VELİ ALTINKAYA


KREDİ MEVDUATTAN FAZLA

KREDİ MEVDUATTAN FAZLA


2011 yılı itibariyle Kayseri'de 8 milyar 062 milyon 246 bin lira kredi kullanılmış. Bu eski parayla 8  katrilyon demek...Buna karşın toplam mevduat ise 6 milyar 991 milyon 640 lira...Kullanılan kredi mevduattan yüzde 20 kadar daha fazla...

Gayri nakdi kredilerin (teminatlar vs) toplamı ise  bir milyar 472 milyon 603  bin lira...

Nakdi kredilerde Kayserililer toplam kredinin neredeyse üçtebirini İş Bankası ve Ziraat Bankasından kullanıyorlar.İş Bankası'nın kullandırdığı kredi 1.2 milyar, Ziraat'ınki ise 1.1 milyar lira...Bu iki bankayı 917 milyon lira ile Halkbank, 893 milyon lira Garanti, 679 milyon lira Akbank, 518 milyon lira Finans Bank, 503 milyon lira ile  Vakıflar, 410 milyon lira ile Yapı Kredi,366 milyon lira ile TEB,222 milyon lira ile Şekerbank çve 1.2 milyar lirada diğer bankalar takip etmiş.

Kayserililer mevduatta daha sağlamcı davranıyorlar. Mevduatlarda belli bir limit TMSF'nin teminatı altında biliyorsunuz.Bu cihetle olsa gerek Ziraat Bankası mevduatda ilk sırada...Yaklaşık 1.5 katrilyonluk bir mevduat var bu bankamızda...Ziraat'ı 918 milyon lira ile İş Bankası takip ederken 3. sırada ise bir başka kamu bankası olan Halk Bank var. Bu bankadaki mevduat ise 754 milyon lira... Diğer bankalar ve yatan mevduatlar ise şöyle.: Garanti 563 milyon lira, Finans Bank 437 milyon lira, Akbank 419 milyon lira, Türkiye Finans 332 milyon lira, Vakıflar 304 milyon lira, Denizbank 299 lira, TEB 219 milyon lira ve diğer bankalar ise 1 bir milyar 243 milyon lira...

Gayrinakdi krediler, yani teminat mektubu ve diğer kridelerdeki toplam rakam ise 1.47 milyar lira. Bunda da ilk sırada 295 milyon lira İş Bankası, diger bankalar ise Halk (143) Finans Bank (131)Garanti (107), Yapı Kredi (106) Akbank (100),Türkiye Finans (82), TEB (70),Denizbank (65),Şekerbank 48 ve diğer bankalar ise 322 milyon lira...

Mevduatda Ziraat Bankası'nın, kredilerde ise İş Bankasının ilk sırada olması Kayserililer'in daha çok sağlamcı” davranmalarının bir göstergesi. Şüphesiz bu iki bankanın tüm kalemlerde ilk iki sırayı paylaşması Kayseri şubelerindeki hizmetler ve yaygınlığın da payı var.Geçtiğimiz yıllarda Kayseri'de mevduat, kredilerin daha üstündeydi; ama, son yıllarda kredilerin mevduatı geçiyor olması da bana göre anlamlı ve araştırmaya değer.

 

MİLLETVEKİLİ KİMİ DESTEKLER?

CHP 3 Haziran'da il kongresine gidecek. Partide dört adaylı bir yarışın olacağını ve kimin ne zaman adaylığını açıklayacağını haftabaşında yazmıştım.

    Şimdilik dört adaylı gözüken sürecin seçime ramak kala üçe düşebileceğini zannediyorum.Henüz  isimlendirmek için erken; ama, bu yarışın daha çok iki aday arasında geçeceğini öngörüyorum.Bu arada partinin etkin isimleri, ikili görüşmelerinde adaylara rakiplerini suçlayıcı cümlelerden kaçınmaları telkininde bulunuyor. Bana görede doğru bir telkin. Bu arada merak ettiğim bir soru var.Muhtemelen cevabını kongreye yakın buluruz.Milletvekili Kulkuloğlu acaba bu adaylardan hangisine yakın duruyor.Hatta geçtiğimiz kongrede olduğu gibi aleni destek verecek mi yoksa Kim kazanırsa o benim il başkanım” diyerek tarafsız mı kalmaya calışacak?..

Vekil il başkanı atama sürecinde Sadık Atilla ve Mustafa Ayan isimlerini dillendirmişti. İl Başkanı Gülsoy ise aday olmayacak gibi” duruyordu.Geçtiğimiz hafta milletvekili ile Ankara'ya gidip geldikten sonra aday olma kararı aldı. Kulkuloğlu'nun bu süreçte tarafsız kalmayacağını bir adaya aleni destek vereceğini sanıyorum.

 

Mış… Miş… Muş…

00- İstanbul'da hayatını kaybeden motosiklet tutkunu genç yönetmen Kayseri'de toprağa verilmiş.

00-KTO'da Kilci'nin istifası ile birlikte uzun süredir toplantılara katılmayan çok sayıda meclis üyesinin üyeliği de düşürülmüş.

00- Büyükşehir Belediyesi'ne İstanbul'dan bir ödül daha gelmiş.

00-Mustafa Ayan'ın bu gün, Sadık Atilla'nın ise yarın partide düzenleyeceği basın toplantısı ile il başkan adaylığını açıklaması bekleniyormuş.

00-ERÜ'de rektörlük seçimi Haziran'ın ikinci haftasında yapılacakmış.

00-Dünya Bankası direktörleri ilkkez geldikleri Kayseri'yi beğenmiş.

 

KTO'DA YENİ

DÖNEM

  Ticaret Odası Kilci'nin istifası ile yeni başkanını seçti. Mehmet Asaf Mehmetbeyoğlu uzun süredir KTO'da meclis üyeliği, yönetim kurulu üyeliği ve başkanvekilliği yapıyordu. Şimdi en az önümüzdeki altı ay Oda'nın başkanlığını yapacak. Sonrasını kestirmek çok zor. Muhtemelen Mehmetbeyoğlu ekibiyle yeniden Oda'ya aday olacaktır.

        Asaf Bey TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun çocukluk arkadaşı. Bu manada Rifat Bey'in  Hasan Abi'ye verdiği desteği aynı şekilde arkadaşına vereceğinden de şüphem yok...