VELİ ALTINKAYA


KEYKUBAT HEYKELİ

KEYKUBAT HEYKELİ


Kanuni Sultan Süleyman, Osmanlı’nın en güçlü  hünkarı. O’ nun döneminde Osmanlı birçok manada gücünün zirvesine ulaştı.

Sultan Süleyman’ın bugün Macaristan topraklarında bulunan Zigetvar  kuşatması esnasında hayatını kaybeder. Süleyman’ın vefatının ordudan saklandığı, kalbinin çıkartılarak kale civarına gömüldüğü ve naaşının da İstanbul’a gitirildiği biliniyor.

    Geçtiğimiz aylarda bazı yaygın gazetelerde Sultan Süleyman’ın kalbi ve diğer iç organlarının gömülü olduğu yerde yürütülen kazı çalışmalarının son aşamaya getirildiğine dair haberler vardı. Kazı heyeti başkanı  “Yeri yakında tam olarak belgeleriyle açıklayacağız. Bundan sonra Türkiye’den Macaristan’a gelen turist sayısında artış bekliyoruz” diyordu. Macaristan’la Türkiye bir süredir çok sıcak ilişkiler yaşıyor. Kayseri de öyle. Konumuz Macaristan veya Sultan Süleyman’ın bu  ülkedeki iç organları değil... Konumuz Kayseri’ye gömülen bir Sultanın iç organları... Birinci Alaaddin Keykubat, Anadolu Selçuklu Devleti’nin en önemli sultanlarından. Kanuni Süleyman döneminde Osmanlı nasılki gücünün zirvesinde ise, Anadolu Selçukluları da Alaaddin Keykubat döneminde zirvede. Anadolu Selçukluları’nın merkezi Konya. Sultan Akdeniz ve çevresine sefer düzenleyeceği zaman daha çok Konya’da kalmış. Ama, Doğu, Doğu Anadolu veya Karadeniz bölgesine yapılacak seferlerde Sultan karargahını Kayseri’de kurmuş.Yaz aylarında da Kayseri’de ikamet etmiş.

  Selçuklu Sultanı 1. Alaaddin Keykubat Konya’daki gibi olmasa da bugünkü Keykubat Tepesi’ne yazlık mütevazi bir saray yaptırmıştır. Keykubadiye Sarayı Şeker Gölü’ne-Meşhed Ovası’na bakan hakim bir tepede bulunmaktadır. 1. Gıyaseddin Keyhüsrev’den sonra büyük oğlu 1. İzzettin Keykavus tahta geçmiş.1.Alaaddin Keykubat ağabeyinin tahta geçmesini istememiş ve aralarında uzunca mücadeleler yaşanmış.   İzzettin Keykavus’un vefatından sonra Malatya’ Kalesi’nde hapis olan Kaykubat tahta çıkmış ve 16 yıl süreyle Anadolu Selçuklularına hükümdarlık yapmış. Alaaddin Keykubat, bugünkü Keykubat Tepesi’nde bulunan  sarayında otururken ordusu da  Karpuzatan bölgesindeki Meşhed Ovası’nda sefer hazırlığı yapmaktadır. Rivayete göre Sultan sefere çıkmadan önüne zehirli bir kuş eti getirilir. Kuş etini yiyen Sultan anında can verir. Aladdin Keykubat’a karşı oğlu 2. Keyhüsrev’in bir darbe yaptığı ve basasını öldürttüğü söyleniyor. Keyhüsrev’i, babasını zehirlemeye sürekleyen de, Alanya Kalesi’nden Sultan’a gelin gelen Hristiyan iken Müslüman olan  annesi Hunat Hatun’dur.

 Alaaddin Keykubat öldürüldükten sonra, iç organları, tıpkı  Kanuni Süleyman’da olduğu gibi çıkartılarak Keykubat Tepesi-Şeker Gölü’nün etrafına gömülüyor, naaşı mumyalanarak payitaht merkezi olan   Konya’ya götürülüyor ve Aladddin Tepesi’ndeki Kümbethane’deki anıt mezara defnediliyor.

  Alaaddin Keykubat yaşarken küçük oğlu  İzzettin Kılıçaslan’ı veliaht ilan etmişti. Hunat Hatun’ un da telkini ve saray entrikaları ile olsa gerek, babasını öldüren 2. Keyhüsrev Kayseri Kalesi’nde tahta çıkarak yeni Selçuklu Sultanı oldu. Sonrası karışık ve konumuz değil.  Başkan Özhaseki’ye de 5 safyalık bir mektupla ulaştırıldığı gibi “Bu kadar önemli tarihi olayların geçtiği bu bölgenin  günümüzde yeniden ihya edilmesi gerekir. Öncelikle  hassas bir kazı ile  sarayın temel kalıntıları ortaya çıkartılmalı, tarihi kayıtlardan çıkartılan bilgiler ışığında yapı yeniden ayağa kaldırılmalıdır. Sarayın önüne burayı önemseyen ve burada hayatını kaybeden  Selçuklu Sultanı Uluğ Keykubat’ın  bir anıtı dikilmelidir. Ayrıca iç organlarının gömülü olduğu bu bölgede  bir de türbe oluşturulmalıdır.

 Sarayın gölü olan Şeker Gölü (Keykubat Gölü) temizlenmeli, ortasındaki ada yeniden düzenlenmeli, çevresi tamamen park haline getirilerek  kuğuların, kuşların cıvıl cıvıl kaynaştığı  bir tabiat ve tarih harikası oluşturulmalıdır.” Kültür Yolu ile önemli bir projeye imza atan Başkan Özhaseki’nin bu konuyu yeni dönem projeleri arasına almasını ümid ederim. Bu  Kayseri kültür ve turizmine ayrı bir çehre katar.

00-AK Parti’de merkez ilçe adaylarının durumu  ay sonundan önce belli olmazmış.
00- AK Parti Talas’ta aday adayı bolluğu yaşıyormuş.
00- İsmail Ruhlukürkçü Kocasinan aday adaylığı başvurusundan sonra Mimarlar Odası başkanlığından istifa etmiş.
00- MHP Lideri Bahçeli bugün Kayseri’de çok sayıda il ve ilçenin adayını açıklayacakmış.
00- MHP İl Başkanı ve adayları Türbe ve Şehitliği ziyaret etmiş.
00- Kayseri’nin hoşsohbet isimlerinden Nihat Kökenek binlerce seveni tarafından toprağa verilmiş. Milletvekilinin biri ilçe belediye başkanlarından birine adaylık için “dik durun” demiş.

 İSMAİL RUHLUKÜRKÇÜ

 İsmail Ruhlukürkçü’yü yaklaşık on yıldır tanıyorum. 7-8 yıldır seyrek de olsa yakınen görüşüyoruz. AK Parti il başkan yardımcılığı, Kocasinan ve Büyükşehir meclis üyeliği, MÜSİAD başkanlığı, Kayseri Mimarlar Odası başkanlığı görevlerinde bulundu. Ömer Dengiz’in il başkanı atandığı süreçte bu göreve getirilecek üç isimden biriydi. Dengiz, Ruhlukürkçü ve Cıngı adeta il başkanlığını birbirlerine ikna ettiler. Sonra Parti’nin iki büyüğünün devreye girmesi ile Dengiz il başkanı oldu. İsmail Ruhlukürkçü Kocasinan Belediye Başkanlığı için aday adayı olmuş. Bekir Başkan yeniden aday olmazsa, Parti  dilerim İsmail Bey’i aday gösterir.