VELİ ALTINKAYA


KAYSERİ (BOYDAK) MODELİ VE KAYSO

KAYSERİ (BOYDAK) MODELİ VE KAYSO


Dergi yaklaşık bir haftadır da masamda durur. Hacı Bey’in fotoğrafının hemen yanında  “Boydak Modeli - Bir Anadolu  Hikayesi” başlığı atılmış.

Boydak Ailesi’nin başarısını takdirle karşılamayan yoktur. Allah yollarını açık etsin, istihsal, istihdam ve ihracatta başarılarını artırarak sürdürdükleri gibi, hayır işlerinde de yakaladıkları trendi düşürmemeye çalışıyorlar.

Dergi’yi masamın üstünde gören bir dostum “Her vesiliyle Kayseri modelinden bahsediyorduk.Bu şimdi Boydak Modeli mi oldu?” diye sordu.

Elbette Boydak Modeli  denilen  müteşebbis anlayış, Kayseri Modeli’nin içindeki bir cüz. Ama, bu şapkayı giydirirken şehrin hakim şapkasına da vurgu yapmak gerekirdi...

Boydak Ailesinin başarısında şüphesiz, başta kardeş ve amca çocukları ile diğer ortaklar arasında uyumlu çalışma etkin. Ama bu başarının kısa sürede “modele” dönüşmesi şüphesiz ki  toplumun çoğu zaman gözardı ettiği “helal-haram ölçüsü”nü Aile’nin yakalayabilmesiyle alakalıdır. Aksi hiçbir şartla mümkün olmaz...

Gelelim bir başka Boydak’ın başında bulunduğu KAYSO’ya...

Önümüzdeki şubatta yapılacak seçimlerde Mustafa Boydak yeniden aday olamıyor.

Bu durumda Sanayi Odası başkanlığına kimin geleceği önemli. Sanayi Odası yeni başkanının da belirlenmesinde şehrin  bazı isimlerinin yanısıra  OSB Başkanı Ahmet Hasyüncü ile Hacı Boydak muhtemelen etkili olacaktır.

Bu iki isimden biri  Türkiye’nin en gelişmiş OSB’lerinden birinin başkanı, diğeri ise Kayseri’nin en büyük sanayi kuruluşunun  patronu...Nasıl ki Gaziantep’ te Konukoğlu, Bursa’da Sönmez Ailesi olmadan bir sanayi yapılanması düşünülemezse Kayseri’de de gelinen noktada Boydak Ailesi olmadan bu işin olmayacağı kesin...

Şükrü Boydak, uzun süredir KAYSO’da meclis üyleliği yapıyor. Aynı gruptan ve amcaoğlu yönetim kurulu başkanı olduğu için, O daha çok Meclis Divanında görev alıyor.  Şükrü Boydak sanırım halen KAYSO Meclis Başkanvekili...

 Yeni dönemde Şükrü Boydak’ın KAYSO Meclis Başkanı olma ihtimali daha yüksek. Meclis başkanları daha çok yönetime kıyasla biraz daha tecrübeli (yaşlı) isimlerden oluşuyor. Ancak, Şükrü Bey’in bu göreve getirilmesi halinde geçtiğimiz dönem  yönetimde başkanvekilliği, bu dönemde meclis başkanlığı yapan Nurettin Okandan’ın bu kez yönetime başkan olmasını sekteye uğratabilir. Zira, her iki isimde “gönül bağı” noktasında aynı pınardan besleniyorlar. Bu durum, dağların şahikalarında akıp gelen diğer pınarların rahatsızlığına neden olabilir.

Bu satırları yazarken aklıma geldi, Ahmet Hasyüncü yaklaşık on yıldır OSB başkanlığı yapıyor. Önümüzdeki mayısta bir daha ya aday olur, ya olmaz...Bu durumda şubatta yapılacak seçimlerde Hasyüncü’ye iki meslek örgütünden birinin başına geçmesi telkininde bulunacaklar çıkacaktır.

 Özetle, son günlerde belli çevreler daha çok KTO’yu konuşuyor. KTO’da ortalığın toz-duman olduğu muhakkak. Bugünlerde KAYSO ve Ticaret Borsası’nda da kimin ne hesap yaptığına bakmak gerek.

Okulların açılması ve eşrafın bağdan inmesi ile birlikte KAYSO kulisi de derinleşecektir.

 Bu arada Ticaret Borsası’nı merak ediyorsanız, ora da epeyce hareketli. Borsa, şüphesiz Karpuzatan demek değil, ama, daha çok bura odaklı gelişme yaşandığı ve Karpuzatan’da şehrin dışında kaldığı için KTB kulisi de en son duyuluyor. Hem mevcut yönetim içinden, hem de dışından inceden inceye kulis yapanlar epeyce de mesafe almışa benziyor.Borsa’nın yeni yapılanmasında Karpuzatan bölgesindeki iki ismin etkili olacağını sanıyorum.

ŞENER’İN TP’Sİ...

Abdüllatif Şener aslında partisini AK Parti aleyhine açılan kapatma davası odaklı kurdu. Tahmin ettiği gibi AK Parti ipten dönmeseydi kimbilir belkide Şener, bugün ülke yönetimindeki etkin isimlerden biriydi.

Ya şimdi üniversite hocalığına geri dönecek, yahutta bir büyük  holdingde mali-ekonomik danışmanlık yapacak...

O artık yakın siyasi tarihimize 54. hükümetin maliye, 58 ve 59. hükümetlerin de başbakan yardımcısı olarak geçecektir. O kadar...

Kendi düşen ağlamazmış.

Mış… Miş… Muş…

00- Kayserili Murat Dedeman  uzay yolculuğuna yazılan üçüncü Türk olmuş.

00- Vali işe hızlı başlamış.

00-  Murat Doğan rektör yardımcılığı ile Fakülte dekanlığını  aynı anda yürütecekmiş.

00- Abdüllatif Şener’in Türkiye Partisi kısa sürede tarih olmuş.

00- TBMM’nin okulların açıldığı hafta olağanüstü toplantıya çağırılması bekleniyormuş.

00- TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun adı da Başbakanın yeni kadrosu  arasında geçiyormuş.

00-     Pancar’da kongrenin 31 Mayıs 2013’den sonra yapılacağının açıklanması üzerine adaylık hesabı yapanlar frene basmış.

BAŞBAKANIN

 YENİ KADROSU

Hürriyet’in internet sitesinde Başbakanın yeni döneme ilişkin kadrosuna yönelik Hüseyin Yayman imzalı bir tahlil yayınlandı. Yeni kadroda zikredilen isimlerin bir bölümü  tek veya ikinci dönem milletvekilliği yapan  Kabine üyeleri ya da parti yöneticilerinden oluşurken, isimlerin  bir bölümü  ise masa başı tesbit edilmiş.O listede Mehmet Özhaseki ile Rifat Hisarcıklıoğlu’da var.Bu iki ismin 30 Eylül kongresinde etkin bir göreve getirilebilmeleri için mevcut görevlerinden ayrılmaları gerekir... Sonraki süreçte, yani yerel seçimde aday olmaları bu kadrodan olma noktasında  isimlerininin altı çizilecek anlamına gelmez. Geriye genel seçimler kaldı. O seçimlerde de zaten Başbakan Çankaya İlçesi’nde yoldan karşıya geçmeyecek mi?.