VELİ ALTINKAYA


KÖYLERİN KURTULUŞU

KÖYLERİN KURTULUŞU


Dün köylerimizle ilgili bazı tespitlerde bulunmuştum. İlçelerin önemli bir bölümü de köylerden farklı sayılmaz.

Belediye başkan adayları ilçe ve köy gezilerinde daha çok şu konuları çözeceklerini söylüyor.:

- İçmesuyu (fiyat-yenileme)

- Kanalizasyon

- Yol(asfaltlama)

- Sosyal tesis (Spor sa

   lonu,eğitim merkezleri)

- Yöresel satış alanları

- Kapalı semt pazarları

- Toplu taşıma

- Park ve mesire alanları

- Hayvancılık ürünleri

   toplama merkezleri

Genel olarak her ilçe ve büyük mahalleler için talep edilen ve vaad edilen istekler böyle. Bunun dışında Develi ve Tomarza için kabak çekirdeği, Yahyalı için buzhane gibi lokal öneri ve vaadler de var...

Bunların hepsi kararlı bir irade ile yapılabilecek şeyler.

Başkan Özhaseki’nin de ifade ettiği gibi Kanun bunların yapımı için bütçeden belli bir oranda payda ayırmış. İstense de, istenmese de bunlar yapılacaktır.

Ancak Kayseri’nin taşrasının ebedi kurtuluşunun yolu kesinlikle sulama projelerinden geçiyor...

Elbette bu iş belediye bütçesiyle yapılacak birşey değil. Merkezi bütçeden, yani DSİ bütçesinden ödenek ayrılması gerekiyor.

Yıllardır bunu çok dillendirdik. Ama,  Kayseri’nin sulama projelerinin bitirilmesi için 2-2.5 milyar liralık bir kaynak lazım. Bu da şimdilik mümkün değil.

Bakın 110 bin hektarlık alanı sulayacak olan Yamula Barajı’nın yanılmıyorsam 30 bin hektarlık alanı Kayseri topraklarını ilgilendiriyor. Bahçelik Barajı sulaması 48 bin, Develi 2. merhale projesi (Gıcık Tüneli ve devamı) 35, Sarıoğlan Barajı ise 6 bin hektarlık alanı sulayacak...

Bütün bu rakamlar ekile-dikilebilir Kayseri topraklarının neredeyse yarısında sulu tarıma geçilmesi demek...

Sanıyorum Sarıoğlan sulaması ile ilgili 3 bin hektarlık alanda eski kanallarla bu iş yapılıyor. Gıcık Tüneli’nde cazibe ile sulanan çok az bir alan var. Yamula’nın sulamasına dair 6 bin hektarlık bir alanda proje yapım çalışmaları sürüyor. Bahçelik’te ise bildiğim kadarı ile kanallara yönelik ciddi bir çalışma yok...

Eğer bu  sulama projelerini  peyderpey hayata geçirebilirsek Kayseri’nin  ilçe ve köylerini o zaman kurtarırız.

Gençler 850 liralık asgari ücret almak için şehre gelme ihtiyacı hissetmez. Eğer gözünün önüne bakar ve babasından kalan 10-20 dönüm arazide meyve-sebze-bakliyat ve hububat üretimi yaparsa emin olun OSB’de çalışanlardan çok daha iyi şartlarda  halat sürer...

Tabi sadece elde edilecek gelir yetmez. Dün de ifade etmeye çalıştığım gibi asgari eğitim ve sağlık hizmetlerini de bu insanlara götürmemiz gerekir.

Bu miktarda bir yatırımın kısa sürede gerçekleşmesi asla mümkün değil.

Ama mutlaka merkezi hükümete baskı yaparak bir yerden başlamamız gerek. Bahçelik de olabilir. Develi 2. Merhale Projesi de...

 

KTO’YA İKİ YENİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ

Ticaret Odası’nda iki üyelik boşalmıştı. İlhan Miraboğlu, önceki hafta yeni bina kiralama tartışmalarını gerekçe gösterip, istifa etmişti. Ahmet Mercan’ın da Meclis Üyeliği’ne esas şirket temsilinde sıkıntı vardı. Yapılan şikayet üzerine Mercan’ın meclis üyeliği dolası ile yönetim kurulu üyeliği de düşürülmüş oldu.

Bu iki ismin ayrılmasından sonra KTO yönetimindeki bazı kişiler yedekteki 10 ismin eşit oy aldığını belirterek, kura çekilmesi gerektiği görüşünü ortaya attı.

Biz dün bu sütunda yazdığımız yazıda “Seçim Kurulu yedek listeyi yaparken, 1-2-3 ve vs. diyerek eşit oy alınmış dahi olsa, bir sıralama yapmış ise ileride doğacak sıkıntılara karşı Seçim Kurulu’ndan da görüş almak doğru olur sanırım. Aksi takdirde tartışma bitmez” demiştik.

Odalar Birliği ile KTO’nun yazılı görüş sorması üzerine aynı doğrultuda talimat vermiş. “Yedekler eşit oy almış dahi olsa, askıya çıktığında tarafların Seçim Kurulu’ndaki sıralamaya itiraz etmesi gerekirdi” demiş. Bu karar üzerine 1. yedek Serkan Topsakal ve 2. yedek Bahri Coşkun dünkü yönetim kurulu toplantısına davet edilmişler.

00-Sandığa gitmeye  47 gün kala adaylar hergün sahadaymış.

00- AK Parti Kocasinan Adayı Çelik engellilere her konuda yardım edeceklerini söylemiş.

00- CHP Büyükşehir Adayı Çilsal sosyal projelerinin vatandaştan büyük ilgi göreceğine inanıyormuş.

00-CHP Parti Meclisi Talas için Mustafa Arslan ve Bülent Hodul’dan biri için henüz karar vermemiş.

00- AK Parti ve MHP’de meclis üyeliği için sancılı bekleyiş sürüyormuş.

00-MHP Hacılar adayı ilçe için 25 proje açıklarken, İl Başkanı Eke yaptığı konuşmada AK Parti’ye 3-Y üzerinden yüklenmiş.

SANCILI
BİR HAFTA

Şimdilerde de AK Parti’ de ciddi oranda, MHP’de ise kısmen, meclis üyeliği konusu sancılı geçiyor. Duyumlarıma göre AK Parti İlçe Teşkilatları geçtiğimiz cuma gününe kadar kendilerine başvuran meclis üyelerini ve öneri listelerini İl başkanlığına sunmuş. MHP’de de benzeri bir süreç işliyor. Yine duyumlarıma göre AK Parti Melikgazi’de resmen başvuran 120 kişiye (başvurmadan beklenti içinde olanlar da var) ulaşmış.YSK kararına göre partiler  aday listelerini  haftaya bugün mesai bitimine kadar ilgili seçim kuruluna sunacak. Anlayacağınız sancılı bekleyiş bir hafta daha devam edecek.