VELİ ALTINKAYA


KIRGIZİSTAN İZLENİMLERİ

Gündem - Veli Altınkaya


Gazeteciler Cemiyeti Basın Vakfı ve Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu heyeti olarak Kazakistan´da ayrılma vaktimiz gelmişti. Karayoluyla yaklaşık 500 Km mesafedeki Kırgızistan´ın başkenti Bişkek´e geçecektik. Ancak, ülkede bulunan ?hız kısıtlamaları´ nedeniyle bu yolu 8 saatte ancak kat edebildik.

Türk Dünyası 3. Gazeteciler Şurası ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu 54. Başkanlar Konseyi´ne katılmak üzere gelen meslektaşlarımız, Cumhuriyetimizin 94. Kuruluşunu verdikleri mesajlarla Kazakistan´da kutladılar. Zaten Türk Dünyası Gazeteciler Şurası Cumhuriyet Bayramı´na denk gelmişti. Bu toplantıda, Türk Dünyası´nda gazeteciler başta, her manada dayanışmanın altı çizilirken, Anadolu insanının Büyük Atatürk liderliğindeki bağımsızlık mücadelesinin sonucu olan cumhuriyetin ilanına da vurgular yapılmıştı.

/resimler/2017-11/3/1526587375349.jpg

Uzun bir yolculuktan sonra, Kazakistan´ı çıkmadan ellerimizdeki şanlı bayrağımız ve TGF flamaları ile toplu bir fotoğraf vererek  ata yurdumuzun uçsuz-bucaksız bozkırlarında cumhuriyetin erdem ve kazanımlarına yönelik mesajlar verdik.

 

FETÖ´NÜN ETKİLİ OLDUĞU ÜLKE

Uzun bir yolculuktan sonra Bişkek´e ulaşmıştık? Otele yerleştikten hemen sonra akşam yemeğimizi yemek için Taksim adında Hataylı bir işletmeci Ali İflazoğlu´nun sahibi olduğu Taksim Lokantası´na gittik? Burası fevkalade lüks bir şekilde dizayn edilmişti.  İşletme sahibi ikili sohbetimizde FETÖ yapılanmasına hakaret vari söylemlerde bulundu? Daha sonra kısa bir araştırma yaptığımızda ise farklı bir fotoğraf karşımıza çıktı? Bu işyerinin ikinci şubesi 15 Temmuz sonrasında açılmıştı. Açılışa son kararname ile merkeze alınan Bişkek büyükelçimizle birlikte FETÖ´nün Kırgızistan İmamı da katılmıştı. Tabi büyükelçinin FETÖ´nün Kırgızistan İmamı ile böyle bir açılışa katılması doğrusu manidardı. İkili konuşmada FETÖ yapılanmasına hakaret eden Ali İflazoğlu´nun FETÖ imamına işyerini açtırması manidardı.

/resimler/2017-11/3/1527443938924.jpg

Yeri gelmişken belirtelim; FETÖ yapılanmasının dünyada en etkili olduğu ülkelerin başında Kırgızistan geliyor. Ülkede siyaset kurumu ve bürokrasi neredeyse FETÖ okullarından mezun isimler tarafından kuşatılmış durumda. Hatta ülkeyi perde önünden ve arkasından ?Sebat´ adı verilen FETÖ okullarından mezun olmuş bu yapı yönetiyor dersek, abartılı bir hüküm vermiş olmayız. Kayserili hemşerilerimiz bilir; 15 Temmuz öncesinde FETÖ´nün Kayseri İmamı olan Sıtkı Baş da bu ülkeye kaçmıştı.

 

MANAS ÜNİVERSİTESİ

Kırgızistan´a Mayıs 2013´te gitmiştim. Dönemin Talas Belediye Başkanı ve bir heyetle gitmiştik ülkeye. Kayseri Talas ile Kırgızistan´ın Talas şehri kardeşti ve bu çerçevede ülkeyi  boydan boya gezmiştik adeta?

Kırgızistan 6 milyon nüfusu olan bir ülke. Başkent Bişkek´in nüfusu ise 1 milyon civarında? Ülke fakir. Daha doğrusu ülkede yaşayan insanların önemli bir bölümü fakir. Asgari ücret aylık 75 dolar gibi? Bir profesör maaşı ise 200 dolar civarında. Ülkede üretim neredeyse yok denecek gibi. Yiyecek-içecek işletmeleri ile diğer işyerlerinde satılan ürünlerin önemli bir bölümü Türkiye, Çin ve bir miktarda İran menşeli. Sanayi işletmesi yok denecek kadar az. Hizmet sektörü yeni yeni gelişiyor. Hayvancılık, özellikle at odaklı hayvancılık yaygın? Tarımı ise daha çok  ülkede yaşayan Ahıska Türkleri yapıyor?

Türkiye, Kırgızistan´ın  bağımsızlığını kazanmasından kısa süre sonra iki ülke arasında yapılan protokole bağlı olarak  başkent Bişkek´e Kırgız -Türk Manas Üniversitesi´ni kurmuş. Yaklaşık 5 bin öğrencisi ile Manas Üniversitesi sadece Kırgızistan´ın değil bölgenin en büyük ve etkili eğitim kurumlarının başında geliyor. Üniversitenin rektörlüğünü Prof. Sabahattin Balcı yürütüyor. Rektör Hoca´nın ikinci dönemi. Çok gayretli ve takdir toplayan bir çalışma yapmış Prof. Balcı? Manas Üniversitesi her haliyle coğrafyadaki yüksek eğitim kuruluşlarına örnek oluyor.

Üniversite´nin genel sekreteri bir Kayserili. Hemşerimiz Genel Sekreter Ziya Arpalı bizimle özel olarak ilgilendi.

 

MANAS´TA BİR DOST

/resimler/2017-11/3/1528248783323.jpg

Prof. Dr. Hamza Çakır Erciyes Üniversitesi´ne, Kayseri´ye, mesleğimize önemli katkılar vermiş değerli bir bilim insanı? Hamza Hoca, uzun süre ERÜ İletişim Fakültesi´nin dekanlığını yaptı. Bu süre içerisinde iletişim fakültesi öğrencileri çok başarılı projelere imza attılar. Hamza Çakır, yaklaşık 15 yıl görev yaptığı Kayseri´de, sadece öğrenciler ve gazetecilerle değil, her meslek mensupları ile birlik-beraberlik içerisinde bir çalışma ortaya koydu?

Hamza Hoca, bir yılı aşkın süredir YÖK tarafından görevlendirildiği Manas Üniversitesi İletişim Fakültesi´nde dekanlık yapıyor. Kayseri´de yaptığı başarılı çalışmaları Manas ´ta da hayata geçirmiş.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu´nun öncülüğünde 4-5 yıl kadar önce hayata geçirilen Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu (Birliği)  bir süredir, ?Türk Dünyası Belgesel Film Yarışması´ düzenliyor. Yarışmada dereceye giren belgesel filmler Türk Dünyası ülkelerinde üniversitelerin güzel sanatlar veya iletişim fakültelerinde ?6 Ülke 1 Festival´ sloganı ile gösteriliyor.

Bu etkinlikte görev yapan arkadaşlarımızla Manas Üniversitesi´ne gittik. Bizi (Cemiyet Başkanımız Metin Kösedağ ile birlikte) İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamza Çakır karşıladı. Kucaklaştık, hasret giderdik.

Hamza Çakır, Kayseri İletişim´de yaptığı başarılı çalışmalara Manas Üniversitesi´nde de başlamış.

 

TÜRKİYE SEVDALISI GENÇLER

Kırgızistan´daki  ilk günümüzde birkaç saatlik boş zamanımız vardı. Hamza Hoca´ya, ?Hocam siz bize rehber olarak Kırgızca ve Türkçe bilen bir arkadaşımızı memur kılın. Oş Bazar´a bir uğrayalım. Telefonlarımız için Kırgız hattı alalım bize de şehirde genel bir tur yaptırsın? dedim.

İletişim Fakültesi´ndeki Uğur Hoca, bir süre sonra Radyo-Televizyon-Sinema Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Tahmine adlı bir kızımızla  Hamza Hoca´nın odasına girdi. Tahmine Kırgız vatandaşı bir öğrenci. Anne ve babası Moskova´da öğretmenlik yapıyormuş. Ablası ise Güney Kore´de çalışıyormuş.

Tahmine´nin rehberliğinde Gazeteciler Cemiyeti Başkanımız Metin Kösedağ ile birlikte kısa bir Bişkek turu yaptık? Bir ara Tahmine´nin ülkesi ile ilgili sorduğum sorulardan sıkıldığını hissettim. Tahmine´ye, ?Bak bunların hepsi ders. Cevabı tam veremezsen sınıfta kalırsın? diye takıldım.

Tahmine Türkiye´ye hiç gelmemiş. Kayseri´yi duymamış. Ama İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi şehirlerimizin isimlerini biliyor.

Geziye katılan heyetle akşam yemeğini Hamza Çakır Hoc amızın eşliğinde Manas Üniversitesi sosyal tesislerinde yedik.

 

TGF 54. BAŞKANLAR KONSEYİ

Manas Üniversitesi Türkiye Gazeteciler Federasyonu´nun 54. Başkanlar Konseyi´ne ev sahipliği yaptı.

Konsey toplantısı öncesinde TGF´nin hamiliği ile, Türk Dünyası Gazeteciler  Federasyonu (Birliği) tarafından gerçekleştirilen ?Belgesel Film Festivali´nin Kırgızistan, daha doğrusu Manas Üniversitesi ayağındaki organizasyona katıldık. TGF Başkanı Menderes Demir kardeşim ve bu komitede yer alan diğer cemiyet başkanı arkadaşlarımız başarılı bir çalışmaya imza atmışlar. Menderes Demir ve Belgesel Film ekibi Almaati´de de devlet üniversitesi olan El Farabi´de festivalin Kazakistan ayağını hayata geçirmişti. Kırgızistan´da da Manas Üniversitesi´nin katkı verdiği bu etkinlikte protokol konuşmalarından sonra ikinci olan Manas Ata ile ilgili bir belgesel filmi dikkatlice izledik.

/resimler/2017-11/3/1529282065805.jpg

Öğle yemeğinden sonra Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca´nın yönetiminde 54. Başkanlar Konseyi toplantısı yapıldı. Bu toplantıda hem Türk Dünyası, hem de ülkemiz odaklı mesleki sorunlarımızı masaya yatırarak tartıştık.

 

CENGİZ AYTMATOV´UN KABRİNE ZİYARET

Cengiz Aytmatov Kırgızistan´ın dünya çapına başarılara imza atmış, yazar, düşünür ve siyasetçisi. Aytmatov 1928´de Kırgzistan´ın Talas Şehrine bağlı Şeker Köyünde dünyaya gelmiş ve çileli bir hayat sonrasında 2008´de 80 yaşında vefat etmiş.

/resimler/2017-11/3/1530232848087.jpg

2013´te Kırgızistan´a geldiğimde Cengiz Aytmatov´un mezarını ziyaret edememiştim. Başkanlar Konseyi Toplantısından sonra bir kaç saatlik zaman olunca gruptaki arkadaşlarımızın önemli bir bölümü ile Kırgızistan´ın tarihinde önemli bir yeri olan köye gittik. Bu köyde Çarlık Rusyası zulüm yapmış ve yüzlerce ismi katletmiş. Hatta Aytmatov´un babasının da burada katledildiği söyleniyor. Giriş ve çıkışını askerlerin kurduğu bölgede hem Aytmatov´un mezarını hem de şehitlik ve anıt mezar konumundaki diğer birimleri gezerek bilgi aldık, hatıra fotoğrafı çektirdik.

 

KIRGIZİSTAN´DA ?GESİ BAĞLARI´ DİNLEDİK

Bişkek´ten ayrılacağımız gece akşam yemeğini Manas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sabahattin Balcı verdi. Üniversite´nin Güzel Sanatlar Fakültesi´ndeki hocalar ve öğrenciler müthiş bir orkestra kurmuşlar. Hem orkestra hem de solistler Türkiye ve Türk Dünyasından türküler söylediler.  Bu arada öğrencilerden oluşan grup yerel giysileri ile çok güzel gösteriler yaptılar ve coşkulu akışlar aldılar.

/resimler/2017-11/3/1530547223734.jpg

Yemekten önce İletişim Fakültesi Dekanı dostumuz Prof.Dr.Hamza Çakır, ?Başkanım senin için Gesi Bağları Türküsünü de söyleyecekler? dedi. Manas Üniversitesi GSF´nin Türk vatandaşı sanatçı öğretim üyesi profesyonel bir şekilde Gesi Bağlarını terennüm etti ve hepimizin alkışını aldı?

İstanbul Atatürk Havaalanına inince, Kayseri´ye gelince ülkenizin, şehrinizin her manada ne kadar güzel olduğunu daha iyi anlıyorsunuz.

Bu organizasyon dolayısıyla başta Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca dostumuzu ve programa katkı veren Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu başta, TİKA Başkanı ve diğer yetkililere şükranlarımı sunuyorum.