VELİ ALTINKAYA


KHK´YI OKUMAK...


OHAL kapsamında Hükümetin yayımladığı KHK´ler önemli hükümler içeriyor. Dün yayımlanan 672-673 ve 674 sayılı KHK´larla önemli adımlar atılmış.
40 binin üzerinde kamu çalışanının memuriyetine son verilmiş. Bu isimler bir daha kamuda yada kamunun hissedar olduğu KİT veya İDT gibi kurum ve kuruluşlarda istihdam edilemeyecek. Hatta eğitim veya özel güvenlik gibi şirketler de açamayacak, yani ticari faaliyetlerinde de sınırlandırma getirilmiş.
Kayseri´de yüzlerce öğretmen memuriyetten atılmış. Çok sayıda sağlıkçı da aynı şekilde... ERÜ ve AGÜ´den ihraç edilen akademisyenlerin sayısı 100´ü buluyor. 15 kadar da prof. var aralarında.
?Bu akademisyenler memuriyetten atıldıkları zaman titrlerini de kullanamayacaklar? diye geçtiğimiz ay yazmıştım.
Mesela tıp fakültesi öğretim üyeliğinden atılan hekim bir prof; ?Farketmez ben de gider filan özel hastanede muayene yaparım? diyemeyecek. Özel muayenehane açamayacak.
KHK ile memuriyetine son verilip de haklarında adli soruşturma süreci başlamamış olanları biliyorum. Devlet istihbarat raporlarına dayanarak bu kişilerin örgütle ?ilişki, iltisak ve irtibatı? olduğu gerekçesi ile memuriyete son veriyor.
?Örgüt? denildiğinde, ilk KHK ile kapatılan FETÖ yapılanmasına yakın ne kadar sendika, dernek, vakıf, şirket, üniversite vs. varsa onların üye veya yöneticilerini aramamız lazım. Tabi 17/25 Aralık´tan sonra üyeliğini sürdürenleri, bu tarihte, daha doğrusu 1 Ocak 2014 itibariyle istifa etmişler kapsam dışında.
Bu uzunca açıklamayı şunun için yaptım. Devletin mealen ?Arkadaş sen örgütle ilişkilisin, irtibatlısın ya da iltisaklısın, ben seninle çalışmam? dediği isimler için Savcıların dönüp ?Gel bakalım arkadaş, devlet seninle çalışmadığına göre birde bana hesap ver? demeleri gerekir.
Bu mutlaka denecektir. Zira, OHAL´le AİHM askıya alındı. Ama, OHAL kaldırıldıktan sonra bu kişiler ?Benim haklarım gasp edildi? diye AİHM´ye gidebilirler. İşte bu durumda ?iç hukuk yolları?nın tamamlanmış olması, yani mutlaka işletilmesi gerek.
Bu cihetle haklarında daha önce adli soruşturma başlatılmamış olan KHK´deki listeye giren tüm kamu çalışanları ile ilgili mutlaka bir adli soruşturma süreci başlayacaktır. Bu ne zaman başlar, nasıl sonuçlanır onu kestirebilmemiz mümkün değil.
Dün yayınlanan 674 sayılı KHK ile Kayserimizi yakından ilgilendiren bir karar daha alınmış.
Bu Kararname´nin ?Kayyımlık Yetkisi´nin?Devri ve Tasfiye? başlıklı 19. maddesi KHK´nın?yayımı tarihinden önce terör suçu nedeniyle kayyım atanmış tüm şirket ve STK´ları Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu´na (TMSF) devrediyor.
Bu hüküm Boydak Holding için de geçerli.
Düzenli okuyucularımız geçtiğimiz ay yaptığım yorumlarda FETÖ?bağlantılı şirketlerin ?devletleştirileceğini? yazdığımı hatırlayacaklar.
İşte bu o...
Bu kararname ile Boydak Holding´in kayyım atanan şirketleri artık ?devlet şirketi? oldu. Yani TMSF´nin malı oldu. Boydak´la birlikte daha önce kayyım atanan FETÖ bağlantılı 9 şirket daha vardı keza aynı şekilde onlar da TMSF´ye devredildi.
KHK dün yürürlüğe girdi. TMSF yetkilileri harekete geçerek kayyımlardan şirketleri devralacak. Kayyımlar şirketleri TMSF´ye devrettiklerinde yetkileri de bitiyor. Sonrasında TMSF atayacağı isimlerle o şirketleri yönetecek ve bir süre sonra da muhtemelki ilan yoluyla ihaleye çıkarak aleni satışlarını gerçekleştirecek.
Ama bu satış işlemi altı ayda olur, ama bir yılda... Orasını bilemem.
Yani sizin anlayacağınız Boydak Holding´in kayyım atanan şirketleri TMSF tarafından bir süre sonra ihale yoluyla satılacak. Devlet koltuk kanepe üretmeyeceğine göre, dilerim bu süreç çok uzamasın ve bu şirketleri alacak olan özel sektör, liberal ekonominin kuralları içerisinde gereğini yapsın.


FETÖ ÜZERİNDEN HESAPLAŞMA
FETÖ üzerinden hesaplaşma tutmaz. Tuttuğunu zannedenler günü gelince kaybettiklerini anlarlar. Bir çok sektör ve sahada gerçek ya da tüzel kişiler, geçmiş hesaplarını FETÖ üzerinden görmek istiyorlar. Bu hesaplaşmada kural ve kutsal da tanınmıyor. İftira, bühtan gırla gidiyor.? Filan bana geçmişte şunu yaptı, o halde bende şimdi onun hesabını görmeliyim. Hem de FETÖ üzerinden görmeliyim ki belasını bulsun? yaklaşımı göreceksiniz günü gelince ters teper. Bugün belki ?Sen beni filan tarihte, falan koltuktan etmiştin. Şimdi de ben yapacağımı biliyorum? diyerek ilgisiz insanların FETÖ´den gözaltına alınmasını sağlama hesabı yapanlar, kendi kazdıkları kuyuya düşerler. Yakında Savcılıklara verilecek şikayet dilekçeleri ile ne olacağını görürsünüz.

MIŞ? MİŞ? MUŞ?
- Son KHK ile, Kayseri´de yüzlerce çalışan memuriyetten çıkartılmış.
- Son KHK ile ERÜ ve AGÜ´den 100 kadar akademisyenin işlerine de son verilmiş.
- Son KHK ile memuriyetlerine son verilen isimlerle ilgili adli soruşturmalar da başlayacakmış.
- Son KHK ile Boydak Holding şirketleri ve FETÖ bağlantılı daha önce kayyım atanan şirketler TMSF´ye geçmiş.
- TMSF´nin Boydak Holding şirketlerini bir süre sonra ihale ile satışa sunması bekleniyormuş.
- Son KHK ile iki vali yardımcısı ve 5 kaymakam da memurluktan atılmış.