VELİ ALTINKAYA


KCETAŞ KAÇ PARA EDER?

KCETAŞ KAÇ PARA EDER?


     Başkan Özhaseki geçtiğimiz hafta basın toplantısında epeyce bir yatırımdan bahsetti. Toplantının sonunda; “Bu kadar yatırım, paranız var mı?” diye sordum.

   Güldü. “Var” dedi. “Hatta repoda paramız var. Ama, biz nasıl para bulunacağını biliyoruz. Bir ara sık konuşulduğu gibi öyle fazla bir borcumuz yok. KASKİ’nin arıtma dolayısıyla bir miktar borcu var. O da dediğim gibi çerez parası. Raylı sistem için az borcumuz var; ödüyoruz. Paramız var, sıkıntı yok..”

   Sonra sözü KCETAŞ’ın değerine yönelik bazı tespitlere getirdi. Şirket’teki belediye hissesini, kamuya ait % 20 hisseyi “ince bir metod” la alarak nasıl % 51’e çıkarttıklarını uzun uzun anlattı.

   Daha önce defalarca söylediği , Şirket’in değeri ile ilgili olarak yaptırdığı, özel kasada  bekleyen iki tespiti aktardı. Mealen; “O zaman  20 milyon dolar civarında bizim hissemize değer biçiyorlardı” dedi... Başkanlığı bırakıp giderken o raporları kasadan çıkartıp kendisinden sonraki isme teslim edeceğini söyledi.

    Başkan Özhaseki, Şirket’teki hissesini satmak mı istiyor?..

    Satabilir, mahsuru yok...

   10 yıl kadar önce, bir özel sohbetimizde “Veli Şirket’i satsak ne olur? Vatandaş için önemli olan elektriğin düzenli gelmesi, sokağının düzenli aydınlatılması değil mi? Vatandaş için bunu yapan şirketin hissedarlarının kim olduğu önemli mi?” demişti...

   Sanıyorum ara ara bugünkü Şirket’in (Şirketlerin) değeri için yoklamalar yapıyor...

    Başkan, kulağıma gelen bilgiye göre Şirket’in değerine yönelik yeni bir araştırma daha yaptırmış. Ama; ondan nedense hiç bahsetmedi.

    Bir ara teleffuz ettiğim Şirket’in olası değeri ile ilgili rakamı duymazdan geldi.

     Peki KCETAŞ ve bağlı iki şirketin değeri ne?..

     Şirket’in yeni yapısıyla değerinin ne olduğuna dair Başkan’daki raporu merak ediyorum. Ama, rakamları söylemez.

     Bu Şirket, Türkiye’deki diğer şirketlerden farklı olarak “İmtiyaz’a sahip. Hem de Atatürk’ün imzası ile verilmiş bir imtiyaza.

     1991’de Fahrettin Kurt ve Niyazi Bahçecioğlu’nun imzaladığı anlaşma ile imtiyaz süresi 50 yıldı. 2009’a kadar geçen bir süre var.

    Türkiye’deki diğer  dağıtım şirketlerinin süreleri 30 yıl... Oysa bizim  Şirket’in imtiyaz nedeniyle ilave bir 20 yılı daha var.

    KCETAŞ’nin sahibi olduğu santrallerin borcu sanırım bir yıla kadar bitiyor. Bu santrallerin değeri nereden baksanız 70-100 milyon dolar arasında eder. Yine KEPSAŞ neredeyse, Kayseri’de elektrik dağıtımında tek tabanca. Bu noktada diğer perakende şirketleri Kayseri’ye fazlaca giremedi.

    90 yıllık tecrübe... Kurumsal bir yönetim anlayışı... Kayıp kaçak oranları... Ortaklar arasındaki uyum... Yıllardır devam eden mahsuplaşma davasının sonuçlanması vs KCETAŞ ve bağlı şirketlerin değerini artırıyor.

   KCETAŞ geçtiğimiz yıl itibariyle 125 milyon lira kar etti. De ki 100 milyon lira... Kayseri ölçeğinde müthiş bir kar.

     Bir-iki telefon görüşmesi ve kısa bir araştırma yaptım. Enson söyleyeceğimi en önce söyleyeyim. KCETAŞ’nin bugünkü değeri 450-500 milyon dolardan az değil. Ama bu hissenin tamamı için...

     Başkan Özhaseki, Elektrik Şirketi’ndeki hisseyi satmayı düşünürse, eminim ikinci büyük ortak olan Sema Cıngıllıoğlu; “Başkanım benim hissemi de satın” diyecektir. Belki de demiştir...

    Elbette Elektrik Şirketi’ndeki belediye hissesi, günün şartlarına ve doğal olarak, bedeli  Kayseri’yi geleceğe taşıyacak projelere aktarılmak üzere satılabilir. Ama; şuan için öyle birşeyin olmadığını söyleyelim..

    Şartlar ne getirir bilinmez... Başkan Özhaseki Cami Kebir’ den gelme. Parayı-ticareti bilir. İyi para veren olursa Cıngıllıoğlu’nun hissesiyle, Belediye’ nin hissesini satabilir de...

 

00- Tarihi Kentler Birliği delegasyonu Kayseri’de şehircilik ve kültürel mirasa yönelik çalışmaları takdirle karşılamış.

 

00- Şeker Fabrikası’nın  60. pancar alım kampanyasında konuşan Hüseyin Akay sektöre yönelik önemli tespitler yapmış.

 

00- İşçi Partisi Genel Başka nı Doğu Perinçek  kurbandan sonra Kayseri’ye geliyormuş.

 

00-AK Parti’de bazı ilçe başkanları “üç dönem” dolayısıyla yeniden aday olamayacakmış.

 

00-    Vatandaş, belediyelerin ilan ettiği kurban kesim ve satış yerlerinin adresini tam olarak bilmiyormuş.

HSYK

SEÇİMLERİ

   HSYK seçimleri gündemi fazla meşgul ediyor. Oysa yargının en üst organının seçimi medyanın ve siyasilerin  gündeminde bu kadar olmamalı. HSYK’nın 22 üyesinden beşi belli oldu. Bakan, Müsteşar ve Yargıtay’ın seçtiği üç üye. Danıştay bugün 2 üye seçecek. Adalet Akademisinde de  bir üye için seçim yapılacak. 4 üyeyi Cumhurbaşkanı atayacak. 10 üyeyi ise adli ve idari yargı seçecek. Mücadele de 10 üyeye yönelik. 14 bin hakim ve savcı sandık başına gidecek. Ben % 60-65 oranında YBP listesinin seçileceğine inanıyorum. Listede bazı isimler ise çizilebilir. Diğer grup bu 10 kişiden 2-3 ismi HSYK’ya sokabilir. Kayseri Adliyesi’nin de yukarıdaki oran doğrultusunda oy kullanacağını sanıyorum.