VELİ ALTINKAYA


KILIÇDAROĞLU'NUN SAKAL VE BIYIĞI


1-Çetin Arık               3425

2-Ali Paşa Tan            3113

3-Aşkın Genç             2249

4-Feyzullah Keskin     2060

5-Tülin Temel            2043

6-Mustafa Aslan         1775

7-Ayhan Gülsoy         1544

8-Mesut Ay                1426

9-M.Utku Sarı            1374

10-Sevgi Yalçın          1345

11-Zeki Gümüş          1324

12-Ertuğrul Gönenç    1215

13-Mehmet Aşan        1011

14-Kemal Nakipoğlu     983

15-Şevki Kulkuloğlu     920

 

CHP'nin Kayseri deki 7 bin 800 üyesinden tahminlerimizde olduğu gibi 5 bin kadarı sandık başına giderek 15 aday adayı arasında tercihini ortaya koydu.

            Bu sütunu dikkatlice okuyanlar,  son 10 günde birkaç defa CHP'de ilk 3 yarışı hemşerilerim arasında geçecekmiş” dediğimizi hatırlayacaktır. Yukarıdaki listeye bakarsanız bırakın ilk 3'ü, ilk 4 bile Sarızlı.

            CHP üyesinin iradesini saygı ile karşılamamız lazım. Sonuçlar hayırlı olsun.

            CHP eğilim yoklaması ile aday tespitinde daha demokratik bir usulü tercih ettiğini ortaya koymuştur.

            Peki bundan sonra ne olur?

            CHP Genel Merkezi Tüzüğün 58/A-C maddelerine göre Kayseri de aday tespiti yapacağını YSK'ya bildirdi. Aslında bu merkez yoklaması” demek… Ama,Trabzon'da sancılı bir süreç yaşayan CHP, Kayseri ve muadili illerde yapılan Eğilim yoklamasını” görmezden gelemez. Gelirse, üyenin iradesine saygısızlık etmiş olur.

            Ancak, bir siyasi parti seçime başarılı olmak için girer. Kayseri'nin küçük ilçelerinden biri olan Sarızlı, biri Sünni, üçü Alevi inancına sahip 4 hemşerimin listede sandıktan çıktığı gibi arka arkaya sıralanmasını herhalde beklemiyorsunuz.

            CHP PM Kayseri'de 2. Sırayı kontenjan olarak kullanacağını daha önce ilan etmişti. CHP 2. Sıraya kimi kontenjan koyarsa koysun listenin sandıktan çıktığı gibi YSK'ya verileceğini sanmam.

            Neden?

            Listede ilk 4 Sarızlı. Biri Sünni-Avşar, Üçü Alevi… Elbette insanları mezhep ve etniklerine göre tasnif etmek doğru değil… Ama, siyaset yapıyorsanız Ben her kesimden, herkesten oy alacağım” diyorsanız, her seçmenin az-çok kendini bulduğu bir liste yapmak zorundasınız…

            HDP, CHP'nin bu seçimde ülke genelinde en iyi takip etmesi gereken partilerden biri. Bugünkü Kulis Bulvarı'nı (Aşağıda) okursanız HDP'nin Kayseri'deki oy oranının en az %2 olduğunu görürsünüz. HDP'nin Kayseri'de liste başına kimi koyacağını bilmiyorum. Bu parti Kayseri'den vekil çıkartamaz. Ancak, % 2 yerine % 5-6 gibi bir oy alırsa bu ülke genelinde barajı geçmesine katkı sağlar. Bu cihetle birçok bölgede HDP, CHP'nin listelerine karşı taktik geliştirecektir.

            Bu Kayseri'de de böyle olacaktır. Ben Çetin Arık'ın liste başındaki yerini koruyacağına inanıyorum. Sonrası için Kılıçdaroğlu Yukarı tükürse sakal, aşağı tükürse bıyık” sendromu yaşayacaktır. Normalde 2.sırada yer alan Ali Paşa Tan, PM kararı uygulanarak 2.sıraya kontenjan konulması halinde 3.sıraya kayacaktır. Bu durumda Kayseri'de ciddi bir oy potansiyeli olan Alevi kardeşlerimiz bu fotoğraftan rahatsız olabilir. Bir de HDP eğer liste başına Alevi kökenli bir isim koyarsa, CHP'nin bütün hesapları tutmayabilir.

            Genel Merkez kontenjan kullanmayıp 1-Çetin Arık, 2-Ali Paşa Tan gibi bir liste ile seçime girecek olursa, bu durumda liste başı isimler tamamen Sarızlı olacak. Bu da diğer seçmen katmanlarını rahatsız edebilir.

            Sanıyorum CHP il yönetimi de Genel Merkeze sandıktan çıkan sonucu yorumlayan bir rapor gönderecektir.

            15 aday adayı arasında 2 dönemdir milletvekilliği yapan M.Şevki Kulkuloğlu'nun listenin sonuncu sırasında yer alması manidar değil mi? Demek ki CHP üyesi de Kulkuloğlu'nun vekillik döneminde yaptığı politikaları beğenmiyor. Acaba Şevki Bey dün akşam şapkasını önüne koyup bunu hiç düşündü mü?...

 

 

HDP KAYSERİ'DE NE KADAR OY ALIR?

   HDP  seçimlere parti logosu ile giriyor.. HDP'nin devamı olan DEHAP ve HADEP, Kayseri'den 2002 öncesindeki son üç seçimde, 3 bin 500, 5 bin 200 ve nihayet 8 bin 250 oy almıştı... HDP Başkanı Selahattin?Demirtaş da cumhurbaşkanı adayı olarak 13 bin 250 oy aldı... Demirtaş'a verilen oyu HDP'nin aynen koruyacağını varsayarsak, bu partinin Kayseri'de en az % 2 gibi oy alacağı muhakkak... Bir kısmı orjin” nedeniyle, bir kısmı da HDP?barajı aşmalı, AK?Parti anayasa değiştirecek çoğunluğa ulaşmamalı” mantığıyla HDP'ye oy verecek seçmen oranının % 3'leri bulması sürpriz olmasın. Bu oyun yarısı CHP, yarısı AK?Parti'den gider... Herkes hesabını buna göre yapsın.

 

 

>-  AK Parti aday adayları bugün de STK yöneticilerinin tartısına çıkacakmış.

>-  Büyükşehir'in ilçelerde ki açılış ve temel atma törenlerinde Özhaseki'ye yoğun ilgi gösteriliyormuş.

>-  MHP Kayseri listesinin ilk sırasında Yusuf Halaçoğlu'nun olması kesinmiş.

>-  Devlet Bahçeli MHP MYK'ya ilk kez Kayseri'den herhangi bir ismi almamış.

>-  CHP'nin eğilim yoklamasından Çetin Arık liste başı çıkmış.

>-  CHP'nin 2 dönemdir milletvekilliğini yapan Kulkuloğlu 15 aday adayı arasında sonuncu olarak üyesinden ders” almış.

>- Boydak Grubu işçileri ile güle oynaya sözleşme imzalamış.