VELİ ALTINKAYA


KIRMIZI PLAKA HESABI

KIRMIZI PLAKA HESABI


Milletvekilleri renk vermesede bir süredir ses dinliyor.

Kırmızı plakalı araca binenler ya  mevcudu korumak ya da daha lüks, yani Mercedes marka kırmızı plakalara binme hesabında. Hele hele milletvekilliğinin son döneminde olanlar “Nasıl olur da bir kırmızı plaka kaparım” hesabında.

 Anayasa’nın 94. maddesine göre TBMM Başkanı için başvurular dün başladı. Başvurular cuma günü saat 24.00’a kadar devam edecek. Dört, belki de beş adaylı bir başvuru bekleniyor. MHP ve CHP’nin kendi adaylarını çıkartması kesin. BDP aday çıkartır mı bilmiyorum. Ama AK Parti’nin bir gerçek aday, bir de olumsuzluk halinde aday için başvuru yaptırması bekleniyor.

Anayasaya göre meclis başkan adaylarını parti grupları gösteremiyor. Milletvekilleri kendi iradeleri ile başvurur. Ama bunun böyle olmadığı, genel başkanların irade ve talimatları ile bu adaylıkların gerçekleştiğini herkes bilir.

Koalisyon dönemlerindeki özel pazırlıklar hariç, meclis başkanları genellikle TBMM’nin en büyük  grubundan olur. Bu durumda yeni başkanın da AK Partili olacağı kesin.

Cemil Çiçek’in yeniden devam etmesi büyük ihtimal gibi. Çok sayıda milletvekilinin adı meclis başkanlığı için geçiyor. Hayati Yazıcı, Nimet Baş, Kayserili Burhan Kuzu ve Mustafa Elitaş’ın adı da Meclis başkanlığı için konuşuluyor. Elitaş’a çok ihtimal vermem; ama, Kuzu belki olabilir. Keşke olsa.

Meclis başkanlığı için ilk tur seçimler haftaya salı günü. Çiçek’in görevi 4 Temmuz’da doluyor. İlk iki turda 367 aranıyor. AK Parti adayının bunu yakalayabilmesi zor. Üçüncü turda 276’nın üzerindeki  oyla yeni başkan seçilecektir.

 Meclis başkanlığından çok başkanlık divanı ve partilerin grup başkanvekilleri ve komisyon başkan ve üyeliklerine yapılacak seçimleri irdelemeliyiz.

Bu konudaki ilk yazıyı galiba nisan sonu gibi yazmıştım. Bakan hariç  Sadık Yakut Meclis Başkanvekili, Mustafa Elitaş Grup Başkanvekili... Şahsi arzum bu iki ismin en azından mevcudu koruması. Mümkünse kırmızı plakalarını daha da büyütmeleri. Başbakanın önümüzdeki birkaç ay içinde birkaç kişilik bir Kabine revizyonu yapacağını sanıyorum. Zor ama inşallah bizimkiler böyle bir revizyon yer alır. Mevcut koltuklarını korurlarsa zaten böyle birşey mümkün değil. Başbakan ne kadar dikkate alır bilmiyorum, ama diğer şehirlerin milletvekilleri ve lobilerinin Kayserililerin aktif görevleri nedeniyle karnının ağrıdığını biliyorum. Bu Kabine’de ikinci bir Kayseri milletvekilinin görev almasını hep engelliyor.

Yakut da, Elitaş da Meclis’ teki görevlerini çok iyi yapıyorlar. Mevcut koltuklarını eminim koruyacaklardır. Sonrası...Zor gibi.

Cuma günü AK Parti grubu bu seçimleri yapacak. Hayırlısı olsun.

YEŞİL, MAVİ VE SARI

 Pancar Kooperatifi üyesi çiftçiler bugün sandık başına gidiyor. Üç liste var. Hüseyin Akay’ın listesi pancar yeşili, Ahmet Gökçe’nin listesi mavi, Mahmut Çeçen’in listesi ile sarı...

Çiftçinin  Kooperatifine, dolayısıyla fabrika ve ortaklıklarına sahip çıkmak için mutlaka sandık başına gitmesini bekliyorum. Çiftçinin iradesine hepimiz saygı duymak zorundayız. Üç adaylı yapıdan sonra, 8-10 bin, 4-5 bin ve 3-4 bin arası bir oy dağılımı olacağına inanıyorum.

 Yaklaşık 1.5 yıldır görevde bulunan Kayyum Heyeti Hükümetin de katkısı ile ekonomik olarak uçurumun eşiğindeki Şeker Fabrikası ve ortaklıklarını neredeyse batmaktan kurtardı. Fabrika ve ortaklıklarının bugün için ekonomik manada tamamen düze çıktığı söylenemez; bu fabrika bir daha ekonomik sıkıntı ve yönetim zaafiyeti yaşarsa ayakta zor kalır. Çiftçinin bunları bizden daha iyi göreceğinden şüphem yok.

Yine söylüyorum çiftçinin iradesi başımızın taçıdır.  Yeşil, mavi, ya da sarıdan hangisi sandıktan çıkarsa bize (herkese) düşen onlara yardımcı olmaktır. Çiftçinin  bugün yapılacak seçimlerde siyasi mülahazaların ötesinde fabrika ve ortaklıklarının geleceğini, yani kendi geleceğini düşünerek oy kullanması gerekir. Yani çiftçi oy verirken adayların siyasi görüşüne değil, fabrikayı iyi yönetip yönetemeyeceğine bakarak hüküm vermelidir. Kongrede  görevli kamu çalışanlarının da haktan şaşmayacaklarına olan inancım tamdır.

Mış… Miş… Muş…

00-Pancar Kooperatifi için üç liste bugün çiftçilerin huzuruna çıkıyormuş.

00-AK Parti yönetimi cuma mitingini ayrıntılı olarak masaya yatırmış.

00- İktidar ve muhalefet milletvekilleri kırmızı plaka heyacanı yaşıyormuş.

00-Kayseri’den iki vali yardımcısının da aralarında yer alması beklenen kararname iki haftaya kadar yayımlanacakmış.

00- İGM üyeleri yeni dönemde Büyükşehir meclisinde yer alacak şekilde listelerde bulunmak istiyormuş.

00-Akil’lerin yarın Başbakan’ a sunacağı raporda Kayseri, ayrı ve özel bir başlıkta yer alacakmış.

00-Mazakaland’ın açılmasından sonra AHD’de diğer tesisler de bitmek üzereymiş.

ANADOLU

HARİKALAR DİYARI

 Anadolu Harikalar Diyarı’na henüz gitmedim. Eğlence parkı Mazakaland açıldı. Hayvanat bahçesinin müdavimlerinin bir bölümü gelmişti.Yolda olanlar da var. Buz pateni yapılan alan su gösterileri yapılacak alanda çalışmalar bitmiş. Galiba gölet ve ortasındaki sosyal alanlarda da son aşamaya gelindi. Başkan Özhaseki ramazan öncesi AHD’yi tamamen hizmete açmak istediklerini söylüyor. İnşallah olur. Bu arada trafik akışını düşünerek Kumarlı Mimarsinan Kavşağı arasındaki raylı sistem çalışmasını hızlandırmak gerek. Arif Emecen’in buraya yoğunlaştığını gözlüyorum. Ama, daha fazla ekiple yoğunlaşılmalı. Anadolu Harikalar Diyarı’nın özellikle sonbaharla birlikte Kayseri’nin yeni cazibe merkezi olacağından şüphem yok...