ASIM CENGİZ GÜR


KAPANMAYAN DEFTERLER

Notlar - Asım Cengiz GÜR


?En güncel mesele nedir?? diye sorsam, ne cevap verirdiniz? Birbirinden farklı cevaplar alırdık her halde. Hayatın içinde ve var gücümüzle yaşamaya çalışırken karşılaştığımız çeşit çeşit kişisel ve toplumsal sorunlar ve dertlerden hangilerini ?en güncel? olarak belirlerdik acaba?

Geçen hafta bir kardeşimizin nenesini, bir genç arkadaşımızı ve bir başka kardeşimizin de kaim-i validesini Yüce Rabbimizin rahmetine teslim ettik. Bugün sıra kimde bilinmez. Yaşa, başa, hastaya, sağlama, yoldakine, evdekine bakmadan isabet eder ölüm. Aslında her ölüm de, geride kalanlar için bir vaizdir, bir ibrettir. (Allah O´ndan razı olsun) Hazreti Ömer, mührüne yazdırmış ya ?Ey Ömer! Ölüm sana vaiz olarak yeter? diye.

Aziz Kitabımızda Ankebût Sûresinde :

?Her can (nefis), ölümü tadacaktır. Bir deneme olarak, sizi hayırla da, şerle de imtihan ederiz ve siz ancak (hesap için tekrar) bize döndürüleceksiniz? buyurulmaktadır.

Aslında hepimizin bildiği ama dünya koşuşturması arasında unuttuğumuz, aklımıza getirmediğimiz büyük bir hakikattir, ölüm. Ayet-i kerimede de ifade buyurulduğu gibi bütün canlılar ölecek, hiç kimse bundan istisna olmayacak. Ölümsüz, BÂKÎ olan ancak Allah´tır.

Yüce Allah (c.c.), hayatımız boyunca bizi hayırlar ve şerlerle, kolaylık ve zorluklarla, nimet ve mahrumiyetlerle imtihan ediyor. Rahat ve huzur içinde olduğumuz zaman ne yapacağız, kendisini unutacak, isyana sürüklenecek miyiz? Sıkıntı ve şerle karşılaştığımız zaman isyan mı edecek yoksa sabredecek mi? Ne yapacağını görsün kulum diye bu dünyada bizi imtihan ediyor Yüce Yaradanımız.

Ahirete her bir sevdiğimizi uğurladığımızda, ayrılık sebebiyle bir üzüntü duyuyoruz. Tabi ki, yakınları ve hayat arkadaşı daha da üzgün oluyor. Ama, bu üzücü ayrılığın bile bir imtihan olduğunu biliyor ve sabrediyoruz. Yüce Allah (c.c.) sabredenleri müjdelemesini emrediyor Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.)´e.

Bir hadis-i şeriflerinde Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.) :

?Bir insan vefaat edince amel defteri kapanır. Sevapları, günahları yazılan defterler kapatılır ancak üç sınıf insanın ki kapanmaz? buyuruyor. Amel defteri kapanmayan üç sınıf insanı ise şöyle bildiriyor:

?Arkasında sadaka-i cariye (kullanılmaya devam edilen hayırlar) bırakan kimsenin defterine hayırlar, bu eserler kullanıldığı sürece yazılmaya devam eder?. Bu cami olabilir, okul veya kurs binası olabilir, çeşme, kuyu olabilir, aklınıza gelecek ve insanlar için faydalı olan her şey olabilir. Sağlığında bunları yapmış olanların defterine hayırlar, bu eserlerden istifade edildiği sürece yazılmaya devam eder.

Sonra; ?istifade edilen bir ilim (veya ilim kaynağı eser) bırakmış olanlar da bunlardan istifade edildiği sürece hayırlar defterlerine yazılır?. Bir ilim, bir buluş ortaya koyan ve hatta bu ilim yolunda talebe yetiştirenler bunlardan istifade edildikçe, defterlerine hayırlar yazılmaya devam eder.

Ve nihayet üçüncü olarak: ?ölenin arkasından dua edip duran salih bir evlad?. Bir insanın arkasında bıraktığı evlatlar, salih evlatlar olarak yetişmişse ve okuduklarından yaptıklarından hayır ve hasenatlarından önden gidenlere hediyeler gönderiyorlarsa ve hatta bunu ihmal etseler dahi onlar mü´minler için, insanlar için, yaradılmışlar için Yüce Allah´ın rızasına uygun faaliyetler yapıyorlar ise, onların da defterlerine hayırlar yazılmaya devam eder? buyurmuş oluyor Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.).

Efendimiz (s.a.v.) bir başka hadis-i şeriflerinde de :

?Kabre konulduğunda günahları çok olan ama kıyamet günü kabirlerinden günahsız olarak kalkan kullar?dan bahsetmektedir. Bu sebeple, bizler de bu üç sınıf insanlardan olmaya gayret etmeli özellikle salih evlatlar yetiştirmeye çok dikkat etmeliyiz. Evlatlarımızın namazlı, niyazlı, dualı, hayır yapmaya meyilli insanlar olması için hayat planları yapmalı, harcamalar yapmalıyız. Çünkü iyi evlat yetiştirmek hem dünya hem ahiret için büyük bir yatırımdır. Dünyada iken bize ilgilerini kesmezler, çocukken biz onlara nasıl rahmetle yaklaşmış isek, yaşlılığımızda da onlar bize rahmetle yaklaşırlar. Öldükten sonra da arkamızdan duaları, hayır ve hasenatları ile bize yardımcı olurlar.

Yüce Allah (c.c.) hepimize hayırlı ve uzun ömürler versin ve büyük ecirler, sevaplar kazanarak huzuruna varmayı nasib etsin. İtaat ve ibadetle, hayır ve hasenatla geçirilmiş uzun ömür ne güzel bir nimettir mü´minler için. Ömrü boyunca sevaplar kazanır, sevgi kazanır. Yüce Allah (c.c.) mutlu, bahtiyar, uzun ve rızasına uygun bir hayatı hepimize nasib etsin.

Yüce Allah (c.c.) güç ve kuvvetimiz, sağlık ve sıhhatimiz yerinde iken yolunda çabalar göstermeye, hayır ve hasenatlar yapmaya ve arkamızdan bizi takviye edecek salih evlatlar yetiştirmeyi; böylece öldükten sonra bile açık kalan ve âhirette huzura temizlenmiş olarak çıkan kullar zümresinden olmayı cümlemize nasib ve müyesser eylesin. (âmin).