VELİ ALTINKAYA


KAYÜ, 15 TEMMUZ YERLEŞKESİ’NE TAŞINACAK

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) kurulalı bir yılı geçti. Kurucu- Geçici Rektörlüğü ERÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Güven yapıyordu. Yeni kurulan üniversitelerle birlikte KAYÜ için de, çok sayıda isim rektörlük başvurusu yaptı. Sürpriz bir şekilde KAYÜ Rektörlüğü’ne ERÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa atandı.

ERÜ’nün araştırma üniversitesi olması ile birlikte, bünyesindeki 4 yıllık bir bir yüksek okul hariç, tüm yüksek okullar ve ana kampüs dışındaki binalar KAYÜ’ye devredildi.

Böylece bünyesinden daha önce Hacı Baktaş-ı Veli (Nevşehir) ve Bozok (Yozgat) Üniversiteleri doğan, ERÜ, üçüncü devlet üniversitesini, yani KAYÜ’yü de bağrından çıkartıyordu.

Aynı dönemde, hatta aynı kararname ile atanan ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış ile KAYÜ Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa bir yılı aşkın süredir iki üniversitemizin de başarısı için omuz omuza ve yan yana çalışıyorlar.

Rektör Çalış, henüz kendi kampüsünü, hatta kodrolarının tamamını oluşturamayan KAYÜ’ye her manada destek veriyor. Olması gereken de, Rektör Çalış’a yakışan da bu... KAYÜ Rektörü Karamustafa da meslektaşı Çalış’ın ‘babayiğitliğini’ her vesile ile açık açık dillendirmekten geri durmuyor...

Yaz aylarında Memduh Başkan’ın gayretleri ile Tavlusun yamaçlarında, Derevenk Viyadüğü’nün sağ ve sol kısmında yaklaşık 2.5 milyon m2’lik bir arazinin planlaması ‘üniversite alanı’ olarak Belediye Meclisi’nden geçirildi. Bu alan ile ilgili hem Büyükşehir Belediyesi, hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdindeki süreç işliyor. Bu arsanın bir bölümü ile ilgili hukuki bir itilafın yüksek yargı sürecinin de bir an önce tamamlanmasını umuyorum.

Rektörler Çalış ve Karamustafa daha önce kendi aralarında vardıkları mutabakatla, KAYÜ’nün yeni kampüs alanı oluşturuluncaya kadar faaliyetlerini mevcut mekanlarda sürdürmesini kararlaştırmış. Zaten KAYÜ’ye bağlı merkez dışındaki yüksek okulların hemen hepsi farklı ilçelerde faaliyet gösteriyor.

Muhemmed Güven’in ERÜ Rektörlüğü ve KAYÜ Rektörlüğü’ne vekalet ettiği dönemde de eski Melikşah Üniversitesi Kampüsü’nün KAYÜ’ye tahsis edilmesi yolunda yazı ve yorumlarım oldu. Bu kanaatimi yazı ve yorumların ötesinde ERÜ Rektörleri Güven ve Çalış ile de defalarca paylaştım. Hatta Rektör Karamustafa ile de...

KAYÜ akademik yıl açılışını geçtiğimiz ay Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı Mehmet Özhaseki’nin konuşması ile yapmıştı. O konuşmadan önce Özhaseki, Rektör Karamustafa’nın odasında otururken, diğer protokol mensupları ve iki rektörün de bulunduğu ortamda eski Melikşah, yeni adıyla 15 Temmuz Yerleşkesi’nin KAYÜ’ye tahsis edilmesini, KAYÜ’nün yeni arazisinin planlaması ve yapım işinin epeyce zaman alabileceğini söylemiş...

Bir süre sonra her iki rektörle de sohbet ortamında konuyu ben de konuştum. Bugün geldiğimiz noktada ERÜ 15 Temmuz Yerleşkesi bu eğitim öğretim sezonunun tamamlanması ile, yani önümüzdeki yılın haziranından itibaren KAYÜ’ye tahsis ediliyor. Sanıyorum bu tahsis işlemi ile ilgili yazışma süreci başlamış.

İki değerli rektörümüzü de kutluyorum. Geç de olsa doğru bir karar vermişler. Aslında çok da geç sayılmaz. Bu arada ERÜ’nün 15 Temmuz Yerleşkesi’ne gönderilen fakülte hocalarının da durumlarından çok memnun olmadıklarını duydum. Bu vesile ile KAYÜ önümüzdeki yılın ortasında ERÜ Kampüsü’nden tamamen çıkacak ve kendisinin yeni kampüs alanı, yani Tavlusun bölgesindeki kampüs alanı imarlaşıncaya (yapılaşıncaya) kadar 15 Temmuz Yerleşkesi KAYÜ tarafından kullanılacak...

Ankara’nın bütçe imkanlarını ve oligarşik bürokrasinin direncini dikkate aldığımızda, KAYÜ’nün yeni yerleşim alanındaki imar ve inşaat hareketleri en erken ve kısmen 5 yılda tamamlanır. Hatta burada sayısı onu bulan fakülte, yüksek okul ve rektörlük binasının ister kamu, isterse hayırsever eliyle yapılsın, altyapısı ile birlikte bitirilmesi belki de 10 yılı bulacaktır.

Bu alan tamamlanıncaya kadar, KAYÜ’nün 15 Temmuz Yerleşkesi’ ne geçme kararı, iki üniversitemiz açısından da isabetli olmuş. Bu kararı veren iki değerli rektörümüzü bir kez daha tebrik ediyorum.

‘Baba, ağabey, öncü ve örnek üniversite’ olarak ERÜ Rektörü Çalış’ın KAYÜ’nün buraya taşınma sürecinde idari ve akademik personel konusu başta, birçok alanda ‘Veren el’ konumunu sürdüreceğine olan inancım tam...

Dünün Makarr-ı Uleması olan Kayseri’nin bugün 4 üniversitesi ile ‘kadim kent’ mazisine uygun güzellikte bilimsel çalışmalara imza attığını görmekten duyduğum mutluluğu ifade etmek isterim.

 

Mış… Miş… Muş…

00- Vali Günaydın ve Başkan Büyükkılıç Soğanlı ve Güzelöz’ de incelemelerde bulunarak Kayseri’nin turizm potansiyeline vurgu yapmış.

00- TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu önümüzdeki hafta ERÜ’nün akademik yıl açılışında ilk dersi verecekmiş.

00- Yerel yönetimlerle ilgili yasa teklifi bütçe görüşmelerinden sonra Meclis’e sunulacakmış.

00- CHP’de Melikgazi, Kocasinan ve Talas başkan adayları delege seçimlerinden önce kulise başlamış.

00- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava İkmal Millet Bahçesi için 200, Keykubat Millet Bahçesi için ise, 50 milyon lira ödenek ayırmış.

  1. KCETAŞ,  ihtiyacı olan son teknik personelleri hakkaniyetli bir sınavla almış.
  2.  

KULİS BULVARI

İKİ BAHÇEYİ DE ANKARA YAPACAK

Hava İkmal arazisinin park yapılması ile ilgili çalışmalar, ilk defa Özhaseki’nin 2014 belediye başkan adaylığı sürecinde gündeme geldi. Özhaseki dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal ile süreci yürütmek adına epeyce teati yaptı. Özhaseki’ den sonra Çelik göreve gelince O da askerlerle uzun uzun müzakareler yaptı. Her iki süreçte de bu park, belediye imkanları ile yapılacaktı. 15 Temmuz sonrasında şehir içerisindeki askeri tesislerin dışarıya çıkartılması, yerlerine de park yapılması konusu Özhaseki ’nin bakanlığı döneminde gündeme geldi. Cumhurbaşkanı da projeye destek verdi. Böylece Hava İkmal Parkı oldu Millet Bahçesi. Başkan Büyükkılıç’ın girişimleri ile artık Hava İkmal Millet Bahçesi için Bakanlık 200 milyon lira harcayacak. Hiç gündemde olmayan Keykubat Millet Bahçesi için ise 50 milyon lira verecek Bakanlık. Böylece belediye kaynağını da başka yerlere aktarma imkanı bulacağız.