VELİ ALTINKAYA


KAYÜ YER SEÇİM KURULU TOPLANIYOR

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


‘Araştırma Üniversiteleri’ uygulaması ile birlikte bazı kamu üniversiteleri bünyesinden yeni üniversiteler doğdu. Erciyes Üniversitesi’ndeki meslek yüksekokullarının tamamına yakını ile bazı fakülteler de yeni kurulan ‘Kayseri Üniversitesi’ne bağlandı.

Kısa adı KAYÜ olan Kayseri Üniversitesi, bir yılı aşkın süredir faaliyette. KAYÜ’ye bağlı okulların önemli bir bölümü şehir dışındaki ilçelerde.

KAYÜ’nün ilk kurulduğunda ‘Vekil Rektörlüğü’ dönemin ERÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven yapıyordu. Güven, Sağlık Bakan Yardımcısı olarak atandıktan sonra, ERÜ Rektörlüğü bir süre boş kaldı. Birkaç ay sonra YÖK, hem rektörlüğü boşalanlar hem de yeni kurulan üniversiteler için ‘rektörlük başvurusu’ yapılmasını istedi. Bu süreçten sonra Cumhurbaşkanımız tarafından ERÜ’ye Prof. Dr. Mustafa Çalış, KAYÜ’ye de Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa atandı.

Hem Güven’in rektörlüğü döneminde hem de Çalış ve Karamustafa’nın atanmalarından sonra eski Melikşah kampüsünün ‘yeni kampüs alanına taşınıncaya kadar’ KAYÜ’ye tahsisinin doğru olacağını, dost sohbetlerinde üç rektörümüz ile de paylaştım. Muhammet Hoca, haklı olarak o tarihlerde KAYÜ’nün ‘asıl’ rektörünün atanmasını bekliyordu.

ERÜ ve KAYÜ rektörleri ilk atandıkları günlerde, KAYÜ kendi kampüs alanını inşa edinceye kadar faaliyetlerini birlikte ERÜ kampüsü içerisinde sürdürmesi konusunda mutabık kalmışlardı. Bunu iki rektör de ara ara yaptığım sohbetlerde teyit ettiler.

Bu arada KAYÜ’nin yeni kampüs alanı ile ilgili yer arama çalışmaları bir yılı aşkın süredir devam ediyor. Son olarak, Memduh Başkan, ilgili herkes tarafından ‘isabetli olmuş, yakışmış’ denilebilecek ‘üniversite alanı’ için meclis kararı çıkarttı. Bu süreç işliyor.

KAYÜ Akademik Yıl Açılışı’nda ilk dersi, malum Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki verdi. Sağolsun Sayın Bakan Kayseri’nin önemli meseleleri ile yakından ilgili. ‘İlk ders’ toplantısına geçmeden önce Vali Bey, Memduh Başkan ve şehrin diğer protokol üyeleri ile her iki rektörün de bulunduğu ortamda, ülkemizin bütçe dengelerini de iyi bildiği için, Rektör Karamustafa’ya mealen ‘Hocam yeni bir yer arayışı tamam. Ancak, sizin oraya taşınmanız zaman alabilir. Bu sürede siz 15 Temmuz Yerleşkesi’ne geçin, yeni kampüs alanınızla ilgili işlem ve inşa işlerini de burada yürütürsünüz’ deyince, ERÜ Rektörü Çalış da, Özhaseki’nin bu yorumuna katkı vererek, “Doğru söylüyorsunuz Sayın Bakanım” demişti...

Sanıyorum, önümüzdeki yıl eğitim öğretim sezonunda KAYÜ 15 Temmuz Yerleşkesi’ne geçmiş olacak. Bu noktada ERÜ Rektörü Mustafa Çalış’ın da fedakarane çalışmalarını takdirle anmak gerek. Sanıyorum bu ‘geçici tahsis’le ilgili resmi yazışmalar Milli Emlak’ ın bağlı olduğu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce yürütülüyor.

Buraya kadar geniş bir özet yaptık. Şimdi gelelim yazının başlığına...

Bilindiği üzere, 16 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile değişik 2018 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Kararın 10. Maddesi’nde “2016 yılı ve sonrasında kurulan ve kurulacak üniversitelerin kampüs yeri seçimine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı koordinatörlüğünde, Strateji ve Bütçe Başkanı, Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı, Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Yardımcısı, ilgili üniversitenin kurulduğu ildeki vali ve belediye başkanı ile üniversitenin rektöründen müteşekkil bir kurul karar verir. Kurul hazırlık çalışmalarını yapmak üzere bir heyet görevlendirebilir.” denilmektedir.

Bu çerçevede ‘Üniversite Yer Seçim Kurulu’ sıfatıyla önümüzdeki pazartesi günü dört üniversite için Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank koordinatörlüğünde toplanılacak ve Kayseri ile birlikte Samsun, Tarsus ve Turgut Özal Üniversiteleri’nin ‘yer seçimi’ müzakere edilecek.

KAYÜ’nün ‘Yer Seçim Müzakeresi’ pazartesi günü saat 14:00- 15:30 arasındaymış. Bakanlık bu toplantıya, Vali, Büyükşehir Belediye Başkanı ve KAYÜ Rektörü’nün de katılmasını yukarıda bahsettiğim 16 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı çerçevesinde talep etmiş.

Sanıyorum pazartesi Ankara’da yapılacak toplantının ‘ön müzakeresi’ dün Sayın Vali’nin başkanlığında yapıldı. Yani Kayseri, Ankara’ya ‘dersine çalışmış’ halde gidecek... Kayseri’ye yakışan da bu...

Ankara’da yapılacak toplantıdan sonra, Vali, Belediye Başkanı veya Rektörlük bir açıklama yapar mı bilemem. Ama bu toplantının KAYÜ’nün kampüs alanının belirlenmesi açısından çok önemli olduğunu belirtelim.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin süreci yakından takip ettiğini, Bakanlık’taki eski mesai arkadaşları ile gerektiği zaman görüştüğünü biliyorum.

Valimiz Şehmus Günaydın da aynı doğrultuda ilgililerden sanıyorum dün gerekli bilgileri aldı. O’nun da KAYÜ’nün yer tahsisi konusunda her türlü desteği vereceğine olan inancım tam...

Gelelim Memduh Başkan’a...

Bir haftasonu KAYÜ Rektörü Karamustafa’yı arayarak mealen, ‘Hocam sen evde oturuyorsun, biz sana yer bulmak için belediyede çalışıyoruz. Müsait isen görüşsek.’ esprisini yapan isimdir Memduh Başkan...

Ve o görüşmeden hemen sonra bürokratlarına bu arsanın ’Üniversite Alanı’ olarak planlanması için talimat veren de O’dur...

ERÜ ‘ağabey’ bir üniversite. Bağrından Nevşehir, Yozgat ve nihayet Kayseri Üniversiteleri doğdu. Bu noktada ERÜ Rektörü Çalış da, KAYÜ’nün 15 Temmuz Yerleşkesi’ne taşınması ve sonraki sürecinde de bu zamana kadar olduğu gibi, bundan sonra da her türlü desteği veriyor, verecektir. Her iki rektörümüzün de, şehrimizin ‘uyum kültürü’ doğrultusunda ‘sahada üniversite’ anlayışı ile akademik başarı için ‘el ele, omuz omuza’ çalıştıklarını söylemem lazım...

KAYÜ’nün yeni kampüs alanı ile ilgili çalışmaların önümüzdeki yılın ilk yarısında tamamlanacağını umuyorum. Dilerim ki sonrasında da hem kamu bütçesinden hem de hayırseverlerimizin katkısı ile Kayseri’nin yamaçlarına ‘Makarr-ı Ulema’ geleneğine uygun bir üniversite daha doğsun.

Bu noktada emek veren herkesi, bu şehir, eminim tarihe not düşecektir.