VELİ ALTINKAYA


KOSGEB, KAYSERİ´Yİ SEVMİYOR MU?



Bu satırlara KOSGEB´in itiraz edeceği kesin. Erdal?Çınar´dan sonra KOSGEB, Kayseri´ye yeni bir isim atadı. Çınar, Kayseri´de çok uzun süre kalmıştı. Değişiklik oldu. Bunlar bürokraside olağan türden.
Bürokrat, mevzuat çerçevesinde görev yaptığı il´e en iyi hizmeti vermekle mükellef. KOSGEB? Kayseri´de istihsal ve istihdama ne kadar katkı vermişse, o kadar hayırlı iş yapmış demektir.
Bürokratlar, elbette ?eksik´ iş yapmayacak. Ama gerçek veya tüzel kişilerin hizmet beklentilerinde önlerine de ?engel´ koymayacak... Engelci bürokrat kendisini zora sokmaz; ama, ülkesine, görev yaptığı şehre kötülük etmiş olur.
Asla önyargılı değilim. Ama, Kayserili işletmelerin KOSGEB´den, ORAN´dan veya bir başka kamu kuruluşundan daha fazla destek görmesini istiyorum... Niye? Daha fazla istihdam, daha fazla üretim için?
Bakan Elitaş´a da ulaştığını bildiğim, bir mektup geldi. O mektubu noktasına dahi dokunmadan aktarmak istiyorum. KOSGEB´in cevabını da yayınlamaya hazırım. İşte o mektup:
?Son başvuru tarihi 30. 11.2015 olan KOSGEB Kobi Proje Destek Programına Kayseri´den yaklaşık 100 civarında KOBİ düzeyinde firma başvurmuştur.
Görevlerinin proje eklerini incelemek ve düzeltilmesini sağlamak olan KOSGEB uzmanları firmalara hiçbir eksiğini bildirmeksizin bu projelerin içerisinde sanki eksikler varmışçasına projeleri reddetmişlerdir. Hatta bazı projelerde önce eksik olmadığına yönelik rapor hazırlayıp ve firmaya eksiğinin olmadığını belirttikten birkaç gün sonra raporu tekrar düzenleyip eksik olmamasına rağmen eksik varmış gibi göstererek projeyi reddetmişlerdir.
Bütün bu önce kabul ve sonra ret kararlarının altında firmanın bağlı olduğu KOSGEB uzmanının ve KOSGEB bölge müdürünün onay imzaları mevcuttur.
Bu şekilde yaklaşık 85 firmanın proje dosyası daha Ankara´da yapılacak kurulda değerlendirme şansı verilmeden Kayseri firmalarına ve dolayısıyla Kayseri´ye ceza verircesine haksız sebepler öne sürülerek destek alması engellenmiştir.
Bölge Müdürü ile görüşmemiz esnasında bize bu projenin aklına yatmadığını ve projeyi beğenmediğinden dolayı firma projelerini onaylamadığını beyan etmiştir. Fakat KOSGEB´e bütün illerden çok sayıda firma ihtiyaçları karşısında başvurmuş ve değerlendirme aşamasında Ankara´da yapılacak kurul kararını beklemektedir.
Bundan yaklaşık 6 ay evvel aynı kapsamda bir çağrı yapılmış ve başvuran firmaların tamamına yakını Ankara´daki kurula gönderilmiş. Kurulda yaklaşık 45 firma destek almıştı.
Firma başına hibe tutarı üst limiti 150.000 TL olan programa firmalar kendi ihtiyaçlarına göre başvuru yapmaktadırlar ve kurul kararına göre destek almaktadırlar. Bir önceki çağrıda firmalar ortalama 70.000 TL hibe almışlardı ve bu paralarla ihtiyaçlarını karşılamışlardı.
Firmalarımızın aynı oranlarda destek alacağını varsayarsak ki, geçen çağrıya göre daha büyük bütçe olduğunu da bilerek daha iyi oranda ve daha fazla firmanın yararlanacağını düşünmekte idik, Kayseri´nin dosyalarının kurula gönderilmemesinden kaybı yaklaşık 4-6 Milyon TL civarındadır.
Zaten gelişmiş olarak kabul edilen Kayseri birçok destek programından yeterince faydalanamamaktadır (ORAN Kalkınma Ajansı, Tarım destekleri vs.) Faydalanabileceği nadir sayıdaki destek programından da böylesine Kayseri´ye düşmanca ve cezalandırırcasına yapılan keyfi uygulamalar ile uzak tutulmak istenmektedir.
3624 sayılı KOSGEB Kuruluş Kanunu´nun 1. maddesinde KOSGEB´in kuruluş amacının, Ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük ve orta ölçekli işletmelerin payını ve etkinliğini artırmak, rekabet güçlerini ve düzeylerini yükseltmek olduğu belirtilmektedir. Aynı Kanunun 4. Maddesi ise, işletmelerin yatırım, üretim, yönetim ve planlama konularında bilgi ve beceri yönünden güçlenmeleri ve gelişmelerini sağlamak, işletmelerin pazarlama sorunlarına çözümler aramak; işletmelerin yurt içi ve yurt dışı pazarlarda rekabet edebilir düzeye gelmelerini teminen gerekli çalışmaları yürütmek ve konuya ilişkin danışmanlık hizmetlerini en verimli bir biçimde organize etmek KOSGEB Başkanlığının görevleri arasında sayılmaktadır.
Bu kapsamda, kuruluş amacının KOBİ´lere kendilerini geliştirme konusunda yol göstermek, eksikleri konusunda bilgi vermek ve yardımcı olmak olduğunu düşündüğümüz KOSGEB Kayseri Merkez Müdürlüğü´nün firmaların hatalarıyla ilgili olarak irtibata geçip bilgi vermek ve eksikliklerini düzeltmeleri konusunda yol göstermek yerine, bu hataları gerekçe göstererek projelerin değerlendirme komisyonuna dahi gönderilmeden daha baştan reddedilmesi mezkûr Kanun´un ruhuna ve temel amacına aykırıdır. Öte yandan, Firmalarla irtibata geçilmeden evrak eksikliği nedeniyle başvuruların reddedilmesinin ve KOBİ´lerle uzmanlar arasındaki bağın zayıflamasının Hükümetimiz tarafından açıklanan KOBİ´lere desteklerin artırılması yönündeki politikayla da ters düşmektedir.
Sonuç olarak, hiçbir geçerli sebebe dayanmadan proje başvurularının reddine ilişkin KOSGEB Kayseri Merkez Müdürlüğü işleminin incelenerek kaldırılmasını ve projelerin hak ettiği şekilde değerlendirmeye alınması hususunda kamuoyu oluşturarak Kayseri´ye yapılan haksızlığın düzeltilmesinin sağlanmasını arzulamaktayız.?


17 OCAK 2016 KAYTV HABER paylaşan: kaytv