VELİ ALTINKAYA


KIRAN KIRANA KULİS

KIRAN KIRANA KULİS


TOBB’a bağlı odalardan en sakin gideni KAYSO... Önce KAYSO’yu, sonra diğerlerini yorumlayalım.
 AYM kararından önce  kulağıma Meclis Başkanı Nurettin Okandan’ın başkan adayı olabileceği fısıltısı geldi. Geçtiğimiz yılın başında bir sohbetimizde Boydak yeniden aday olmama arzusunu ifade etmişti.
 Mustafa Boydak,TOBB yönetiminde ve ülke genelinde de etkin oda başkanlarından biri... Dün telefonla kısa bir görüşme yaptım. Mealen diyorki: “Henüz bir kararımız yok. Seçim süreci de başlamadı. Mart sonuna kadar zaman var. Muhtemelen mart başında arkadaşlarımızla oturur, istişare eder ve bir karara varırız. Biz uyum içinde  kardeşçe çalışan bir ekibiz. Ben dahil, hiçbir arkadaşımızın bir beklentisi yok...”
Nurettin Okandan’da her haliyle müsbet bir insan.  Boydak’ın devam etmesinin daha doğru olacağı kanaatindeyim. Bu noktada elbette Boydak Ailesinin vereceği karar da önemli...
Gelelim Borsa’ya... Şaban Ünlü’nün aday olmama ihtimali gündemde iken Hamdi Bakan, Mehmet İştahlı, Ahmet Tekin gibi isimlerin adı kulislerde başkan adayları arasında geçiyordu.
AYM kararı ile birlikte Ünlü’nün önü açıldı.Yönetim ve meclis içinde arkadaşlarının önemli bir bölümü yeniden aday olmasını istiyor. Karardan birgün sonra yüzyüze görüştüğüm Şaban Ünlü’yü yeniden adaylığa niyetli gördüm...
Borsa diğer iki meslek örgütüne kıyasla çok aktif değil. Ama, Şaban Ünlü ve ekibi Borsa’yı sıkıntısız yönetmeye çalışıyorlar. Meslek komitelerinden ne çıkar bilemiyorum, ama Ünlü’nün kendi grubundan çıkma ihtimali oldukca yüksek...
KTO’yu son altı ayda bu köşede çok yazdık. KTO yönetiminin Seçim Kurulu’na resmen başvurduğu söyleniyordu... KTO Başkanı M.Asaf Mehmetbeyoğlu ile dün kısa bir telefon görüşmesi yaptım “Henüz başvurmadık. Genel Sekreterimiz prosedürle ilgili TOBB’la görüşüyor... Başvuru yapıp gün aldıktan sonra bunu kamuoyu ile paylaşırız. Biz şeffaf bir seçim vaat ettik, bunu da yapacağız” dedi.
Adaylık konusunda  Mehmetbeyoğlu daha ketum. “Herkes kendi meslek komitesinden bir çıksın!” diyor..
 Üç  meslek örgütünde yönetime niyetli olanların önce meslek komitesine girmeleri, sonra o komite içinden meclise seçilmeleri gerekiyorki başkan adayı veya yönetime talip olsunlar. Bugün başkan adayıyım diyenlerin önce kendi gruplarından çıkmaları gerekiyor. Grubundan çıkamayan zaten aday olamaz.
Geçen hafta adını bu sütunda zikrettiğimiz isimlerden Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Ömer Gülsoy KTO başkan adaylığı gibi bir niyetinin olmadığını söyledi. Gülsoy, kendi grubundan büyük ihtimalle meclise seçilir.Meclise seçildikten sonra bu kanaatı değişir mi bilmiyorum.
 Nuh Mehmet Delikan’ın adaylık niyeti olduğunu biliyoruz. Bunu bazı meslektaşlarımıza açıkladı. Telefonla banada aday olduğunu ifade etti.
Geçtiğimiz dönemin adaylarından Mahmut Hiçyılmaz bir ekiple çalışma yürütüyor. Hiçyılmaz henüz resmen adaylık açıklamasında bulunmadı. Bir büro tuttular ve burada çekirdek bir kadro ile listeler üzerinde çalışma yürütüyorlar. Hiçyılmaz’a GESİAD ve MÜSAİD gibi gönüllü kuruluşların da destek verdiği biliniyor.
Mustafa Eraslan’da adaylık için “Yoklama” yapıyor. Listeleri geçtiğimiz hafta incelediğini biliyorum... Ama Eraslan’ın yer aldığı inşaat grubunda deve dişi gibi isimler mevcut.
Özetle KTO ve KTB’de ‘Başkan adayıyım’ diyenlerin önce kendi gruplarından çıkmaları, sonra en az 20 grupta hakim olmaları gerek. Aksi takdirde “ Yönetim ortak liste” ile oluşur....
Mış… Miş… Muş…
00- CHP’li Kart ve Kulkul- oğlu Yargının  iki kez hüküm verdiği konuda Hamurcu’yu konuşturmayı sürdürüyormuş.
00- AYM kararı ile Şaban Ünlü’nün yeniden aday olması beklenirken Mustafa Boydak KAYSO’ya aday olmamakta ısrarcıymış.
00- AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş Fransa’daki infazı “Derin PKK’nın işi” olarak görüyormuş.
00- KTO’da gruplar listeler üzerinde çalışırken bazı adaylar “gaza” geliyormuş.
00- Yamula baraj şirketinin ortaklarından  Turhan Aydıner vefat etmiş.
00- MHP’nin uzun süredir Melikgazi ilçe başkanlığını başarılı bir şekilde yürüten Güven Hocaoğlu’nun istifası ile boşalan başkanlığa  Ertuğrul Yücebaş gelmiş.
BÜYÜKKILIÇ’IN
OPERASYONLARI
Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç  Kurum için- de küçük çaplı bir operasyon yap- mış. Mahmut Danacı’nın KASKİ’ye atanması ile boşalan başkan yardımcılığına Danacı’nın ayrılmasından bir kaç gün sonra İç Denetçi Serdar Öztürk getirilmişti... Melikgazi’nin “Kayseri Belediyesi”nden kalma düzgün bürokratlarından biri de Hesap İşleri Müdürü Recep Sarıbaş’tı. Sarıbaş, yılbaşında kendi isteği ile emekliye ayrılmış... Gelir ve Emlak Müdürlüğü’nü başarılı ve mütevazi bir şekilde yürüten Ahmet  Yalçın  Hesap İşleri Müdürlüğü’ne de şimdilik bakacak. İsabatli bir  görevlendirme olmuş. Bu arada yıllardır Zabıta Müdürlüğü yapan ve bir ara görevinden alınmasına rağmen, mehkeme kararıyla yeniden göreve dönen İsmail Yıldız da emekli olmuş. Yazı İşleri Müdürü Arif Bakırtaşı Zabıta Müdürlüğüne de vekalet ediyormuş.