müdürünün bundan haberi yok. Okullar kapanıyor, takdir alması gereken bir öğrenci alamayınca Milli Eğitim’e gidiyor; Şube Müdürü, okul müdürünü arıyor. Bunun üzerine Müdür yönetmeliğe bakma ihtiyacı hissediyor. Bahane olarak da velilere ellerinde takdir-teşekkür belgesinin kalmadığı mesajını gönderiyor. Bu müdürü buraya kim atadıysa ( referans olduysa) yazık.