VELİ ALTINKAYA


KAYYUM ŞEKER’İ SEVMİŞ

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Pancar Kooperatifi’ne Kayyum olarak atadığı heyet bir yılda işe iyice ısındı.

Dün Kayyum Heyeti’nin Başkanı Hüseyin Akay arkadaşlarıyla yerel basın karşısına çıktı. Aynı heyet daha önce de yaygın medya mensuplarını ağırlamıştı. Doğrusu o yaygın medya mensup arkadaşlarımızdan ne kadarı Şeker Fabrikası ile ilgili tespitlerini köşelerinde ya da gazete sütunlarında, TV ekranlarında dillendirdiler bilmiyorum... Hatta yaygın medya mensubu büyüklerimizle yapılan toplantıyı yine Kayseri’deki ajanslar haberleştirdi, yine Kayseri basını bu haberlere yer verdi.

Son bir yılda belli ki, Kayyum güzel şeyler yapmış. Ellerine sağlık... Ama Kayyum Heyeti bu işi çok uzatmadan seçmenin karşısına daha doğrusu çiftçinin karşısına çıkmalıdır.

Sayın Akay, basın toplantısında dağıttığı broşürün 31. sayfasında aynen şöyle diyor:

“Görevlendirme yapan mahkemenin bizleri görevlendirmesi ‘Sağlıklı bir şekilde seçim yapılıncaya kadar’ şeklindedir. Biz de sorumluluk anlayışımız gereği güçlü bir yapıya kavuşuncaya dek bu görevi sürdürme yönünde irade ortaya koymaya devam edeceğiz.”

Hüseyin Akay başkanlığındaki Kayyum Heyeti akıllı bir iş yaptı. Bakanlığın atamasından sonra kendilerini bir de Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’ne atattılar. Şeker operasyonunu yürüten savcının da talebi doğrultusunda gerçekleşti bu atama. Dolayısıyla Kayyum Heyeti koltuğa çift dikişli oturdu.

Toplantıdan hemen sonra mahkemenin atamada kullandığı “Sağlıklı bir şekilde seçim yapılıncaya kadar” sözcüğü ile Akay’ın sarfettiği, “Güçlü bir yapıya kavuşuncaya dek” sözcüğünde geçen zaman diliminin ne kadar olduğunu sordum. Akay, net bir şekilde, “En az iki yıl” dedi.

Sizin anlayacağınız önceki gün yerel mahkemenin verdiği karardan da Kayyum Heyeti en erken 2013’ün sonbaharında seçmen huzuruna çıkacak. Toplantıdan önce Hüseyin Akay’a Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’ndeki görevinden ayrılıp ayrılmadığını sordum. “Emeklilik dilekçemi verdim” dedi.

Demek ki Hüseyin Akay bundan sonra fabrikaya daha çok zaman ayıracak. Bu da O ve arkadaşlarının Şeker’i sevdiğinin bir göstergesi...

Önceki gün akşam Kay TV’deki programda Kocasinan Belediye Başkanı Bekir Yıldız, Şeker Fabrikası’nın arsası ile ilgili imar durumunun tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Hatta fabrikanın taşınması gerektiğinin de altını çizdi Başkan Yıldız. Taşınma konusunu Akay’a da sordum. “Daha erken; 3-5 sene sonra belki konuşulmalıdır” diyerek geçiştirdi soruyu... Bana göre doğru cevap verdi. Şeker Fabrikası önündeki engelleri plan tadilatını tamamlayarak aşabilir. Bunun yolu da şüphesiz belediyelerden veya yargıdan geçiyor.

Şeker’i seven Kayyum Heyeti imar planı için acaba belediyelere hangi mesafede duruyorlar?..

 

MUHALİFLER DİLEKÇEYİ VERİYOR

Eski Genel Sekreter Önder Sav’ın başını çektiği CHP’li muhalifler yarın parti genel merkezine olağanüstü Tüzük Kurultayı talebini içeren imzaları ve dilekçeyi verecekler.

Aldığım son duyuma göre imza sayısı 350’i geçmiş. Tüzük Kurultayı için 256 imza yeterli. Genel Başkan Kılıçdaroğlu muhaliflerin bu imzayı toplayacağını görmüş olmalı ki, ‘Yeter sayıya’ ulaşmadan önce mealen, “Tüzük Kurultayı’nı ne zaman isterlerse o zaman toplarız” demişti.

İmzaların tesliminden sonra kurultayın en geç 45 gün içinde toplanması gerekiyor. Yani sizin anlayacağınız CHP’de mart sonunda yine kurultay var. CHP iktidarla uğraşacağına kendiyle uğraşmaya devam edecek.