VELİ ALTINKAYA


KANSERE KARŞI DA AŞI ÇALIŞIYORUZ

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Erciyes Üniversitesi gururumuz oldu. Dünyayı sarsan Covid-19 adlı virüsle ilgili olarak ilk yerli aşının FAZ-1 denemesi ERÜ bünyesinde başladı.

Konuyu ‘Gün Başlıyor’ Programı’nda ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış’a sorduk. Hoca, haklı olarak şehrimiz ve üniversitesi adına gurur duyduğunu söyledi. ERÜ, ülkemizdeki sayılı araştırma üniversitelerinden biri.

Aşı çalışmaları Sağlık Bakanlığı’ nın gözetiminde Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’nin başında bulunduğu Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nde yapıldı. Bir ay kadar önce hayvanlar üzerindeki denemeler bitmişti. Önceki gün özel bir şirkette çalışan ve gönüllü olan Nazif Durna’ya ilk yerli aşı testi yapıldı. Dün 08:00’de ikinci kişiye de deneme uygulandı. Rektör Çalış’ın verdiği bilgiye göre 5 Ocak 2021’e kadar 44 isim üzerinde bu aşı çalışmaları üçer kez tekrarlanacakmış. Rektör Mustafa Çalış, “Aşı denemeleri Bakanlığımızın da takip ettiği DSÖ’nün uygun gördüğü kriterlere göre süreci işletiyoruz. Örneğin 24 Kasım’da 10 kişiye aşı yapılacak. Bu deneme 5 Ocak’a kadar bitirilecek ve böylece FAZ-1 çalışması da inşallah müspet olarak sonuçlanacak.” diyor.

Aşı denemesi yapılan insanlar birkaç gün gözetim altında tutulduktan sonra evlerine gönderilecekmiş. Bu kişiler belli aralıklarla Klinik Merkezi’ne gelerek kan tahlili vs. verecekmiş. Test öncesinde 5-7 gün bir odada gözetim altında tutulan deneklerde, sonraki aşı uygulamaları akabinde yan etki-herhangi bir zarar oluşup oluşmadığı ortaya çıkacakmış.

Yapılan tüm bu çalışmalar Sağlık Bakanlığı’nın, gözetiminde yürütülüyormuş. Rektör, “Ocak ayı ortalarında FAZ-1 çalışmalarını başarı ile tamamlayıp FAZ-2 testlerine başlayacağız. Bu iki uygulamanın da başarı ile tamamlanmasından sonra yeni yılın ilkbaharında DSÖ ve 5-6 ülkenin gözetiminde FAZ-3 uygulamasına geçilecek ve sonra da uluslararası tescil yapılacak“ diyor.

Rektör Çalış, ülkemizde 16 ayrı merkezde aşı denemelerinin yapıldığını, bunlardan sadece 3 merkezde çalışmaların deneme ötesine geçtiğini belirtiyor. Bunların başında da ERÜ geliyormuş.

ERÜ Aşı Geliştirme Merkezi’ nde Aykut Hoca ve ekibinin ulaştığı veriler önceki ay Sağlık Bakanı Koca’nın ziyaret ettiği Tekirdağ’daki Koçak Farma firmasında ‘aşının insana uygulanabilir’ hale getirilmesi aşamasından sonra FAZ-1 süreci başlamış. Rektör Çalış, Türkiye’ de sadece iki firmanın bu çalışmayı yapabildiğini söyledi.

ERÜ’den gurur duyduğumuz bir bilgi daha verdi Rektör. ERÜ bünyesinde aşı denemelerini yapacak olan İyi Klinik Araştırma ve Uygulama Merkezi Dünya Sağlık Örgütü ve AB tarafından akredite edilmiş ülkemizdeki tek yermiş. Ülkemizdeki diğer aşı çalışmalarının testleri de ‘uluslararası akredite’ oluşu nedeniyle ERÜ İyi Klinik Araştırma Merkezi’nde yapılacakmış. Rektör, bu merkezde testlerden geçmiş 3 bin kişilik bir insan havuzunun olduğunu söyledi. Bu havuz 15 bin kişiye kadar çıkabiliyormuş.

Yazının başlığı da bu Merkez’le ilgili...

Rektör Çalış bu Merkez’den bahsederken mealen şu cümleleri sarf etti:

“... Dünyaca akredite olan İyi Klinik Araştırma Merkezi’mizde halen enfeksiyon hastalıkları ile ilgili 5-6 aşının test çalışmaları sürdürülüyor. Bunlar arasında kansere yönelik bir aşı çalışması da var...”

Kanser, her yıl binlerce sevdiğimizi aramızdan alıyor. Bilim insanları da yıllardır kansere karşı aşı çalışması sürdürüyor. Çok farklı türleri olan kanser tümörüne karşı aşı çalışmalarının testlerinin ERÜ İyi Klinik Araştırma Merkezi’nde yapıldığını ilk defa duydum.

Rektör’e “Hocam, bu Merkez’in fiziki mekânı yeterli mi?” dedim. Yeterliymiş. “Bir talepleri olursa da karşılıyoruz.” dedi.

ERÜ Rektörü, dünyanın birçok ülkesinde bu virüse karşı aşı testlerinin devam ettiğini hatırlatarak, “Biz mutlaka kendi milli aşımızı üretmeliyiz” diyor.

Rektör Çalış, göreve geldikten sonra ERÜ’nün ülkemizdeki araştırma üniversiteleri vasfını koruması adına hummalı bir çalışma içerisinde. Dün bu satırları yazarken 2019 verilerine göre ‘Aday Araştırma Üniversiteleri’ listesini gördüm. ERÜ o listede 12. sırada. Dilerim 2020 verileri daha iyi olsun. 4 üniversitesi bulunan şehrimizde ERÜ diğer üniversitelerin ‘ağabeyi’ konumunda. ERÜ’nün ‘Araştırma Üniversitesi’ vasfını sürdürmesi adına bilim insanlarının puan getirici çalışmalarını yoğunlaştırması gerekiyor. Bazı üniversiteler bu noktada ERÜ’yü liste dışında tutabilmek için hem kulis, hem de yoğun bir çalışma yapıyor.

ERÜ’nün ve diğer üniversitelerimizin bilim ve şehir adına yaptığı her çalışmaya hepimiz katkı vermeliyiz.

 

KULİS BULVARI

GÖZÜN AYDIN KAHRAMANMARAŞ

Kahramanmaraş'ı Kayseri'ye bağlayan güzergâhta inşa edilen 64,1 kilometrelik Kahramanmaraş-Göksun yolunun açılışını bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacakmış. Bu yolla daha önce 80 dakika süren güzergâhtaki yolculuk 39 dakikaya iniyormuş. Kısalan yol ve azalan süre sayesinde yılda zamandan 75,2 milyon lira, akaryakıttan ise 55,1 milyon lira olmak üzere, toplam 130,3 milyon lira tasarruf sağlanacak. Tamamlanan yol üzerinde, gidiş-geliş ayrı olmak üzere toplam 16 bin 316 metre uzunluğunda 11 çift tüp tünel bulunuyormuş. Bunun yanında 570 metre uzunluğunda 2 viyadük, 145 metre uzunluğunda 3 köprü ve 734 metre uzunluğunda 6 köprülü kavşak yer alıyormuş. Gözün aydın Maraş. Bizim otoyol bağlantımızı geçtik, Göksun-Tufanbeyli-Tomarza Yolu’nun tamamlanması adına bakalım bugün Maraş’ta ne konuşulacak?

 

Mış… Miş… Muş…

00-Virüsle mücadelede denetimler artırılırken önümüzdeki hafta yeni kararlar alınabilirmiş.

00- Covid-19’a karşı ilk yerli aşı denemesinin yapıldığı ERÜ gururumuz olmuş.

00-OSB’nin önümüzdeki ay yapılması beklenen mali kongresi öncesi eski Başkanı Ahmet Hasyüncü’nün isim vermeden yaptığı göndermelere mevcut Başkan Tahir Nursaçan’ın ne diyeceği merak ediliyormuş.

00-Kayseri Şeker, üretimde 65 yılı geride bırakmış.

00-ORAN’ın alacağı personelle ilgili başvurular 16 Kasım ’da bitecekmiş.

00-AK Parti İl Yürütme Kurulu pazartesi belli olacakmış.

00- İl yönetim listesi onayda olan DEVA Partisi Talas yolu üzerinde büro tutmuş.

00-Büyükşehir Belediyesi kırsala 50 milyon liradan fazla yatırım yaparak alkış almış.